Лирот

Од Википедија — слободната енциклопедија
Лирот

Лиротвид на цветни растенија со психоактивни хемикалии . Тоа бил висок мочуриштен еднокомник од фамилијата Acoraceae, од родот Acorus . Иако така се користел и во традиционалната медицина[1] во текот на вековите за лекување на дигестивни нарушувања и болки, нема клинички докази за неговата безбедност или ефикасност – а проголтаниот каламус можел да биде токсичен – што доведувало до негова комерцијална забрана во Соединетите Држави.[2]

Опис[уреди | уреди извор]

Цветање

Слаткото знаме Лирот било тревно повеќегодишно растение, 2 метарs (79 ин) високо.[2] Неговите лисја наликувале на оние од семејството на ирис. Слаткото знаме се состои од прамени од базални лисја кои се издигнувале од ризом што се шири.[2] Листовите биле исправени со жолтеникаво-кафеавиа боја, радикални, со розова обвивка во нивните основи, во облик на меч, рамни и тесни, заострени во долга, акутна точка и имале паралелни вени. Листовите исто така имале мазни рабови, кои можеле да бидат брановидни или стуткани. Слаткото знаме можело да се разликува од ирисот и другите слични растенија по стеснетите рабови на листовите, миризливиот мирис што го испуштал кога се дробел во присуството на спадикс.[3][4]

Само растенијата на кои живеалиштето им е во вода можеле да носат цвеќиња. Цврстите, триаголни цветни стебла се издигнувале од пазувите на надворешните лисја. Од едната страна на стеблото на цветот излегувал полуподигнат спадикс. Спадиксот бил цврст, цилиндричен, се стеснувал на секој крај и бил од 5 до 10 cm во должина. Отсуствувал покривен шпат, како што било вообичаено кај Araceae . Спадиксот бил густо преполн со ситни зеленикаво-жолти цветови. Секој цвет се содржел со шест ливчиња и стомаци затворени во периант со шест поделби, околу триклеточен, долгнавест јајник со неподвижна стигма. Цветовите се слатко миризливи.[3][4] Во Европа, цветал околу еден месец кон крајот на пролетта или почетокот на летото, но не вродувал со плод. Плодот бил бобинка исполнета со слуз, која кога созрева паѓала во водата и се распрснувала лебдејќи. Во Азија, тој, исто така, ретко плодувал и се пропагирал главно со растење на неговиот ризом, формирајќи колонии.

Разгранетиот цилиндричен ризом бил со дебелина на човечки прст и имал бројни груби влакнести корени под него. Надворешноста била со основна кафеава боја, а внатрешноста бела.[5]

Опсег и живеалиште[уреди | уреди извор]

Слаткото знаме Лирот растело во Индија, Средна Азија, јужна Русија и Сибир, Европа и Северна Америка.[5] Живеалиштата вклучувале рабови на мали езера, бари и реки, мочуришта, и други.[3][6]

Имиња и етимологија[уреди | уреди извор]

Покрај „слаткото знаме“ и „каламус“, други вообичаени имиња за Лиротот вклучувале пчеларник, корен од горчлив пипер, корен од каламус, корен од знаме, гладон, знаме од мирта, трева од мирта, корен од мирта, корен од бор, морски острица, слатка трска, сладок цимет, слатка трева, слатка мирта, сладок корен, сладок тресок и сладок острица.[2][7]

Генеричкото име за Лирот било латинскиот збор acorus, кој потекнувал од грчкиот (áchórou) од Диоскорид (забележете дека различните верзии на текстот имаат различен правопис). Самиот збор άχόρου се сметал дека бил изведен од зборот ќерка (kóri), што значел зеница (на око), бидејќи сокот од коренот на растението се користел како лек за болести на очите („потемнување на ученикот').[8][9][10]

Специфичното име calamus било изведено од грчкиот (kálamos, што значел „трска“), сроден на латински culmus („стебленце“) и староанглиски healm („слама“), арапски (qálam, „пенкало“) и санскрит (lekhanee, „инструмент за пишување“, пак од праиндоевропски *kole-mo- (се мисли дека значи „трева“ или „трска“).[11] Името „слатко знаме“ се однесувало на неговиот сладок мирис и сличноста со видовите ирис, кои на англиски се познати како знамиња од крајот на XIV век.[4][12]

Историја[уреди | уреди извор]

Растението веќе било споменато во папирусот VI на Честер Бити кој датирал од приближно 1300 п.н.е. Старите Египќани ретко го споменувале растението во медицински контекст, но секако се користело за правење парфеми.[13]

