Шовинизам

Од Википедија — слободната енциклопедија

Шовинизмот, во оригиналната смисла на зборот, е екстремен патриотизам и национализам и агресивно верување во националната супериорност и слава.

Шовинизмот го проширил своето изворно значење и вклучува изразита и неразумна пристрасност во име на која било група на која некој припаѓа, особено кога пристрасноста вклучува злоба и омраза кон соперничките групи. Џингоизмот, кој е британската форма на овој француски збор, го зачувал своето изворно значење и тој, за разлика од зборот шовинизам, не подразбира ништо друго освен воинствен национализам.

Современата употреба на терминот во англискиот јазик е во фразата машки шовинизам.[1]

Машки шовинизам[уреди | уреди извор]

Машкиот шовинизам е свесно или несвесно верување/убедување дека мажите се супериорни во однос на жените. Ова е тесно поврзано со сексизмот и мизогинијата.

Прва документирана употреба на изразот машки шовинизам е во 1935 година во пиесата „Till the Day I Die“ од Clifford Odets.[2]

Машкиот шовинизам на работното место[уреди | уреди извор]

Рамнотежата на работната сила се смени за време на Втората светска војна преку драматичниот пораст на учеството на жените кога мажите ги напуштија своите работни места за да се пријават во војска и да се борат во војната. По завршувањето на војната кога мажите се вратија дома да бараат работа, машкиот шовинизам беше во пораст, тврди Синтија Б. Лојд. Претходно, мажите биле главен извор на работната сила, и тие очекувале да се вратат на своите претходни вработувања, но жените зачекориле во многу од нивните позиции за да ја пополнат празнината, вели Лојд.[3]

Лојд и Мајкл Корда тврдат дека како што се интегрираа назад во работната сила, мажите претежно се вратиле во позиции на моќ, а жените работеле како нивните секретари, обично пишувале диктации и одговарале на телефонски повици. Оваа поделба на трудот беше разбрана и се очекуваше, и жените обично не се чувствувале во можност да ја предизвикат својата позиција или машките претпоставени, тврдат Корда и Лојд.[3][4]

Религиозно-културна и географска проширеност[уреди | уреди извор]

Машкиот шовинизам е забележан во различни култури исто така и во западниот свет, како што е екстремистичкиот Ислам. Иако Хиндуизмот и индиската културна практика не го строго диктираат статусот на жените, но многу конзервативни водачи и гуруа продолжуваат да држат длабоко мизогени глетки јавно[5] водејќи до судири со полибералните Индијанци, и велбарни[6] и поинакви.[7]

Причини за машкиот шовинизам[уреди | уреди извор]

Шовинизмот се гледа од страна на некои како влијателен фактор во ТАТ, психолошки тест за личноста. Преку крос-прегледи ТАТ егзибира тенденција кон шовинистички стимули за свои прашања и има „потенцијал за неповолна клиничка евалуација“ за жените.[8]

Често цитирана студија направена во 1976 година од страна на Шервин Вудс (Some Dynamics of Male Chauvinism), се обидува да ги најде основните причини на машкиот шовинизам.

Машкиот шовинизам бил истражуван со психоаналитичка терапија на 11 мажи. Тој се однесува на одржувањето на фиксирани верувањата и ставови на машка супериорност, поврзани со отворена или прикриена амортизација на жените. Предизвикувањето на шовинистичките ставови често резултира со анксиозност или други симптоми. Тоа е често неистражено во психотерапијата, бидејќи тоа е его-синтонично, е паралелно со културните ставови, и затоа што терапевтите често имаат слични предрасуди или невротични конфликти. Се смета дека машкиот шовинизам претставува обид да се вардат анксиозноста и срамот што произлегуваат од една или повеќе од четирите праосновни извори: нерешени инфантилни стремежи и регресивни желби, непријателски завист на жените, Ојдипова анксиозност, и конфликтите за моќ и зависност поврзани со мажествената самодоверба. Мајките биле поважни од татковците во развојот на машкиот шовинизам и решавањето понекогаш се поврзанува со декомпензација на сопругите.

—Шервин Вудс[9]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. The Columbia Guide to Standard American English. Посетено на 4 December 2008. Chauvinism is "fanatical, boastful, unreasoning patriotism" and by extension "prejudiced belief or unreasoning pride in any group to which you belong." Lately, though, the compounds male chauvinism and male chauvinist have gained so much popularity that some users may no longer recall the patriotic and other more generalized meanings of the words.
  2. Mansbridge, Jane; Katherine Flaster (2005). „Male Chauvinist, Feminist, Sexist, and Sexual Harassment: Different Trajectories in Feminist Linguistic Innovation“. American Speech. Harvard University. 80 (3): 261.
  3. 3,0 3,1 Lloyd, Cynthia B., ed. Sex, Discrimination, and the Division of Labor. New York: Columbia University Press, 1975. Print.
  4. Michael Korda, Male Chauvinism! How It Works. New York: Random House, 1973. Print.
  5. Daniel, Frank Jack; Bhattacharjya, Satarupa (9 January 2013). „Asaram Bapu's view on Delhi rape raises anger, but shared by many“. Reuters. Архивирано од изворникот на 2013-01-13. Посетено на 2013-02-20.
  6. „Activists slam Asaram Bapu for his comments on Delhi gang-rape incident“. Times Of India. 8 January 2013. Архивирано од изворникот на 2013-01-21. Посетено на 2013-02-20.
  7. „Post-Delhi gangrape comments, Asaram Bapu's camp vandalised, visit to Kumbh Mela opposed“. Indian Express. 10 January 2013. Посетено на 2013-02-20.
  8. Potkay, Charles R., Matthew R. Merrens. Sources of Male Chauvinism in the TAT. Journal of Personality Assessment, 39.5 (1975): 471-479. Web. 31 Jan 2012.
  9. Woods, Sherwyn M. (January 1976). „Some Dynamics of Male Chauvinism“. Archives of General Psychiatry. 33 (1): 63. doi:10.1001/archpsyc.1976.01770010037007.