Израел Гелфанд

Од Википедија — слободната енциклопедија
Израел Мојсеевич Гелфанд
Роден(а)2 септември 1913
Окни, Одеса, Украина, Руска Империја
Починал(а)5 октомври 2009
Хајленд Парк, Њу Џерси, САД
Националност Русија
Полињаматематичар
УстановиМосковски државен универзитет,
Рутгерсов универзитет
ОбразованиеМосковски државен универзитет
Докторски менторАндреј Колмогоров
ДокторандиЕндре Семереди
Познат погрупна теорија, теорија на избор, математичка анализа
Поважни наградиЛенинов орден (3 пати)
Волфова награда (1978)
Американска математичка заедница Стилова награда (2005)

Израел Мојсеевич Гелфанд (руски: Израиль Моисеевич Гельфанд, хебрејски: ישראל געלפֿאַנד) (роден на 2 септември 1913 - почина на 5 октомври 2009) беше руски математичар којшто има постигнато многу во различни гранки на математиката, вклучувајќи ја теоријата на групи, теорија на избор, линеарна алгебра и др. Долги години Гелфанд предавал на државниот универзитет во Москва, а моментно работи на Рутгерсовиот универзитет во САД. Тој е добитник на голем број на награди како Лениновиот орден и Волфовата награда. Израел Гелфанд е и следбеник на Кралското друштво.