Хрватски народен театар

Од Википедија — слободната енциклопедија

Хрватски народен театар (хрватски: Hrvatsko narodno kazalište) е официјалниот назив на неколку државни театари во Хрватска. Секој од нив вообичаено е познат по кратенката ХНК. Четирите театри во најголемите градови (Загреб, Сплит, Риека и Осиек) се сметаат за главни театарски и оперски куќи во државата. Освен тоа, има уште три помали театри кои го носат тој назив во Хрватска (во Шибеник, Вараждин и Задар) и еден во Босна и Херцеговина (во Мостар).

Според тоа, називот Хрватски народен театар може да се однесува на:

Исто така може да се однесува на театри кои го носеле називот во минатото: