Радосав Стојановиќ

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Радосав Стојановиќ
Radosav Stojanović.JPG
Роден Радосав Стојановиќ
1 ноември 1950
Крушевац, Република Србија
Занимање поет, писател, драматург, лексиколог

Радосав Стојановиќ (српски: Радосав Стојановић) (1 ноември 1950, Крушевац ) е српски писател, поет, драматург и лексиколог.

Животопис[уреди | уреди извор]

Тој израснал во Млачиште, Црна Трава. Образован во Црна Трава, Ниш и Приштина. Дипломирал на српско-хрватски јазик и југословенска книжевност на Универзитетот во Приштина. Работел како професор во гимназија, а потоа како новинар, уредник и главен и одговорен уредник на дневниот весник "Единство" (српски: „Јединство”) во Приштина. Беше директор на Националниот театар во Приштина и драматург. По 1999 година живее во Ниш.

Тој е бил редовен колумнист и хроничар на „Книжевни збор“ (српски: „Књижевна реч“) од Косово и Метохија (1985 - 1988), и „Книжевни весник“ (српски: „Књижевне новине“) (1989-1990) и претседател на Литературно друштво на Косово и Метохија (1990-1992). Тој бил уредник на весникот "Стремљења" во Приштина и главен уредник на "Српскиот југ" (2004-2006) во Ниш. Член е на Асоцијација на српски писатели од 1985 година и Српската асоцијација на новинари од 1979 година.

Неговите дела се објавени во антологии на српска поезија и раскази дома и во странство. Четири од неговите драми беа изведени во театрите. Награден е со повеќе книжевни награди за поезија и проза. Негови дела се преведени на полски, бугарски, руски, македонски, англиски, талијански, арапски и други јазици, a книга песни na англиски во Мелбурн, Австралија, 2014.

Творештво[уреди | уреди извор]

Поезија[уреди | уреди извор]

 • Инословие (Инословље), Приштина, 1979,
 • Ракописот чемерски (Рукопис чемески), Приштина, 1982,
 • Ѓаволско училиште (Ђавоља школа), Белград, 1988,
 • Назад на клада, (Повратак на колац), Белград, 1990,
 • Сидро, Белград 1993,
 • Втренчено (Нетремице), Лепосавиќ, 2003, 2004.
 • Трепет, Врање, Косовска Митровица, 2007.
 • Песни на последната возбуда (Песме последњег заноса), избрани и нови песни, Приштина – Белград, 2012.
 • Bequeathing/ Завет, избрани и нови песни за љубовта, двојазично српско-англиско издание во превод на Душица Вучковиќ, Мелбурн, Викторија, Австралија. 2014 година,
 • Кога љубовта е (Кад би љубави било), Костолац, 2015,
 • Песни на Судниот ден (Песме судњег дана), Београд, 2019.
 • Сепак (Међутим), Ниш, 2020.
 • Има еден збор (Има една дума), Београд, 2021.

Разкази[уреди | уреди извор]

 • Смртта на Харитон (Аритонова смрт), Приштина - Белград, 1984,
 • Апокрифни приказни (Апокрифне приче), Приштина, 1988,
 • Мртви стражи (Мртва стража), Белград, 1988, 1997,
 • Крај на светот (Крај света), Белград, 1993,
 • Господар на спомени (Господар успомена), Белград, 1996,
 • Живи ѕид (Живи зид), Белград, 1996,
 • Молитва за дечанска икона (Молитва за дечанску икону), Ниш, 1998,
 • Сведоци на Христос (Христови сведоци), Белград, 2001,
 • Црнотравски разкази (Црнотравске приче), Ниш, 2002,
 • Власинската свадба (Власинска свадба), Белград, 2004.
 • Додворувачи на Евридика (Еуридикини просиоци), Белград, 2007.
 • Напишано во соништа (Записано у сновима), Приштина – Белград, 2013.
 • Фаќање на страв (Хватање страха), Приштина – Белград, 2015.
 • Приказни од крстот (Приче са крста) Приштина - Косовска Митровица, 2019.

Романи[уреди | уреди извор]

 • Диви калем (Дивљи калем), Белград, 2002, Врање, 2010.
 • Ангелус, Белград, 2004.
 • Брод на месецот (Месечева лађа), Белград 2005. и второ дополнето издание, Ниш, 2020.
 • Три зароби на небото (Три хвата неба), Ниш, 2018.
 • Земни денови на Нада Кристина (Земаљски дни Наде Кристине), Ниш, 2020.

Лексикологија[уреди | уреди извор]

 • Црнотравски речник, САНУ - Институт за српски језик САНУ, Белград, 2010.

Публицистика[уреди | уреди извор]

 • Живорт со геноцид, Белград, 1990,

Драми[уреди | уреди извор]

 • Мртви стражи (Мртва стража), Приштина, 1993,
 • Кривово и други драми, (Кривово и друге драме), Белград, 2003.
 • Пропсат на светот на Велигден, (Пропаст света на Велигдан) Teatron 107, Белград, 1999.
 • Сендвич, Српскиот Југ, 5, Ниш, 2006.
 • Собранието на Горешњак (Сабор на Горешњак), Градина 37, Ниш, 2010.

Литература[уреди | уреди извор]

 • Наративна граматика, зборник на трудови на книги Радосав Стојановиќ, Културен центар Ниш – Филозофски факултет Ниш, Ниш, 2016,
 • Elsie, Robert (2004). Historical Dictionary of Kosova. Scarecrow Press. pp. 267. ISBN 978-0-8108-5309-6. Приступљено 29. 5. 2012..
 • Cindi Tino-Sandoval: Yorba Linda, Columbia Univerzity Press. Neww York. 2005. pp. 530 – 531
 • Енциклопедија српског народа, Завод за уџбенике, Београд, 2008. pp. 1100,
 • Слободан Симоновић: Енциклопедија Крушевца и околине, Крушевац, 2011. pp. 430 – 431;
 • Енциклопедија Ниша, култура, Центар за научна истраживања САНУ и Универзитета у Нишу, Ниш, 2011. pp. 440–441;

Награди[уреди | уреди извор]

 • Стеван Сремац, 1987, 1991 и 1992 година.
 • Наградата Лазар Вучковиќ, 1985 и во 1992 година.
 • Златно перо на деспотот Стефан Лазаревиќ, во 1990 година.
 • Наградата на Литературно друштво на Косово и Метохија, за најдобра книга, во 1999 година.
 • Наградата Лаза К. Лазаревиќ, 2001 г.
 • Раде Драинац, 2004 г.
 • Специјална награда Средба на професионални театри од Србија "Јоаким Вујиќ", 2000 г.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]