Ситки

Од Википедија — слободната енциклопедија
Ситки
Ситки
Обична ситка (Juncus effusus)
Научна класификација [ у ]
Царство: Растенија
клад: Скриеносеменици
клад: Монокотиледони
клад: Комелиниди
Ред: Тревовидни
Семејство: Ситки
Juss.[1]
Типски род
Ситка (Juncus)
L.
Родови
Видовна распространетост
Синоними
  • Junceae

Ситки (науч. Juncaceae) — семејство растенија од редот на тревовидните (Poales). Се состои од 8 родови и околу 464 познати видови[2] бавнорастечки, ризоматозни, тревни еднокотиледони растенија кои може површно да личат на треви и шипки. Тие често растат на неплодни почви во широк опсег на услови на влага. Најпознат и најголем род е Juncus . Повеќето видови Juncus растат исклучиво во мочуришни живеалишта. Неколку брзаци, како што е Juncus bufonius се едногодишни, но повеќето се повеќегодишни.

Опис[уреди | уреди извор]

Листовите се зимзелени и добро развиени во базална агрегација на исправено стебло. Тие се наизменични и тристихозни (т.е. со три реда лисја нагоре по стеблото, секој ред лисја излегува една третина од патот околу стеблото од претходниот лист). Само во родот Distichia листовите се различни. Рашите од родот Juncus имаат рамни лисја без влакна или цилиндрични листови. Лисјата на дрвните треви од родот светленка (Luzula) се секогаш рамни и носат долги бели влакна.

Растенијата се хермафродитни или, поретко, дводомни . Малите цветови се распоредени во соцвети од лабави кими, но и во прилично густи глави или коримби на врвот на стеблото или на негова страна. Ова семејство обично има намалени сегменти на периантот наречени тепали . Тие обично се наредени во две кривини, од кои секоја содржи три тенки, хартиени тепали. Тие не се светли или светкави по изглед, а нивната боја може да варира од зеленикава до белузлава, кафена, виолетова, црна или хијалина. Трите стигми се наоѓаат во центарот на цвеќето. Како што е карактеристично за едноколите, сите цветни делови се појавуваат во множители од три.

Овошјето е обично немесеста, триделна дехисцентна капсула која содржи многу семиња.

Користи[уреди | уреди извор]

Исушените јамки на растенијата од ова семејство се користеле за да се направи еден вид свеќа познат како rushlight.[3]

Вообичаениот наплив (Juncus effusus) се нарекува igusa на јапонски и се користи за ткаење на меката површинска покривка на татами душеците.[4]

Во средновековна Европа, на земјените подови во живеалиштата за чистота и изолација би се расфрлале лабави свежи насипи. Особено фаворизиран за таква намена беше Acorus calamus (слатко знаме), но и покрај неговото алтернативно народен назив „слатка брзање“, тоа е растение од различен ред на еднокоса, Acorales.[5] Сè до 1960-тите во Ирска, насипите се ширеле на земјениот под на домовите за време на влажно време за да го одржат подот сув за време на периоди на снег или дожд, или за време на топло време за да се оладат просториите. Насипите што се користеа во Ирска ги вклучуваа Juncus effusus, Juncus glaucus и Juncus conglomeratus.[3]

Стеблата и листовите на Juncus kraussii ги користеле домородните Австралијци за влакна, за конци, риболовни линии, ткаени килими и ткаени корпи . Најчесто се користи денес за стабилизација на бреговите на утоките, околу солените мочуришта и крајбрежните зони до локациите развиени за човечка употреба. Исто така се користи во системи за биофилтрација и дождовни градини. [6]

  1. Angiosperm Phylogeny Group (2009). „An update of the Angiosperm Phylogeny Group classification for the orders and families of flowering plants: APG III“. Botanical Journal of the Linnean Society. 161 (2): 105–121. doi:10.1111/j.1095-8339.2009.00996.x.
  2. Christenhusz, M. J. M.; Byng, J. W. (2016). „The number of known plants species in the world and its annual increase“. Phytotaxa. Magnolia Press. 261 (3): 201–217. doi:10.11646/phytotaxa.261.3.1.
  3. 3,0 3,1 O'Dowd, Anne (2015). Straw, Hay & Rushes in Irish Folk Tradition. Dublin. стр. 26. ISBN 978-0-7165-3311-5. OCLC 933524857.
  4. „Structure of Tatami“. kyo-tatami.com. Motoyama Tatami Shop. 2015-06-28. Посетено на 14 June 2021.
  5. Burton, Alfred.
  6. „Juncus kraussii“. Botanic Gardens of South Australia. Посетено на 24 November 2020.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]