Штрумфови

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај

Создадени од Пејо

Информации за издавањата

Жанр Акција/ авантура, хумор

Дата на издавање 23 октомври, 1958 година

Статус Активен

Земја на потекло Белгија

Изворен јазик француски

Издавач Дупуи

Формати Оригиналниот материјал за филмовите е објавен како стрип во белгиското списание со стрипови Спиру и како збир на графички романи

Главен/ни лик(ови) Веле Штрумф

Број на објавени книги 30

Креативен тим

Сценарист(и) Пејо и студио Пејо

Артисти Пејо и студио Пејо

Создавач Пејо

Преизданија Сериите биле преиздавани, барем и дел од нив, на холандски, англиски, шведски и германски.


Содржина

1. Јохан и Пивит

2. Во светот на Штрумфовите

2.1 Штрумфови

2.2 Јазик

2.3 Штрумф село

2.4 Штрумф економија

2.5 Ликови

3. Наследство

4. Штрумф стрипови

5. Други медиуми

5.1 Рекламирање

5.2 Филмови

5.3 Телевизиски серии

5.3.1 ДВД изданија

5.4 Преминувања

5.5 Украсни статуетки

5.6 Музички записи

5.7 Штрумфови на мраз

5.8 Штрумфови во забавни паркови

5.9 Видео игри

5.9.1 Наслови на игри

5.10 УНИЦЕФ

5.11 Преводи

Штрумфови (француски: Les Schtroumpfs) е белгиски стрип и телевизиска франшиза фокусиран на група мали сини фиктивни суштества наречени Штрумфови, создадени и за прв пат претставени како низа на комични стрипови од белгискиот карикатурист Пејо (псевдоним на Пјер Кулифорд) на 23 октомври, 1958 година. Оригиналниот термин и придружниот јазик Пејо ги измислил за време на оброк со неговиот колега и пријател Андре Франкин на белгиското крајбрежје. Моментално заборавајќи го зборот “сол”, Пејо го замолил (на француски) да му го подаде штрумфот. Франкин шегувајќи се му одговорил: “Еве го штрумфот – кога ќе завршиш со штрумфување, штрумфни го назад...” и двајцата го поминале викендот зборувајќи на “штрумф јазик”. Името подоцна било преведено на холандски во Smurf, кое било усвоено и на англиски јазик.

Јохан и Пивит

Во времето кога ја добил идејата за Штрумфовите, Пејо бил творец, артист и писател на француско-белгиски стрип серии со наслов Јохан и Пирлуи (преведени на англиски во Јохан и Пивит) со центар на случување во Европа за време на средновековието, вклучувајќи елементи на мечови-и-волшепства. Јохан му служи на кралот како млад храбар благородник, а Пирлуи (се изговара Пиир-луу-и) врши улога на негов верен, иако наперчен и измамник, џуџе-придружник.

Во 1958 година, списанието Спиру започнало да ја објавува приказната за Јохан и Пирлуи, Флејтата со шест дупки. Авантурата ги вовлекува во наоѓање на магична флејта, за што било потребно малку магија од волшебникот Омнибус. На тој начин тие ќе сретнат едно мало суштество што личи на човек и има сина кожа, облечено во бело по име Штрумф, кој го следат голем број на суштества кои изгледаат исто како него, со постар водич кој носел црвена облека и имал бела брада. Нивното прво појавување е објавено во Спиру на 23 октомври, 1958 година. Ликовите постигнале голем успех, а првите независни приказни за Штрумфовите се појавиле во Спиру во 1959 година, заедно со првата реклама. Штрумфовите споделиле повеќе авантури со Јохан и Пирлуи, добиле свои серии и сите наредни изданија на оригиналната приказна, која е преименувана во Флејтата на шесте Штрумфовите (исто и насловот на филмската верзија на приказната).

Со комерцијалниот успех на Штрумфовите дојде и рекламната империја на Штрумфовски минијатури, модели, игри и играчки. Цели колекционерски клубови се посветени на собирање ПВЦ Штрумфови и Штрумфовска трговска стока. Во 2011 година, МекДоналдс произведил линија Штрумф играчки, вклучувајќи ги сите познати ликови, како Веле Штрумф и Бебе Штрумф.

Во светот на Штрумфовите

Штрумфови

Дејствието било со тенденција на едноставна приказна за храбра авантура. Актерската екипа е со едноставна структура, исто така: речиси сите ликови во суштина изгледаат исто – повеќето се машки (има три женски Штрумфови: Штрумфета, Сасета и Штрумф Дадилка), ниски (високи само 3 јаболки), со сина кожа, со панталони со дупка за нивните кратки опашки, бела капа во стилот на фригиските капи и понекогаш со дополнителни додатоци кои ја карактеризираат личноста (на пример, Штрумфот “Мајсторче” носи панталони со прерамки наместо стандардни панталони, капа со рабови и молив над увото). Штрумфовите може да пешачат и да трчаат, но често се движат и со скокање со двете нозе. Обожаваат да јадат сапарина (вид на лисја), чии зрнести плодови Штрумфовите нормално ги нарекуваат “штрумфоплодови” (штрумфоплодовите ги има само во цртаниот филм; во оригиналните стрипови, Штрумфовите ги јадат само листовите од сапарината).

Штрумфовите исполнуваат едноставни архетипови на секојдневни луѓе: Штрумф Мрзливко, Штрумф Лутко, Штрумф Текнувало и така натаму. Сите штрумфови, со исклучок на Веле, Штрумфета, Беби, Дадилка и Дедо Штрумф, се вели дека се стари 100 години. Прво имало 99 Штрумфови, но овој број се зголемил со појавувањето на нови Штрумф ликови, како Сасета и Дадилка. Во почетокот сите Штрумфови биле машки; подоцна биле додадени женските Штрумфета и Сасета – Штрумфета како производ на Гаргамел, додека Сасета била создадена од Штрумфовите.

Карактеристично за јазикот на Штрумфовите е честата употреба на зборот “штрумф” и зборови изведени од него, со различно значење. Штрумфовите заменуваат доволно именки и глаголи во секојдневниот говор со “штрумф”, како би го направиле нивните разговори едвај разбирливи: “Одиме да штрумфуваме на реката Штрумф денес.” Кога го употребуваат како глагол, зборот “штрумф” обично значи “прави”, “глаголот сум”, “допаѓа” или “направи”.

Луѓето мислеле дека замената на обичните зборови со терминот “штрумф” по случаен избор не е доволно: во една авантура, Пивит им објаснува на други луѓе дека исказот “Штрумфувам до штрумфот” значи “Одам во шумата”, но еден Штрумф го поправа, велејќи дека правилниот исказ би бил “Штрумфувам во штрумфот”, додека она што Пивит кажал значело “Чрчорам во зората”. Така, “Штрумфувам во штрумфот” не е исто што и “Штрумфувам во штрумфот”.

Во анимираните серии, само некои зборови (или дел од зборот) се заменети со зборот “штрумф”. Контекстот овозможува сигурно разбирање на овој начин на зборување, но бообичаениот жаргон ја опфаќа и напомената дека нешто е “баш штрумфно” или “штрумфастично”.

Во Штрумф против Штрумф, издаден во Белгија во 1972 година, било откриено дека селото е поделено на север и југ, и дека Штрумфовите од двете страни имаат различни идеи за тоа како терминот “штрумф” треба да се употребува: на пример, северните Штрумфови го нарекувале некој предмет “шише штрумфорач”, додека јужните штрумфови го викале “штрумф отворач”. Приказната се смета за пародија на сè уште актуелната taalstrijd (јазична војна) помеѓу француските и холандските јазични заедници во Белгија.

Штрумф село

Кога за прв пат се појавиле во 1958 година, Штрумфовите живееле во дел од светот наречен “Проклетата Земја”. За да се стигне до таму била потребна магија или патување низ густи шуми, длабоки мочуришта, жешки пустини и високи планински вериги. Самите штрумфови користат штркови за патувања на долги растојанија, како што е кралството каде што живеат Јохан и Пирлуи, и да останат во тек со настаните во надворешниот свет.