Првично, Европејците ги мешале идентитетот и медицинската употреба на Acorus calamus на Римјаните и Грците со нивната родна Iris pseudacorus . Така, Herbarius zu Teutsch, објавен во Мајнц во 1485 година, опишувал и вклучувал дрворез од оваа ирис под името Acorus . Оваа германска книга била еден од трите можни извори за францускиот Le Grant Herbier, напишана во 1486, 1488, 1498 или 1508 година, од кои англискиот превод бил објавен како Grete Herball од Питер Треверис во 1526 година, а сите содржеле лажна идентификација на Herbarius zu Teutsch .[14] Вилијам Тарнер, пишувајќи во 1538 година, го опишувал „acorum“ како „гладон, знаме или жолто брашно“.[15]

Фабриката била воведена во Британија кон крајот на 16 век. Најмалку до 1596 година, вистински Acorus calamus се одгледувал во Британија, како што било наведено во Каталогот, список на растенија што Џон Џерард растел во неговата градина во Холборн. Џерард забележувал: „Мојата градина напредува многу добро, но сè уште не носи ни цвеќе ни дршка“. Жерар го наведувал латинското име како Acorus verus, но очигледно е дека сè уште постои сомнеж за неговата веродостојност: во неговата билка од 1597 година тој го наведувал англиското заедничко име како „копиле calamus“.[16] Карл О. Зауер пријавил дека клубенот бил користен од северноамериканските Индијанци во времето на европското откритие.[17]

Култура[уреди | уреди извор]

Според некои толкувања, американскиот поет Волт Витман го користел ова растение за да ја претстави хомоеротската љубов.[18]

Ботаника[уреди | уреди извор]

Илустрација од флора од 1885 година на Волтер Ото Милер

Постоеле три цитотипски форми кои се разликувале според бројот на хромозомите: диплоидна форма (2n=24), неплодна триплоидна форма (2n=36) и тетраплоидна форма (види подолу). Триплоидната форма била најчеста и се смета дека се појавила релативно неодамна во регионот на Хималаите преку хибридизација на диплоидот со тетраплоидот.[19]

Веројатно автохтоно во поголемиот дел од Азија, триплоидната форма Acorus calamus var. calamus (исто така познат како var. vulgaris или var. verus ) сега е воведен низ Европа, Австралија, Нова Гвинеја, Јужна Африка, Реунион и Северна Америка .[19][20][21][22][23][24] Тетраплоидната форма Acorus calamus var. angustatus била најчеста низ Азија, од Индија до Јапонија и Филипините и од Индонезија до Сибир.[21] Диплоидната форма Acorus americanus или Acorus calamus var. americanus се наоѓала во северниот дел на субарктичката Северна Америка и расфрлани одделни области низ долината Мисисипи, а дополнително диплоиди биле исто така пронајдени во Монголија, централен Сибир ( Бурјатија ), Гилгит-Балтистан во Пакистан (кои го тврди Индија) и северниот дел на Химачал Прадеш во Индија. Изумрен бил во некои делови на САД и Канада. Не се наоѓал во некои од овие области затоа што предколумбиските популации го распрснале низ делови на Соединетите држави.[21][25][26][27]

Во моментов таксономската позиција на овие форми е оспорена. Сеопфатната таксономска анализа во Светската проверка на списокот на избрани растителни семејства од 2002 година ги сметал сите три форми за различни сорти на еден вид.[21][28] Публикацијата Флора на Северна Америка ја сметала диплоидната форма за посебен вид, анализирајќи ги северноамериканските форми на диплоидната сорта и не ја анализира морфологијата на азиските форми на диплоидната сорта.[25] Исто така, во постарата литература, името Acorus americanus можело неселективно да се користи за сите форми на Acorus calamus што се јавувале во Северна Америка, без оглед на цитолошката разновидност (т.е. и диплоидните и триплоидните форми).[25] Третманот во флората на Кина од 2010 година, кој се следел во системот на база на податоци Тропикос, ги сметал сите сорти за синоними на еден таксономски недиференциран вид, што укажувал на морфолошки преклопувања во одликите што ги издвои Томпсон.[19]

