Црна Армија на Унгарија

Од Википедија — слободната енциклопедија

Црната Армија (унгарски: Fekete sereg), исто така наречена Црна Легија / Полк - веројатно по нивниот црн оклоп - е заедничко име дадено на воените сили кои служат под власта на кралот Матија Корвин од Унгарија. Предците и јадрото на оваа платеничка армија се појавиле во ерата на неговиот татко Јанош Хунади во раните 1440-ти години. Идејата за професионална платеничка војска потекнува од текстовите што ги читал Матија додека бил млад за животот на Јулиј Цезар.[1]

Црната армија на Унгарија традиционално ги опфаќа годините од 1458 до 1494 година.[2] Платеничките војници на другите земји во тоа време биле регрутирани од народот за време на криза, а во поголемиот дел од годината војниците работеле како пекари, земјоделци, производители на тули, итн. Спротивно на тоа, војниците на Црната армија се бореле како добро платени, со полно работно време платеници и сосема биле посветени на уметноста на војувањето. Црната Армија била постојана платена војска која освоила големи делови од Австрија (вклучувајќи го и главниот град Виена во 1485 година) и повеќе од половина од Бохемија (Моравија , Шлеска и двете Лужици), а другата важна победа на армијата била против Османлиите во Битката кај Лебово Поле во 1479 година.

Матија ја препознал важноста и клучната улога на раното огнено оружје во пешадијата, што во голема мера придонело кон неговите победи.[3] Секој четврти војник во Црната армија имал аркебуза , што во тоа време било невообичаен однос. Високата цена на средновековниот барут ги спречила да го зголемат овој однос.[4] Дури и една деценија по распуштањето на Црната армија, до крајот на 16 век, само околу 10% од војниците на западноевропските војски користеле огнено оружје.[5][6] Главните војници на армијата биле пешадијата, артилеријата и лесната и тешката коњаница. Функцијата на тешката коњаница била да ја заштити лесната оклопна пешадија и артилеријата, додека другиот корпус вршел спорадични, изненадувачки напади врз непријателот.

Во почетокот, јадрото на армијата се состоело од 6-8.000 платеници.[7][8] Во 1480-тите, бројот бил помеѓу 15.000 и 20.000, меѓутоа бројките на големата воена парада во Виена достигнале 28.000 војници (20.000 коњаници, 8.000 пешадија) во 1485 година.[9] Војниците биле главно Боеми, Германци, Срби, Полјаци [10] и, од 1480-та, Унгарци. Со тоа, Црната армија била далеку поголема од армијата на Луј XI од Франција , единствената друга постојана професионална европска армија во тој период.[11]

Смртта на Матија Корвин значело крај за Црната армија. Благородниот сталеж на парламентот успеал во намалување на даночното оптоварување за 70 до 80 отсто, на сметка на способноста на земјата да се брани,[12] со што новоизбраниот цар Владислас II не бил во можност да ги покрие трошоците на војската.[7] Кралот Владислас II донирал поголем дел од кралските имоти, оддели и авторски права на благородништвото. По распадот на Црната армија, унгарските магнати исто така ги уништиле националните административни системи и бирократијата низ целата земја. Одбраната на земјата се распаднала бидејќи граничарите и гарнизоните на замоците останале неплатени, тврдините западнале во лоша состојба, и биле задушени иницијативите за зголемување на даноците за зајакнување на одбраната.[13]

Потекло на поимот[уреди | уреди извор]

Горе: витези од Црната Армија се борат со Отоманска коњаница. Долу: обука за витези. Гравирање од летописот Туроци (1488)

Неколку шпекулации се појавиле за когноменот на армијата. Првите записи за користење на придавката "црна" се појавуваат во писмени меморандуми веднаш по неговата смрт, кога остатокот од армијата ги ограбувала унгарските и подоцна австриските села кога не добиле плата. Постои теорија дека тие ја прифатиле придавката од капетанот "Црно", Џон Хаугвиц, чиј прекар веќе му заработил доволно слава за да биде идентификуван со армијата како една целина.[7]

