Список на руски математичари

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Овој список на руски математичари ги содржи познатите математичари од Руската Империја, Советскиот Сојуз и Руската Федерација.

Список по буква[уреди | уреди извор]

А[уреди | уреди извор]

Арнолд
  • Георги Аделсон-Велски, пронаоѓач на алгоритамот AVL, развивач на Каиса, првиот светски шампион во компјутерски шах
  • Сергеј Адијан, познат по својата работа во теоријата на групи, особено по својата работа на проблемот Барнсајд
  • Александар Александров, развивач на просторот CAT (k) и теоремата за уникатност на Александров во областа на геометријата
  • Павел Александров, автор на компактацијата Александроф и топологијата на Александров
  • Дмитриј Аносов, го развил диофеморфизмот на Аносов
  • Владимир Арнолд, автор на теоремата Колмогоров – Арнолд – Мозер во динамичките системи, го решил 13-тиот проблем на Хилберт, ја подигнал класификацијата на АДЕ

Б[уреди | уреди извор]

  • Сергеј Бернштајн ги развил полиномот Бернштајн, теоремата на Бернштајн и нееднаквостите на Бернштајн во теоријата на веројатност
  • Николај Богољубов, математичар и теоретски физичар, автор на теоремата Крилов-Богољубов, ја опишал функцијата и дал повеќе важни придонеси во квантната механика
  • Владимир Беркович, ги развил просторите на Беркович
  • Виктор Буњаковски, познат по својата работа во теоретската механика и теоријата на броеви и е заслужен за раното откривање на нееднаквоста на Коши-Шварц
  • Леонид Берлианд, теоретичар на Парцијалната диференцијална равенка, работел на асимптоматските методи на хомогенизација

В[уреди | уреди извор]

  • Николај Васиљев, пронаоѓач на неристотелска логика, претходник на параконзистентна и повеќеценета логика
  • Иван Виноградов, ја развил теоремата на Виноградов и неравенството Поља-Виноградов во аналитичката теорија на броеви
  • Владимир Воеводски, вовел хомотописка теорија за шеми и модерна мотивирана кохомологија, медалист од областа
  • Георги Вороној, го измислил дијаграмот Вороној

Г[уреди | уреди извор]

  • Громов
  • Борис Галеркин, го развил методот Галеркин во нумеричка анализа
  • Израел Гелфанд, голем придонесувач во бројни области на математиката, вклучувајќи ги теоријата на групи, теоријата на репрезентација и линеарната алгебра, автор на претставата Гелфанд, парот Гелфанд, тројката Гелфанд, интегралната геометрија итн.
  • Александар Гелфонд, автор на теоремата на Гелфонд, обезбедил средства за добивање бесконечен број на трансцендентали, вклучувајќи ги и константата на Гелфонд - Шнајдер и Гелфонд, ја освоил наградата <i>Волк</i> во областа на математиката
  • Семјон Аранович Гершгорин, стекнал слава со теоремата на Гершгорин за круговите
  • Сергеј Годунов, ја развил теоремата на Годунов и шемата на Годунов во областа на диференцијалните равенки
  • Валери Гопа, пронаоѓач на Гопа кодовите во алгебарската геометрија
  • Михаил Громов, истакнат развивач на теоријата на геометриски групи, пронаоѓач на принципот хомотопија, ја вовел теоремата за компактност на Громов, нормата Громов, производот Громов итн., Добитник на наградата Волк

Д[уреди | уреди извор]

  • Борис Делонеј, пронаоѓач на Делановата триаголација, ја организирал првата Советска студентска олимпијада по математика
  • Владимир Дринфелд, математичар и теоретски физичар, вовел квантни групи и АДХМ конструкција, добитник на Филдсовиот медал
  • Јуџин Динкин, значајни придонеси во алгебрата и веројатноста

Е[уреди | уреди извор]

  • Дмитриј Егоров, познат по значителниот придонес во областите на диференцијалната геометрија и математичката анализа.