Примарната морфолошка разлика помеѓу триплоидните и северноамериканските форми на диплоидот се правела со бројот на истакнати лисни вени, диплоидот имал една истакната средна вена и од двете страни на оваа подеднакво подигнати секундарни вени, триплоидот имал единствена истакната средна вена при што секундарните вени едвај се разликувале.[25] Според Флората на Кина, постоело јасно преклопување во овие одлики и различните цитотипови што било невозможно да се разликуваат морфолошки.[19] Триплоидните растенија биле неплодни и покажувале абортус на јајниците со збрчкан изглед. Оваа форма никогаш немала оформено овошје (а камоли семиња) и можело да се шири само асексуално.[25]

Тетраплоидната сорта обично била позната како Acorus calamus var. angustatus Besser . Познати се голем број синоними, но голем број се оспорени за тоа на која сорта припаѓале. Морфолошки бил разновиден, со некои форми кои имале многу широки, а некои тесни лисја. Понатаму, тој бил и цитотипски разновиден, со низа различни кариотипови .[21][27][29]

Хемија[уреди | уреди извор]

Лисјата и ризомите на каламусот содржеле испарливо масло кое дава карактеристичен мирис и вкус.[2] Главните компоненти на маслото биле бета -асарон (дури 75%) и алфа-асарон, сапонини, лектини, сесквитерпеноиди, лигнани и стероиди .[2] Фитохемикалиите во растението варирале во зависност од географската локација, возраста на растението, климата, сортата на видовите и извлечената растителна компонента.[2][30][31] Диплоидите не биле полни со бета-асарон.[32]

Безбедност и прописи[уреди | уреди извор]

A. calamus и производите добиени од A. calamus (како што е неговото масло) биле забранети да се користат како храна за луѓе или како додаток на храна во 1968 година од страна на Управата за храна и лекови на САД .[2][33] Иако ограничувањата на потрошувачката во храна или алкохолни пијалоци (115 микрограми на ден) биле препорачани во пресудата од 2001 година од страна на Европската комисија, степенот на безбедна изложеност останал недефиниран.[34]

Токсичност[уреди | уреди извор]

Иако каламусот бил користен за неговиот мирис и проголтан, тој не бил проучен со ригорозни клинички истражувања .[2] Индивидуалните медицински извештаи за токсичност споменувале сериозно гадење и продолжено повраќање во текот на многу часови по орална употреба.[2] Лабораториските студии на неговите екстракти укажувале на други форми на токсичност,[2][34] главно поради еметичното соединение β -асарон .[32]

Користи[уреди | уреди извор]

A. calamus бил предмет на трговија во многу култури со векови. Медицински се користел за широк спектар на заболувања, како што се гастроинтестинални заболувања и лекување болки, а неговата арома го правела етеричното масло од каламус ценет во индустријата за парфеми.[2] Суштината од ризомот се користела како вкус за храна, алкохолни пијалоци и горчливи јадења во Европа.[34] Некогаш се користел и за правење бонбони.[35]

Храна[уреди | уреди извор]

Младите стебленца можеле да се влечат кога се под 30 centiметарs (0.98 ст) години ; внатрешните стебла можеле да се јадат сурови. Корените можеле да се измијат, излупат, да се сечат на мали парчиња, да се варат и да се динстаат во сируп за да се направат бонбони.[36]

Во хербалната медицина[уреди | уреди извор]

Слаткото знаме имало долга историја на употреба во кинеските, непалските и индиските билни традиции.[2][37][38] Слаткото знаме се користело како хербален лек од народот Чипевјан .[39]

Хортикултура[уреди | уреди извор]

Ова растение понекогаш се користело како езерце во хортикултурата.[3][40] Позната е барем една тетраплоидна украсна сорта ; обично се нарекувала „Variegatus“,[41] но RHS препорачувал да се нарекува „Argenteostriatus“.[42]

Инсектицид[уреди | уреди извор]

Исушените и прашкасти корени содржеле соединение кое било корисно како инсектицид .[43]

