Сомалиски ној

Од Википедија — слободната енциклопедија
{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/Предлошка:Автотаксономија/Struthio|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}} |machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}} |machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}
Сомалиски ној
Male
Female
CITES, Додаток I (CITES)[2][note 1]
Научна класификација [ у ]
Непознат таксон (попр): Struthio
Вид: Сомалиски ној
Научен назив
Struthio molybdophanes
Reichenow, 1883
Yellow area shows range of Struthio molybdophanes
Синоними[3]
 • Struthio camelus molybdophanes Reichenow, 1883
Somali ostrich
Male
Female
CITES Appendix I (CITES)[4][note 2]
Scientific classification edit
Kingdom: Animalia
Phylum: Chordata
Class: Aves
Infraclass: Palaeognathae
Order: Struthioniformes
Family: Struthionidae
Genus: Struthio
Species:
S. molybdophanes
Binomial name
Struthio molybdophanes

Yellow area shows range of Struthio molybdophanes
Synonyms[5]
 • Struthio camelus molybdophanes Reichenow, 1883

Сомалискиот ној ( Struthio molybdophanes ), познат и како ној со сино врат, е голема птица што не лета населен е во Африканскиот 'рт .[6] Тој е еден од двата видови ноеви, а другиот е обичниот ној . Исто така, претходно се сметаше и за подвид на обичниот ној, но беше идентификуван како посебен вид во 2014 година.[1]

Таксономијата и систематиката[уреди | уреди извор]

Struthio molybdophanes првпат бил опишан во Неделниот додаток Norddeutsche allgemeine Zeitung од 16 септември 1883 година од Антон Рајхенов, кој забележал дека распространетоста на нојот се протега низ рамнините на сомалиската - и западната Гала - Земја на источниот брег на Африка од 10 степени до северниот дел на Африка. Екватор .[7][8] Молекуларните докази покажуваат дека источноафриканскиот јаз служел како географска бариера за да се изолира вид од номинираниот подвид, северноафриканскиот ној S.c. camelus, додека еколошките и разликите во поведението го одржуваат генетски различен од соседниот ној Масаи С. в. масаикус .[9] Испитување на митохондријалната ДНК на видот Struthio, вклучувајќи го и изумрениот арапски ној S. c. syriacus, откри дека сомалискиот ној е филогенетски најразличен, изгледа дека се оддалечил од нивниот заеднички предок пред околу 3,6 до 4,1 милиони години.[9][10]

Опис[уреди | уреди извор]

Иако генерално е слична на другите ноеви, кожата на вратот и бутовите на сомалискиот ној е сина (наместо розова), станувајќи светло сина кај мажјакот за време на сезоната на парење. На вратот му недостасува типичен широк бел прстен, а пердувите на опашката се бели. Мажјаците се поголеми од женките.[11][12] Сомалискиот ној е сличен по големина со другите ноеви досега, како што е познато, можеби во просек маргинално помал по телесна маса од некои подвидови на обичен ној (барем номинираната раса, S. c. camelus ). Наводно, сомалиските ноеви во заробеништво тежат околу 105 kilograms (231 lb) но ова можеби не е точна тежина за дивите птици бидејќи животните во заробеништво имаат пристап за хранење што не е достапен за дивите ноеви.[13] Според тоа, тој е еден од двата најголеми постоечки видови птици.

Распространетост и живеалиште[уреди | уреди извор]

Сомалискиот ној најмногу се наоѓа во 'Ртот на Африка, особено во североисточна Етиопија, јужен Џибути, поголемиот дел од Кенија и низ поголемиот дел од Сомалија .[11]

Поведение и екологија[уреди | уреди извор]

Сомалискиот ној е еколошки диференциран од обичниот ној, со кој има одредено преклопување на опсегот, со тоа што претпочитаат погусти области со погуста вегетација, каде што главно се храни со прелистување, додека обичниот ној е главно пасител на отворена савана . Исто така, има извештаи за тешкотии при вкрстување помеѓу двете видови.[9]

Статус и конзервација[уреди | уреди извор]

Извештај до IUCN во 2006 година сугерира дека сомалискиот ној бил вообичаен во централните и јужните региони на Сомалија во 1970-тите и 1980-тите. Меѓутоа, по политичкото распаѓање на таа земја и недостатокот на ефикасно зачувување на дивиот свет, неговиот опсег и број таму оттогаш се намалуваат како резултат на неконтролираното ловење месо, медицински производи и јајца, при што птицата се соочува со искоренување во 'Ртот на Африка.[14] Во Кенија се одгледува за месо, пердуви и јајца.

Белешки[уреди | уреди извор]

 1. Only populations of Algeria, Burkina Faso, Cameroon, Central African Republic, Chad, Mali, Mauritania, Morocco, Niger, Nigeria, Senegal and Sudan. No other populations are included in the CITES Appendices.
 2. Only populations of Algeria, Burkina Faso, Cameroon, Central African Republic, Chad, Mali, Mauritania, Morocco, Niger, Nigeria, Senegal and Sudan. No other populations are included in the CITES Appendices.

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. 1,0 1,1 1,2 BirdLife International (2016). Struthio molybdophanes. Црвен список на загрозени видови. 2016: e.T22732795A95049558. doi:10.2305/IUCN.UK.2016-3.RLTS.T22732795A95049558.en. Посетено на 20 November 2021. Грешка во наводот: Неважечка ознака <ref>; називот „iucn status 20 November 2021“ е зададен повеќепати со различна содржина.
 2. „Appendices | CITES“. cites.org. Посетено на 2022-01-14.
 3. Somali Ostrich на Avibase
 4. "Appendices | CITES". cites.org.
 5. "Somali Ostrich".
 6. Redman, N.; Stevenson, T.; Fanshawe, J. (2016). Birds of the Horn of Africa: Ethiopia, Eritrea, Djibouti, Somalia, and Socotra - Revised and Expanded Edition. Princeton Field Guides. Princeton University Press. стр. 34. ISBN 978-0-691-17289-7. Посетено на 2018-11-21.
 7. Dr. Reichenow (16 September 1883). „Immer Neues aus Afrika“. Sonntags-Beilage zur Norddeutschen allgemeinen Zeitung (37). стр. 148 [end of p. 14 in viewer].
 8. Reichenow, Anton (October 1883). „Immer Neues aus Afrika“. Mittheilungen des Ornithologischen Vereines in Wien. 7: 202.
 9. 9,0 9,1 9,2 Freitag, Stephanie; Robinson, Terence J. (1993). „Phylogeographic patterns in mitochondrial DNA of the Ostrich (Struthio camelus)“ (PDF). The Auk. 110 (3): 614–622. doi:10.2307/4088425. JSTOR 4088425.
 10. Robinson, Terence J.; Matthee, Conrad A. (1999). „Molecular genetic relationships of the extinct ostrich, Struthio camelus syriacus: consequences for ostrich introductions into Saudi Arabia“. Animal Conservation. 2 (3): 165–171. doi:10.1111/j.1469-1795.1999.tb00062.x.
 11. 11,0 11,1 Shanawany, M.M.; Dingle, John (1999). Ostrich production systems, Part 1. Food and Agriculture Organisation. стр. 12. ISBN 978-92-5-104300-4.
 12. Roots, Clive (2006). Flightless birds. Greenwood Press. стр. 26. ISBN 0-313-33545-1.
 13. Davids, A. H. (2011).
 14. Amir, Osman G. (2006). Wildlife trade in Somalia (PDF). World Conservation Union – Species Survival Commission. стр. 12.
 • 1 2 3
 • 1 2 3
 • 1 2
 • 1 2
 • Amir, Osman G. (2006).