17 март (починале)

Од Википедија — слободната енциклопедија
180  Марко Аврелиј — римски цар и стоички филозоф.
1782  Даниел Бернули — швајцарски лекар, физичар и математичар.
1956  Ирена Жолио-Кири — ќерка на Пјер и Марија Кири.
1973  Перл Бак — американска писателка.
1976  Лукино Висконтииталијански филмски режисер и сценарист, еден од зачетниците на неореалистичката филмска школа.
1988  Валтер Ниг — швајцарски теолог.
2010  Алекс Чилтон — американски поп-рок музичар, член на групата Биг стар (Big Star).
2023  Дубравка Угрешиќ — хрватска писателка.
2024  Стив Харли — англиски рок-музичар, член на групата Кокни ребелс (Cockney Rebels).