З[уреди | уреди извор]

  • Ефим Зелманов, го решил ограничениот проблем на Барнсајд ; Добитник на Филдсовиот медал

Ј[уреди | уреди извор]

К[уреди | уреди извор]

  • Леонид Канторович, математичар и економист, го основал линеарното програмирање, ги вовел нееднаквоста на Канторович и метричката Канторович, ја развил теоријата за математичката оптимизација на ресурсите, добитник на Нобелова награда за економија
  • Анатолиј Карацуба, го развил алгоритмот Карацуба (првиот алгоритам за брзо множење)
  • Леонид Качијан, го развил елипсоидниот алгоритам за линеарно програмирање
  • Александар Кинчин, ја развил формулата Полачек-Кинчин, теоремата Винер-Кинчин и нееднаквоста на Кинчин во теоријата на веројатност
  • Андреј Колмогоров, истакнат математичар од 20 век, добитник на наградата Волк во областа на математиката; негови повеќе придонеси во математиката се: аксиомите на веројатноста, равенката Чепмен-Колмогоров и теоремата во областа на веројатноста која била продолжување на теоријата Колмогоров ; Комплексноста на Колмогоров итн.
  • Максим Концевич, автор на интегралната формула за квантизација Концевич, добитник на Филдсовиот медал
  • Александар Коркин ,
  • Владимир Котелников, пионер во теоријата на информации, автор на теоремата за фундаментално земање мостри
  • Софија Ковалевска, прва професорка во Северна Европа и Русија, прва професорла по математика, го открила врвот Ковалевска
  • Михаил Кравчук, ги развил полиномите Кравчук и матрицата Кравчук
  • Марк Керин, го развил двојството Танака - Керин, теоремата Керин - Милман и просторот Керин, добитник на наградата Волк бо областа на математиката
  • Александар Кронрод, развивач на формулата за квадратура Гаус-Кронрод и Каиса, првиот светски шампион во компјутерски шах
  • Алексеј Николаевич Крилов, прв го развил методот на потпросторот Крилов, сè уште широко користениот нумерички метод за линеарни проблеми
  • Николај Крилов, автор на теоремата на Крилов-Богољбов и опишувачката функција
  • Александар Курош, автор на теоремата на Курош за подгрупите и проблемот на Курош во теоријата на групи
  • Георг Кантор, пронаоѓач на теоријата на множество. Кантор е роден во Руската Империја, со своето семејство на 11 години се преселил во Саксонија.

Л[уреди | уреди извор]

Лапунов
  • Олга Ладиженскаја, дала голем придонес во решавањето на 19-тиот проблем на Хилберт и важните равенки Навиер-Стоукс
  • Евгениј Ландис, пронаоѓач на алгоритмот AVL
  • Владимир Левенштајн, ги развил автоматонот Левенштајн, кодирањето на Левенштајн и растојанието на Левенштајн
  • Леонид Левин, компјутерски научник, ја развил теоремата Кук-Левин
  • Јури Линик, ја развил теоремата на Линик во теоријата на аналитичките броеви
  • Николај Лобачевски, Коперник на геометријата кој ја создал првата неевклидова геометрија (лобачевска или хиперболичка геометрија)
  • Николај Лузин, ја развил теоремата на Лузин, Лузинските простори и множествата на Лузин во описната теорија на множества

М[уреди | уреди извор]

  • Леонти Магнитски, директор на Московската школа за математика и навигација, автор на главниот руски учебник по математика од 18 век
  • Анатолиј Малцев, истражувал за одлучливоста на различните алгебарски групи, ја развил алгебрата Малцев
  • Јуриј Манин, автор на врската Гаус-Манин во алгебарската геометрија, претпоставката Манин-Мамфорд и опструкцијата на Манин во диофантинската геометрија
  • Григориј Маргулис, математичар, добитник на наградата Волк и на Филдсовиот медал
  • Андреј Марков, сениор, ги измислил ланците Марков, ја докажал нееднаквоста на браќата Марков, автор на скриениот модел Марков, бројот на Марков, нееднаквоста на Марков, процесите на Марков, случајното поле на Марков, алгоритмот на Марков итн.
  • Андреј Марков помладиот, автор на принципот на Марков и владеењето на Марков во логиката
  • Јуриј Матијасевич, автор на теоремата на Матијасевич во областа на теоријата на множества, дал негативно решение за десеттиот проблем на Хилберт
  • Михаил Меншиков, работел во областа на веројатноста
  • Александар Михаилов, го смисли поимот Информатика

Н[уреди | уреди извор]

