Хермафродит

Од Википедија — слободната енциклопедија
Школки од Crepidula fornicata (заедничка школка за лизгање)

Хермафродит е единка која создава и машки и женски полови клетки. Меѓу видовите со хермафродитни единки, присутни се бројни механизми за раздвојување на овие полови функции, за да се избегне само-оплодување (што може да доведе до појава на инбридинг депресија ). Најпознатите механизми за раздвојување на половите функции се дихогамија и херкогамија. Сперматозоидите на една единка така најчесто ги оплодува јајце-клетките на другата единка. Меѓу безрбетниците, паразитските животни често се хермафродити бидејќи со тоа го олеснува размножувањето.

Името е настанато од лик од старогрчката митологија, син на Хермес и Афродита . Нимфата Салмакида смртно се заљубила во него и го однела во неговите води. Таа ги замолила боговите да ја стопат со Хермафродит. Погодени од нејзината љубов, тие ја задоволе. Така се создало битие кое ги обединило двата пола.

Поврзано[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]