Разлика помеѓу преработките на „Родољубивост“

Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Додадени 376 бајти ,  пред 1 година
→‎Родољубива книжевност: дополнување, ситна поправка
(→‎Родољубива книжевност: дополнување, ситна поправка)
===Родољубива книжевност===
Голем број писатели пишувале родољубиви дела, искажувајќи ја својата љубов кон татковината:
* „Одбрана на земјата“ - песна на српскиот поет [[Бранко Миљковиќ]].<ref>Бранко Миљковиќ, ''Избор''. Скопје: Мисла, Култура и Македонска книга, 1988, стр. 44.</ref>
* „На татковината“ - песна на српскиот поет Бранко Миљковиќ.<ref>Бранко Миљковиќ, ''Избор''. Скопје: Мисла, Култура и Македонска книга, 1988, стр. 45.</ref>
* „За татковината“ - песна на [[Никола Јонков Вапцаров]] од 1926 година.<ref>Никола Ј. Вапцаров, ''Песни''. Скопје: Македонска книга, Мисла и Култура, 1988, стр. 35.</ref>
* „Татковина“ - песна на Никола Јонков Вапцаров.<ref>Никола Ј. Вапцаров, ''Песни''. Скопје: Македонска книга, Мисла и Култура, 1988, стр. 73-75.</ref>
* „Земја“ - песна на Никола Јонков Вапцаров.<ref>Никола Ј. Вапцаров, ''Песни''. Скопје: Македонска книга, Мисла и Култура, 1988, стр. 73-76-77.</ref>
* „За татковината и пролетта“ - песна на македонскиот писател [[Славко Јаневски]] од 1966 година.<ref>Славко Јаневски, ''Евангелие по Итар Пејо''. Скопје: Кочо Рацин, 1966, стр. 70.</ref>
* „На татковината“ - песна на рускиот поет [[Николај Кљуев]].<ref>''Антологија руске лирике – X-XXI век. Књига II: Прва четвртина – средина XX века (авангарда и социјалистички реализам)''. Београд: Paidea, 2007, стр. 40-41.</ref>
* „Одбрана на земјата“ - песна на српскиот поет [[Бранко Миљковиќ]].<ref>Бранко Миљковиќ, ''Избор''. Скопје: Мисла, Култура и Македонска книга, 1988, стр. 44.</ref>
* „На татковината“ - песна на српскиот поет Бранко Миљковиќ.<ref>Бранко Миљковиќ, ''Избор''. Скопје: Мисла, Култура и Македонска книга, 1988, стр. 45.</ref>
* „Патриотизам“ - расказ од јапонскиот писател [[Јукио Мишима]].<ref>Владимир Јанковски (уредник), ''Пат околу светот во 20 раскази: Антологија на светскиот расказ'', Темплум, Скопје, 2011, стр. 73-117.</ref>
* „Татковина“ - песна на македонскиот поет [[Анте Поповски]].<ref>Анте Поповски, ''Дрво што крвави''. Скопје: Детска радост, Наша книга, Македонска книга, Култура, Мисла, 1991, стр. 90.</ref>

Прегледник