  • Марк Наимарк, автор на теоремата Гелфанд – Наимарк и проблемот на Наимарк
  • Пјотр Новиков, го решил проблемот на Барнсајд
  • Сергеј Новиков, работел на полето на алгебарската топологија и теоријата на солитон, ја развил спектарската низа Адамс-Новиков и претпоставката на Новиков, добитник на медалот Волк и Полдс

О[уреди | уреди извор]

П[уреди | уреди извор]

  • Григориј Перелман, дал значаен придонес во Риемановата геометрија и топологија, докажал претпоставка за геометризација и ја докажал претпоставката за Поанкаре, го освоил Филдсовиот медал и првата награда за проблеми со глина (ги одбил и двете)
  • Лев Понтрјагин, слеп математичар, најзначаен по воспоставувањето на минималниот принцип на Понтрјагин за оптимална контрола
  • Јуриј Прохоров, автор на метријата Леви – Прохоров и теоремата на Прохоров во полето на веројатноста

Р[уреди | уреди извор]

  • Александар Разборов, математичар и теоретичар за пресметка, добитник на наградата Неванлина во 1990 година и добитник на наградата Годел за придонес во компјутерските науки

С[уреди | уреди извор]

Соболев
Стеклов
  • Јаков Синај, ја развил ентропијата Колмогоров – Синај, добитник на наградата Волк
  • Еуген Слуцки, статистичар и економист, ја развил Слуцката равенка и теоремата на Слуцки
  • Станислав Смирнов, истакнат истражувач на триаголната решетка, медалист во областа на математиката
  • Сергеј Соболев, ги вовел просторите на Соболев и математичките дистрибуции, ко-развивач на првиот троен компјутер Сетун
  • Владимир Стеклов, математичар и физичар, основач на Институтот за математика Стеклов, докажал теореми за генерализираната серија на Фурие
  • Бела Суботовскаја, специјалист по Буловите функции, основач на еден неовластен еврејски народен универзитет за едукација на Евреи забранети на квалитетни универзитети

Т[уреди | уреди извор]

  • Јаков Трахтенберг, го развил системот на ментална пресметка Трахтенберг
  • Борис Трахтенброт, ја докажал теоремата на Гап, ја развил теоремата на Трахтенброт
  • Валентин Турчин, пронаоѓач на програмскиот јазик Refal, вовел транзиција во метасистем и суперкомпликација
  • Андреј Тихонов, автор на просторот Тихонов и теоремата на Тихонов (централна по општа топологија ), регуларизацијата на Тихонов на лошо поставените проблеми, измислил магнетотелулорија

У[уреди | уреди извор]

  • Павел Урисон, ги развил теоремите за метризација, Лемовиот и Уресоновиот простор во топологијата

Ф[уреди | уреди извор]

  • Иван Фесенко, теоретичар на броеви
  • Анатолиј Фоменко, тополог и хронолог, изнел контроверзна теорија за новата хронологија
  • Евграф Фјодоров, математичар и кристалограф, го идентификувал Периодичниот график во геометријата, првиот што ги каталогизирал сите 230 вселенски групи на кристали

Ч[уреди | уреди извор]

Чебишов
  • Сергеј Чаплигин, автор на равенката на Чаплигин важна во аеродинамиката и го вовел поимот за гасот Чаплегин .
  • Николај Чеботарјов, автор на теоремата за густината на Чеботарјов
  • Пафнутиј Чебишов, истакнат учител и основачки татко на руската математика, придонел во областа на веројатноста, статистиката и теоријата на броеви, автор на Чебишовото неравенство, Чебишовото отстрапување, Чебишовата функција, Чебишовата ревенка итн.
  • Сергеј Черников, значаен соработник на теоријата за бесконечна група (развивач на групи Черников) и на линеарното програмирање.

Ш[уреди | уреди извор]

Шафаревич
  • Лев Шнирелман, ја развил категоријата Лустерник – Шнирелман во областа на топологијата и густината на броеви на Шнирелман
  • Игор Шафаревич, ја вовел теоремата Шафаревич -Вајл, ја докажал теоремата Голод – Шафаревич и теоремата Шафаревич за решливите галоистички групи, важен дисидент за време на Советскиот режим, пишувал книги и статии што го критикувале социјализмот
  • Мојсеј Шенфинкел, пронаоѓач на комбинациската логика