Во приказните за Јохан и Пирлуи, селата на Штрумфовите се направени од куќи во вид на печурки во различни форми и големини во пусти и карпести земјишта со само неколку дрва. Меѓутоа, во самите филмови Штрумфови печуркастите кучи се послични една на друга и се наоѓаат во една чистинка во густа шума со трева, река и вегетација. Луѓето како Гаргамел се прикажани дека живеат во близина, иако е речиси невозможно за странец да го пронајде Штрумф селото, освен ако е предводен од Штрумф.

Штрумф економија

Заедницата на Штрумфовите главно зазема облик на соработувачка, споделувачка и пријателска средина врз основа на принципот дека секој Штрумф има нешто во што е добар, а со тоа придонесува за Штрумф општеството како што тој или таа може. За возврат, секој Штрумф се чини дека си ги добива потребните нешта, од живеалишта и облека до храна без потреба од пари за возврат.

Ликови

Главна статија: Листа на Штрумф ликовите

Веле Штрумф е водич на заедницата. Другите штрумфови се обично именувани според нивниот карактер, на пример, Штрумф Текнувало, Штрумф Скржавко, Суетен Штрумф, Штрумф Мрзливко, Штрумф Трапавко, Силен Штрумф, Штрумф Шегаџија, Штрумф Мечтател, Штрумф Лутко, или според нивната професија, како на пример, Поет, Актер, Мајстор, Хармонија, Фармер, Часовничар, Сликар, Кројач, Рудар, Архитект, Новинар, Дрводелец, Бербер и Штрумф Доктор. Други Штрумф ликови се Смел Штрумф и Штрумфета. Штрумфета ја создал Гаргамел за да ги намами другите Штрумфови. Веле Штрумф тогаш ја променил во таква каква што ја гледаме денес. Ликовите што не се Штрумфови, а се појавуваат подоцна, се нивните непријатели Гаргамел и неговата мачка Езриел, и кумот на Гаргамел, Балтазар; и нивните пријатели младиот благородник Јохан и младиот пријател Пирлуи, како и волшебникот Омнибус.

Наследство

Штрумфовите биле назначени на 97-то место за најдобри анимирани серии од ИГН. Тие ги нарекле “детски кокаин” за луѓето кои растеле во 80-те.

50-годишнината на Штрумфовите и 80-годишнината од раѓањето ан нивниот создавач Пејо, биле одбележани со издавање на колекционерски монети со висока вредност: белгиската комеморативна монета од 5 евра по повод 50-годишнината од Штрумфовите, искована во 2008 година. Во 2011 година, излезе филмот по име Штрумфови.

Во 1008 година, писателот Марк Шмид напишал статија-пародија наведувајчи ги Штрумфовите како пример за влијанието на социјализмот во континенталната европска култура. Францускиот социолог Антоан Буено, напротив, во книга од 2011 година ги опишал како тотална расистичка утопија. Директорот на Студиото Пејо, Тиери Кулифорд, синот на Пејо, ги отфрлил обвинувањата на Буено како “апсурдни и безначајни”.

Штрумф стрипови

Главна статија: Штрумфови (стрипови)

Од првото појавување на Штрумфовите во Јохан и Пирлуи во 1958 година, 30 стрипови за Штрумфовите се создадени, 16 од нив се од Пејо, останатите се од неговото студио. Во почетокот, приказните за Штрумфовите се појавиле во списанието Спиру со преизданија во многу други списанија, но откако Пејо ја напуштил издавачката куќа Дупуи, многу стрипови биле издадени за прв пат во списанија посветени на Штрумфовите, кои постоеле на француски, холандски и германски. Неколку раскази и една страница со вицови биле собрани во стрипови веднаш до редовната серија од 30 вклучувајќи неодамна издаден стрип со наслов Ред и закон на Штрумфовите. Во САД, графичкиот издавач на романи Паперкац објавил и англиски преводи како и мини серии издадени од Марвел Комикс во средината на 80-те.