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. Venkatesan, Ramya; Karuppiah, Prakash Shyam; Arumugam, Gnanamani; Balamuthu, Kadalmani (March 2019). „β-Asarone Exhibits Antifungal Activity by Inhibiting Ergosterol Biosynthesis in Aspergillus niger ATCC 16888“. Proceedings of the National Academy of Sciences, India Section B: Biological Sciences. 89 (1): 173–184. doi:10.1007/s40011-017-0930-4.
 2. 2,00 2,01 2,02 2,03 2,04 2,05 2,06 2,07 2,08 2,09 2,10 2,11 2,12 „Calamus“. Drugs.com. 2018. Посетено на 28 January 2019.
 3. 3,0 3,1 3,2 3,3 John Hilty. „Sweet flag“. Wetland Wildflowers of Illinois. Посетено на 28 January 2019.
 4. 4,0 4,1 4,2 Acorus americanus – Sweet Flag“. Rook.Org. 14 April 2004. Архивирано од изворникот на 25 August 2006.
 5. 5,0 5,1 Grieve M (2018). „Sedge, Sweet; in A Modern Herbal“. Botanical.com. Посетено на 1 April 2017.
 6. Acorus calamus L.; Native American Ethnobotany“. US Department of Agriculture. 2003. Посетено на 12 May 2021.
 7. Грешка во наводот: Погрешна ознака <ref>; нема зададено текст за наводите по име str.
 8. Pliny the Elder. „100“. Naturalis Historia [The Natural History]. 25 (латински).
 9. Dioscorides, Pedanius (1829). „2“. Περὶ ὕλης ἰατρικῆς [De Materia Medica] (грчки). Преведено од Sprengel, Karl Philipp. стр. 11, 50–70.
 10. „Nomina generica, quae Characterem essentialem vel habitum plantae exhibent, optima sunt“. Scientific Latin (латински). 14 October 2001.
 11. Mythili Avadhani, MN; Immanuel Selvaraj, C; Rajasekharan, PE; Tharachand, C (2013). „The Sweetness and Bitterness of Sweet Flag [Acorus calamus L.] – A Review“ (PDF). Research Journal of Pharmaceutical, Biological and Chemical Sciences. 4 (2): 598–610.
 12. Harper, Douglas. „Flag“. Online Etymological Dictionary.
 13. Manniche, Lisa; An Ancient Egyptian Herbal, p. 74; American University in Cairo Press; Cairo; 2006; ISBN 977 416 034 7
 14. Rohde, Eleanour Sinclair; The Old English Herbals; Longmans, Green and Co.; 1922; accessed at https://www.gutenberg.org/files/33654/33654-h/33654-h.htm
 15. Turner, William; Libellus de re herbaria, pg.
 16. Jackson, Benjamin Daydon (1876). A catalogue of plants cultivated in the garden of John Gerard. London: private printing. стр. 1, 23.
 17. Sauer, Carl O. (1969). Agricultural Origins and Dispersals (Bowman Memorial Lectures) (2. изд.). Cambridge, Massachusetts: Massachusetts Institute of Technology Press. стр. 56.
 18. Herrero-Brasas, Juan A. (2010). Walt Whitman's Mystical Ethics of Comradeship: Homosexuality and the Marginality of Friendship at the Crossroads of Modernity. SUNY. стр. 46. ISBN 978-1-4384-3011-9.
 19. 19,0 19,1 19,2 19,3 Heng, Li (李恒), Guanghua, Zhu (朱光华); and Bogner, Josef; Flora of China, Vol. 23, Acoraceae; Science Press & Missouri Botanical Garden; Beijing & St. Louis; 2010; accessed at http://www.efloras.org/florataxon.aspx?flora_id=1&taxon_id=200027130
 20. Acorus calamus. Tropicos. Missouri Botanical Garden. Посетено на 9 July 2013.
 21. 21,0 21,1 21,2 21,3 21,4 Govaerts, R.; World Checklist of Selected Plant Families: Royal Botanic Gardens, Kew; 2002; http://apps.kew.org/wcsp/namedetail.do?name_id=2309; accessed 9 July 2013
 22. African Plant Database, Acorus calamus; Conservatoire et Jardin botaniques & South African National Biodiversity Institute; last modified 2007-02-14; http://www.ville-ge.ch/musinfo/bd/cjb/africa/details.php?langue=an&id=30524; accessed 9 July 2013
 23. Euro+Med Plantbase; http://ww2.bgbm.org/EuroPlusMed/PTaxonDetail.asp?
 24. Index de la flore vasculaire de la Réunion; http://www.tela-botanica.org/eflore/BDNFM/2006.01/nn/118; accessed 9 July 2013
 25. 25,0 25,1 25,2 25,3 25,4 Thompson, Sue A.; Flora of North America, Acorus; 2000; http://www.efloras.org/florataxon.aspx?flora_id=1&taxon_id=100307