Реформи во одбирањето на традиционалните феудални и платенички армии[уреди | уреди извор]

Витез од Црната армија
Jörg Kölderer : Опсаден топ со голем калибар од серијата "Слон" на Матија Корвин

Во првите години на владеењето на Матија, структурата на војниците што се пријавувале да служат била изградена врз наследството на неговиот предок Сигизмунд од Луксембург . Поголемиот дел од неговата војска се состоела од благородни бандони [7] а војниците биле обезбедени и регулирани од страна на militia portalis (манастирска милиција),[14] кои одредиле дека за секои дваесет крепости (portae, буквално "порти"), на благородник му било наредено да израсне и да даде еден стрелец на кралот. Подоцна, таа обврска била повторно разгледана, а границата била префрлена на еден стрелец по 33 манастири и три поставени стрелци на 100 манастири. Тие кои немале кметови, но поседувале куќи како благородници морале да се приклучат на регионален гроф во воена состојба. Немало значителен број на платеници во Унгарската армија за време на раните години на Матија. (Во извештајот на Јанус Панониус од 1463 година за опсадата на тврдината Јајце , тие не се споменуваат.)

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. Валери Рис: Унгарски Филозоф Кинг: Матијас Корвинус 1458-90 (Објавено во 1994) [1]
 2. „Mátyás király idegen zsoldos serege“ [King Matthias' multinational mercenary army]. matyaseve.hu (унгарски). Budapest, Hungary: Municipality of Budavár. 2008. Посетено на 15 June 2011.[мртва врска]
 3. Clifford Rogers (2010). The Oxford Encyclopedia of Medieval Warfare and Military Technology, Volume I. New York, NY, United States: Oxford University Press. стр. 152. Посетено на 10 August 2013.
 4. Anthony Tihamer Komjathy (1982). „A thousand years of the Hungarian art of war“. Toronto, ON, Canada: Rakoczi Press. стр. 35–36. Архивирано од изворникот на 26 January 2011. Посетено на 11 October 2010.
 5. Vajna-Naday, Warhistory. стр. 40.
 6. Courtlandt Canby: историја на оружје . Recontre и Edito Service, Лондон. стр. 62.
 7. 7,0 7,1 7,2 7,3 István Tringli (1998). „Military History“. The Hunyadis and the Jagello age (1437–1526) (CD-ROM). Encyclopaedia Humana Hungarica. Budapest: Encyclopaedia Humana Association. Посетено на 25 June 2011.
 8. Clifford Rogers (2010). The Oxford Encyclopedia of Medieval Warfare and Military Technology, Volume 1. Oxford University Press. стр. 9. ISBN 9780195334036.
 9. William Caferro, Shelley Reid (2010). The Oxford Encyclopedia of Medieval Warfare and Military Technology: Mercenaries - Zürich, Siege of : 596 S, Volume 3. Oxford: Oxford University Press. стр. 306. ISBN 9780195334036. Посетено на 10 August 2013.
 10. David Nicolle (1988). Hungary and the fall of Eastern Europe 1000–1568. Angus McBride (Illustrator). London, England: Osprey Publishing. стр. 12. ISBN 0-85045-833-1. Посетено на 4 October 2009.[мртва врска]
 11. Jean Berenger: A History of the Habsburg Empire 1273-1700 -PAGE: 108 (Routledge, 2014 ISBN 1317895703)
 12. Fukuyama, Francis (2011). The origins of political order : from prehuman times to the French Revolution. London: Profile Books. ISBN 978-1-84668-256-8.
 13. „A Country Study: Hungary“. Geography.about.com. Архивирано од изворникот на 8 July 2012. Посетено на 2010-08-29.
 14. Haywood, Matthew (2002). „The Militia Portalis“. Hungarian Armies 1300 to 1492. Southampton, United Kingdom: British Historical Games Society. Посетено на 4 October 2010.