Други медиуми

Рекламирање

Бенко Инстант Чоко Пијалак е популарен холандски чоколаден пијалак. Маскотата на компанијата е Бенко шишенце со лице, раце и нозе. Низа на реклами во форма на стрип од една страна биле објавени во стрипови во Европа со Бенко кој живеел со Штрумфовите и го користел својот чоколаден пијалак со цел да ги реши нивните проблеми; како што е спречувањето на Штрумф Текнувало да им држи предавања на другите Штрумфови; будење на Штрумф Мрзливко од длабок сон; или награда за напорната работа. Целата авантура објавувана во текот на цела недела ги донела до соочување со една од злобните интриги на Гаргамел. Овие приказни биле објавени во Спиру (оригиналниот стрип на Штрумфовите) и конкурентските изданија како Дневникот на Мики (според Светот на Мики Маус и Пајо Паторот на Волт Дизни). Исто така, била направена и ТВ реклама.

Компанијата БП ги користела во низа реклами во 70-те и 80-те.

Штрумф Балон/Сплав/Спалон (кој е половина сплав половина балон) (продолжува со прикажување во празнични паради како Парадата за Денот на Благодарноста на Мејсис.

Штрумфовите ги имало на два вида житарки во 80-те на произведени од Пост Житарки: Штрумф-Боровинки Житарки и Штрумф Магични Боровинки. И двата вида имале анимирани реклами во сабота наутро. Штрумф тестенини биле создадени од Готвач Бујарде (конзервирани спремни за јадење) ДелВерде (спремни за готвење и јадење) исто така произведени во 80-те. Потоа, Либи и Хајнц излегле на американскиот и канадскиот пазар со Штрумф-а-гети конзервирани тестенини. Штрумфовите имале реклама во 80-те за мексиканската компанија за кекси Маринела Сабмаринос со ретка верзија на Штрумфета (Питуфина) облечена во црвен фустан и косат во плетенки.

Во 2009 година холандскиот синџир на продавници Алберт Хеин имал реклама со Штрумфовите и злобниот волшебник Гаргамел како промовираат серија на украсни статуетки во дел од прославата за 50-годишнината на Штрумфовите.

Во 2005 година, УНИЦЕФ емитувал оглас на Државната Администрација со Штрумфовите како жтрви на воздушно бомбардирање. Рекламата се емитувала во доцните часови за да децата не ги гледаат вознемирувачките слики со Штрумфови убиени од воздушните бомби.

Филмови

Во 1965 година, црно-бел 87-минутен анимиран филм наречен Авантурите на Штрумфовите бил издаден во кината во Белгија. Се состоел од пет кратки цртани филмови создадени претходните години за емитување на Walloon TV. Познато е дека постојат германски копии и копии со холандски преводи. Приказните се базирани врз веќе постоечките приказни за Штрумфовите како Црните Штрумфови и Штрумфовите и Јајцето, а ги создале писателот Морис Рози и артистот Еди Рајзак од малото студио за анимирање Дупуи. Вкупно, создале десет анимирани краткометражни филмови помеѓу 1961 и 1967 година, првите серии во црно-бела техника, а подоцнежните во боја.

Во 1976 година, Флејтата на шесте Штрумфови (адаптација на оригиналната приказна за “Јохан и Пирлуи”) била издадена. Миѓел Легранд обезбедил музички запис за филмот. Во 1983 година филмот ќе биде издаден во Соединетите Американски Држави (по популарноста на анимираните серии таму) во синхронизирана верзија на англиски јазик, под наслов Штрумфовите и Магичната Флејта. Уште неколку долгометражни филмови биле направени, од кои најзабележителни биле Бебе Штрумф и Ви ги претставуваме Штрумфовите, создадени од епизоди цртаната телевизиска серија Хана-Барбера.