 26. Gilmore, Melvin R., Dispersal By Indians a Factor in the Extension of Discontinuous Distribution of Certain Species of Native Plants, Papers of the Michigan Academy of Science, Arts, and Letters 13 (1931): 89–94; http://triscience.com/General/dispersal-by-indians-a-factor-in-the-extension-of-discontinuous-distribution-of-certain-species-of-native-plants/doculite_view
 27. 27,0 27,1 Ogra, R. K.; Mohanpuria, Prashant; Sharma, Upendra K.; Sharma, Madhu; Sinha, A. K.; Ahuja, P. S. (2009). „Indian calamus (Acorus calamus L.): not a tetraploid“. Current Science. 97 (11): 1644–1647. JSTOR 24107305.
 28. The Plant List; http://www.theplantlist.org/tpl/search?q=acorus+calamus; accessed 9 July 2013
 29. Hong, Wang; Wen-Li, L. I.; Zhi-Jian, G. U.; Yong-Yan, Chen (15 April 2001). „Cytological Study on Acorus L. in Southwestern China, with Some Cytogeographical Notes on A. calamus“. Journal of Integrative Plant Biology. 43 (4): 354–358.
 30. Streloke, M.; Ascher, K. R. S.; Schmidt, G. H.; Neumann, W. P.; и др. (1989). „Vapor pressure and volatility of β-asarone, the main ingredient of an indigenous stored-product insecticide, Acorus calamus oil“. Phytoparasitica. 17 (4): 299–313. doi:10.1007/BF02980759.
 31. Marongiu, Bruno; Piras, Alessandra; Porcedda, Silvia; Scorciapino, Andrea (2005). „Chemical Composition of the Essential Oil and Supercritical CO2 Extract of Commiphora myrrha (Nees) Engl. and of Acorus calamus L.“. Journal of Agricultural and Food Chemistry. 53 (20): 7939–7943. doi:10.1021/jf051100x. PMID 16190653.
 32. 32,0 32,1 Radušienė, J; Judžentienė, A; Pečiulytė, D; Janulis, V (2007). „Essential oil composition and antimicrobial assay of Acorus calamus leaves from different wild populations“. Plant Genetic Resources: Characterization and Utilization. 5: 37–44. doi:10.1017/S1479262107390928.
 33. „Substances Generally Prohibited From Direct Addition or Use as Human Food: Calamus and its derivatives“. Code of Federal Regulations, Title 21, Chapter I, Subchapter B, Part 189. Food and Drug Administration.
 34. 34,0 34,1 34,2 „Opinion of the Scientific Committee on Food on the presence of beta-asarone in flavourings and other food ingredients with flavouring properties“ (PDF). European Commission, Scientific Committee on Food. 12 December 2001. Посетено на 28 January 2019.
 35. Niering, William A.; Olmstead, Nancy C. (1985) [1979]. The Audubon Society Field Guide to North American Wildflowers, Eastern Region. Knopf. стр. 340. ISBN 0-394-50432-1.
 36. Elias, Thomas S; Dykeman, Peter A (2009). Edible wild plants: a North American field guide to over 200 natural foods. Sterling. стр. 133. ISBN 978-1-4027-6715-9. OCLC 244766414.
 37. Mukherjee, Pulok Kumar; Kumar, Venkatesan; Mal, Mainak; Houghton, Peter J. (1 January 2007). „Acorus calamus.: Scientific Validation of Ayurvedic Tradition from Natural Resources“. Pharmaceutical Biology. 45 (8): 651–666. doi:10.1080/13880200701538724.
 38. O’Neill, Alexander R.; Badola, Hemant K.; Dhyani, Pitamber P.; Rana, Santosh K. (December 2017). „Integrating ethnobiological knowledge into biodiversity conservation in the Eastern Himalayas“. Journal of Ethnobiology and Ethnomedicine. 13 (1): 21. doi:10.1186/s13002-017-0148-9. PMC 5372287. PMID 28356115.
 39. Johnson, Derek; Linda Kershaw; Andy MacKinnon; Jim Pojar (1995). Plants of the Western Boreal Forest & Aspen Parkland. Lone Pine Publishing. ISBN 978-1-55105-058-4.
 40. Oudhia, P (June 2002). „Rice-acorus intercropping: a new system developed by innovative farmers of Chhattisgarh (India)“. International Rice Research Notes. 27 (1): 56.
 41. Acorus calamus 'Variegatus'. Missouri Botanical Garden. Посетено на 9 July 2013.
 42. Acorus calamus 'Argenteostriatus'. Royal Horticultural Society. Посетено на 9 July 2013.[мртва врска]
 43. Angier, Bradford (1974). Field Guide to Edible Wild Plants. Harrisburg, PA: Stackpole Books. стр. 224. ISBN 0-8117-0616-8. OCLC 799792.