Тематско-аперцептивен тест

Од Википедија — слободната енциклопедија

Тематско-аперцептивниот тест (ТАТ), е проективен психолошки тест. Застапниците на оваа техника тврдат дека одговорите на лицето ги откриваат основните мотиви, грижи и начинот на кој тие го гледаат општествениот свет преку приказните што тие ги сочинуваат за двосмислени слики на луѓе.[1] Историски, тој е меѓу најшироко истражуваните, подучувани и користени тестови.[2]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Schacter, Daniel, Daniel Gilbert, and Daniel Wegner.Psychology. 2nd. New York: Worth Publishers, 2009. 18. Print.
  2. [1]