Сони Пикчерс најавиле планови за започнување на трилогија филмови на акција во живо/компјутеризирани Штрумфови, со издавање на првиот филм на 29 јули, 2011 година. Проектот поминал различни фази на развој од 2003 година. Во јуни 2008 година, било објавено дека Колумбија Пикчерс и Сони Пикчерс Анимација добиле филмски права од Лафиг Белгија. Џордан Кернер го создал филмот, вклучувајќи ги сценаристите на Шрек 2 и Шрек 3 Џ. Дејвид Стем и Дејвид Н. Вејс. Во филмот глумат Џонатан Винтерс како Веле Штрумф, Кејти Перии како Штрумфета, Џорџ Лопез како Штрумф Лутко, Гери Басараба како Силен Штрумф, Џон Оливер како Суетен Штрумф, Алан Каминг како Смел Штрумф, Пол Рубенс како Штрумф Шегаџија, Нил Патрик Харис како Патрик Винслоу и Џејма Мејс како Грејс Винслоу, пар во Њујорк кој ќе им помогне на Штрумфовите да се вратат во нивното село. Било предложено Квентин Тарантино да го игра Веле Штрумф, но тоа “не излегло како што треба”, па наместо тој, Фред Армисен го позајмува гласот за Веле Штрумф. Претстојно продолжение на Штрумфовите со наслов Штрумфови 2 е планирано да се издаде во лето 2013 година.

Телевизиски серии

Главна статија: Штрумфови (1981 ТВ серии)

Штрумофивте си го обезбедиле своето место во северно-американската поп култура во 1981 година, кога цртаната серија Штрумфови во сабота наутро, во продукција на Хана-Барбера Продукција во соработка со СЕПП Интернационал С.А., се емитувала на НБЦ од 1981 до 25 август 1990 година. Шоуто продолжило да се емитува на американската мрежа до 1993 година, по што следувала и Картун Нетворк до 2003 година. Штрумфовите сѐ уште се емитуваат на станицата Бумеранг низ Соединетите Американски Држави. Шоуто постигнало голем успех на НБЦ, проширувајќи се во неколку ТВ специјални изданија со неочекуван профит, речиси секоја година. Штрумфовите биле номинирани неколку пати за Дневни Еми Награди, и добиле награда за Најдобра Детска Забавна Серија во периодот од 1982-1983 година. Телевизиското шоу Штрумфови имало континуиран успех сѐ до 1990 година, кога, по речиси цела успешна деценија, НБЦ го откажале заради намалување на рејтингот и планираат да го прошират нивното шоу Денес Наутро за да се создаде и саботно издание, иако тие не го направиле тоа веднаш, туку малку подоцна.

Во ТВ сериите, се користат многу класични ремек дела како музика во позадина во текот на епизодите, меѓу кои Недовршена Симфонија на Франц Шуберт (Симфонија бр. 8 во б-мол), „Пер Гинт“ на Едвард Григ и „Слики на изложба“ од Модест Мусоргски. Репризи од шоуто се прикажувале на сестринскиот канал на Картун Нетворк, Бумеранг.

ДВД изданија

На 26 февруари 2008 година, Ворнер Брос ја издава Сезона 1 Дел 1 на ДВД, која ги содржи првите 19 епизоди. На 7 октомври 2008 година, Ворнер Брос ја издава Сезона 1 Дел 2 на ДВД, која ги содржи преостанатите 20 епизоди од првата сезона. Иако Ворнер Брос одлучиле да го прекинат збирот сезони и наместо тоа, да ги издадат деловите на еден диск, но наводно тие сѐ уште го следат правилниот редослед на епизоди. Магна Хоум Ентертеинмент во Австралија издале колекција од 9 дискови по повод 50-годишнината, што содржи вкупно 52 епизоди. Во септември 2009 година, била достапна колекција на тема Штрумфета со 25 епизоди, по што следувала и Веле Штрумф Колекција во декември 2009 година со 26 тематски епизоди. Во јули 2010 година, и двете колекции на Штрумфета и Веле Штрумф биле вклучени во специјална “Колекција на Миленици”. Исто така, во исто време бил издаден и првиот игран филм на Штрумфовите (издаден во 1975 година), Штрумфовите и Магичната Флејта, за прв пат достапен на ДВД во Австралија. На 3 ноември 2010 година, биле издадени две колекции “Баш штрумфно”, двете со епизоди кои сѐ уште не биле издадени на ДВД на австралискиот пазар. На 3 декември 2010 година на пазарот излегла и третата колекција. Четврта колекција била планирана за 2 март 2011 година. Магна Хоум Ентертеинмент во Австралија ја издала Сезона 1 и Сезона 2, на 24 август 2011 година. Сезона 3 и Сезона 4 биле издадени на 5 октомври 2011 година. Ограничено издание “Последна колекција” со првите пет сезони била издадена на 24 август 2011 година. “Последна колекција” со сезоните од 6-9 била издадена на 2 ноември 2011 година.

