Разлика помеѓу преработките на „Број“

Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Додадени 419 бајти ,  пред 1 година
==Броевите како тема во уметноста и во популарната култура==
* „Елементот на бројките“ - песна на македонскиот поет [[Анте Поповски]].<ref>Анте Поповски, ''Дрво што крвави''. Скопје: Детска радост, Наша книга, Македонска книга, Култура, Мисла, 1991, стр. 107-108.</ref>
* „Три и девет“ (''Three and Nine'') - песна на британската [[Рок-музика|рок]]-група „[[Рокси Мјузик]]“ (''Roxy Music'')“ од 1974 година.<ref>[https://www.youtube.com/watch?v=KRfpg1eRifc YouTube, Roxy Music - Country Life (1974) FULL ALBUM Vinyl Rip (пристапено на 27.12.2017)]</ref>
* „Подалеку од броевите“ (''Away from the Numbers'') - песна на британската [[Рок-музика|рок]]-група „[[Џем]]“ (''The Jam'') од 1977 година.<ref>[https://www.youtube.com/watch?v=2edt3GtdQ70 YouTube, The Jam - In the City (Full Album) 1977 (пристапено на 16.12.2017)]</ref>
* „Боја од броеви“ (''Colour By Numbers'') - албум на британската [[Поп-музика|поп]] група „[[Калчр Клаб]]“ (''Culture Club'') од 1983 година.<ref>[https://www.youtube.com/watch?v=HpYXs-V2WT8 YouTube, Culture Club / Colour By Numbers (Full Album) (2003 Remastered / Bonus Tracks) (пристапено на 16.12.2017)]</ref>
* „5 8 6“ - песна на британската [[Поп-музика|поп]]-[[Рок-музика|рок]] група „[[Њу Ордер]]“ (''New Order'') од 1983 година.<ref>[https://www.youtube.com/watch?v=tL6n8DyTvJI YouTube, New Order - Power, Corruption & Lies (пристапено на 16.12.2017)]</ref>
* „Нула-2-0“ (''Zero-2-0'') - песна на австралискиот [[Поп-музика|поп]]-пејач [[Мајкл Хачинс]] (''Michael Hutchence'') од 1989 година.<ref>[https://www.youtube.com/watch?v=prM_oXNG3bw YouTube, Max Q (Full Album) 1989 Michael Hutchence (пристапено на 16.12.2017)]</ref>
* „10“ - песна на американскиот [[Хардкор панк|хард-кор]] музичар [[Рик Егну]] (''Rikk Agnew'') од 1985 година.<ref>[https://www.youtube.com/watch?v=ot1qtq0XbN4 YouTube, rikk agnew - 10 (пристапено на 22.12.2017)]</ref>
* „Еден“ (''One'') - песна на ирската [[Рок-музика|рок]] група „[[Ју Ту|У2]]“ (''U2'') од 1991 година.<ref>[https://www.discogs.com/U2-Achtung-Baby/release/621105 Discogs, U2 ‎– Achtung Baby (пристапено на 30.6.2019)]</ref>
* „Боја од броеви“ (''Colour By Numbers'') - албум на британската [[Поп-музика|поп]] група „[[Калчр Клаб]]“ (''Culture Club'') од 1983 година.<ref>[https://www.youtube.com/watch?v=HpYXs-V2WT8 YouTube, Culture Club / Colour By Numbers (Full Album) (2003 Remastered / Bonus Tracks) (пристапено на 16.12.2017)]</ref>
* „5 8 6“ - песна на британската [[Поп-музика|поп]]-[[Рок-музика|рок]] група „[[Њу Ордер]]“ (''New Order'') од 1983 година.<ref>[https://www.youtube.com/watch?v=tL6n8DyTvJI YouTube, New Order - Power, Corruption & Lies (пристапено на 16.12.2017)]</ref>
* „Десет“ (''Ten'') - албум на американската рок-група „[[Перл Џем]]“ (''Pearl Jam'') од 1991 година.<ref>[https://www.youtube.com/watch?v=iUteENfFhGs YouTube, Pearl Jam -Ten (1 album -1991) -Full album (пристапено на 22.12.2017)]</ref>
* „Три и девет“ (''Three and Nine'') - песна на британската [[Рок-музика|рок]]-група „[[Рокси Мјузик]]“ (''Roxy Music'')“ од 1974 година.<ref>[https://www.youtube.com/watch?v=KRfpg1eRifc YouTube, Roxy Music - Country Life (1974) FULL ALBUM Vinyl Rip (пристапено на 27.12.2017)]</ref>
* „Девет за време девет“ (''Nine While Nine'') - песна на британската [[рок]]-група „[[Систерс оф мерси]]“ (''The Sisters Of Mercy'') од 1985 година.<ref>[https://www.discogs.com/The-Sisters-Of-Mercy-First-And-Last-And-Always/master/2795 DISCOGS, The Sisters Of Mercy ‎– First And Last And Always (пристапено на 22.9.2019)]</ref>
* „Нула-2-0“ (''Zero-2-0'') - песна на австралискиот [[Поп-музика|поп]]-пејач [[Мајкл Хачинс]] (''Michael Hutchence'') од 1989 година.<ref>[https://www.youtube.com/watch?v=prM_oXNG3bw YouTube, Max Q (Full Album) 1989 Michael Hutchence (пристапено на 16.12.2017)]</ref>
* „Подалеку од броевите“ (''Away from the Numbers'') - песна на британската [[Рок-музика|рок]]-група „[[Џем]]“ (''The Jam'') од 1977 година.<ref>[https://www.youtube.com/watch?v=2edt3GtdQ70 YouTube, The Jam - In the City (Full Album) 1977 (пристапено на 16.12.2017)]</ref>
* „[[Десет (филм од 1979)|10]]“ - американски [[филм]] од 1979 година, [[Режисер|режиран]] од [[Блејк Едвардс]].<ref>[http://raspored.hrt.hr/?raspored=1&mreza=2&datum=2017-12-17 HRT (пристапено на 15.12.2017)]</ref>
* „[[Давење со броеви]]“ (''Drowning by Numbers'') - холандско-британски [[филм]] од 1988 година, [[Режисер|режиран]] од [[Питер Гринавеј]].<ref>[http://www.imdb.com/title/tt0092929/ IMBd, Drowning by Numbers (1988) (пристапено на 15.12.2017)]</ref>

Прегледник