Шоуто било издаден на ДВД во Велика Британија преку заедничка соработка со Ероу Филмс и Фабулос Филмс Лтд. Целата прва сезона била издадена на збир од 4 дискови на 5 јули 2010 година. Сезона 2 била издадена на 6 септември, 2010 година, и оригиналниот игран филм на Штрумфовите, Штрумфовите и Магичната Флејта, бил издаден на ДВД и Blu-Ray на 1 октомври, 2010 година.

Преминувања

Главна статија: Сите цртани јунаци на помош

Веле Штрумф, Силен Штрумф и Штрумф Текнувало, преминале во Сите цртани јунаци на помош, заедно со Душко Долгоушко и Паторот Дафи (од Луни Тјунс франшизата), Хјуи, Дјуи и Луи (од Паторприказни), Вини Пу и Тигарот, Алвин и верверичките, Бебињата Мапет (односно Кермит, Прасенцето и Гонзо), Слимер (од Вистинските Истерувачи на Духови), Алф, Микеланџело (од Тинејџерски Мутант Нинџа Желки). Штрумфета се појавува на промотивниот постер, но никогаш не се појавила во вистинскиот филм.

Украсни статуетки

Главна статија: Штрумфови (рекламирање)

Од 1959 година до 1960, Дупуи произведувале украсни статуетки со Штрумфови. Но, најпознати и најшироко достапни украсни статуетки се оние на Шлеич, германска компанија за играчки. Повеќето украсни статуетки со Штрумфови кои се делеле како промотивен материјал (на пр. Државните Гаражи во 70-те и МекДоналдс во 90-те) биле исто така изработени од Шлеич.

Нови украсни статуетки со Штрумфовите продолжуваат да излегуваат; всушност, само во периодот од две години од 1969 година (1991 и 1998 година) не се појавиле нови Штрумфови на пазарот. Шлеич во моментов произведува 8-12 нови украсни статуетки годишно. Повеќе од 300 милиони се продале досега. Исто така, има и МекДоналдс статуетки со Штрумфови почнувајќи од 29 јули, 2011 година.

Музички записи

Главна статија: Штрумфови (музика)

Низ децениите, многу песни и албуми со музика на Штрумфовите била издадена во различни земји и јазици, понекогаш многу успешно, со милиони продадени копии. Најпозната песна е Штрумф песна и придружниот албум, што го создал холандскиот музичар Пјер Картер кој пее под псевдонимот Отец Абрахам, која стигна до првата позиција во 16 земји. Во светот, повеќе од 10 милиони компакт дискови со музика на Штрумфовите биле продадени само во периодот помеѓу 2005 и 2007 година.

Штрумфови на мраз

Во текот на неколку години, децата од подвижното шоу на мраз Леден Капејдс изведувале Штрумф точка; многу години откако се пензионирале од таа функција, костимите за Штрумфовите од шоуто биле предадени на Леден Капејдс Шалет, подружничкиот ланец на лизгалишта на шоуто, кои постоеле сѐ додека шоуто не било продадено на група инвеститори предовдена од Дороти Хамил и Шалетите бил продадени на Рекреативен Свет. Костимот за Штрумфета имал особено различна фризура од онаа која била претставена во цртаните филмови на Хана-Барбера.

Штрумфови во забавни паркови

Главна статија: Штрумфови (рекламирање)

Околу 1984 година, Штрумфовите започнале да се појавуваат во забавните паркови во Северна Америка во сопственост на компанијата Кинг Ентертеинмент. Во секој парк имало Штрумфовска атракција и ликови на Штрумфови што се движеле наоколу. Во 1989 година, во францускиот регион на Лорејн, групацијата Сорепарк отворила комплетен Штрумфпарк, наречен Биг Бенг Штрумф. Во 1991 година, паркот го купила успешната белгиска групација Валиби и го прекрстила во Валиби Штрумф со нови атркации. По групацијата Валиби, го поседувал Шест Знамиња, паркот се викал Валиби Лорејн, а сите Штрумфови биле отстранети од паркот (2003 година).

Неколку години, канадскиот Вондерленд имал комплетно Штрумф село за шетање, завршувајќи со замокот на Гаргамел.

Каровиндс на Парамаунт имал вештачки остров кој, неколку години за време на 80-те и 90-те, бил наречен Штрумф Остров и имал комплетно Штрумф село – вклучувајќи печуркасти куќи во кои можело да се влегува.

Видео игри

Главна статија: Листа на Штрумф видео игри

Штрумфовите се појавуваат во видео игри направени за повеќето големи конзоли за игри (вклучувајќи ги Нинтендо НЕС, Супер НЕС, и Гејм Бој системите, Атари, КолекоВижн, Сега Гејм Геар, Мастер Систем, Мега Драјв и Мега ЦД Системите, и оригиналните Сони ПлејСтејшн) и за компјутери. Во 2010 година, Штрумфовите се прошириле во светот на апликации за Андроид, iPad, iPhone и iPod на допир со играта Штрумф село.

Имиња на игри

• Штрумф: Спасување од замокот на Гаргамел (1982 година)

• Штрумф Играј и учи (1982 година)

• Штрумфовите ја спасуваат ситуацијата (1983 година)

• Штрумф Сликај и играј работилница (1983 година)

• Штрумфов летен одмор (1987 година)

• Роденден на Штрумфета (креирана за Атари 2600 и Интелвижн, но никогаш не била издадена)

• Штрумфови (Инфогрејмс) (1994 година)

• Штрумфови 2: Патување низ светот (1996 година)

• Штрумфови 3 (1997 година)

• Кошмарот на Штрумфовите (1998 година)

• Штрумфови (Плејстејшн) (1999 година)

• Авантурите на Штрумфовите (2000 година)

• Штрумф тркач! (2001 година)

• Одмаздата на Штрумфовите (2002 година)

• Селото на Штрумфовите (2010 година)

• Игранката на Штрумфовите (2011 година)

• Штрумфови ДС (2011 година)

• Грабнувачот на Штрумфови (2011 година)

• Штрумфови и Ко (Фејсбук) (2011 година)

УНИЦЕФ

Во 2005 година, реклама со Штрумфовите била емитувана во Белгија во која селото на Штрумфовите е уништено од воени авиони. Дизајнирана како УНИЦЕФ реклама, и со одобрување од семејството на починатиот творец на Штрумфовите, Пејо, епизодата од 25 секунди била прикажана на националната телевизија по 9 часот навечер, за да се избегне гледање од страна на деца. Тоа било клучно за кампањата за собирање на средства на белгискиот огранок на УНИЦЕФ за рехабилитацијата на децата на поранешни војници во Бурунди и Демократската Република Конго – двете поранешни белгиски колонии.

Во чест на нивната 50-годишнина во 2008 година, Штрумфовите започнале едногодишна “Среќен Штрумфден Евро Турнеја” поврзана со УНИЦЕФ. Штрумфовите посетиле 15 европски земји на денот на нивниот 50-ти Штрумфден во вид на јавно делење на бели украсни статуетки. Добитниците можеле да ги декорираат и да ги пратат на натпревар. Резултатите од овој натпревар биле понудени на аукција и собрале вкупна сума од 124,700 евра за потребите на УНИЦЕФ.

Преводи

И стриповите и цртаните филмови се преведени на многу јазици. Во повеќето случаи, оригиналното име “Schtroumpf” било заменето со нов термин. Најчести се варијантите на “Smurf”, додека другите имиња го назначуваат нивниот џуџест изглед.