Праксиноскоп

Од Википедија — слободната енциклопедија
Праксиноскоп кој го направил Ернст Планк, од Нирнберг во Германија, и кој го напојува минијатурен мотор на топол воздух. Сега припаѓа на колекцијата во Музеј на науката во Бирмингем Thinktank.
Податотека:Praksinoskop.JPG
Праксиноскоп на Емил Рејно

Праксиноскоп (потекнува од грчките зборови праксис - пракса и скопио - гледа)[1] е оптички уред од 19 век. Францускиот пронаоѓач Емил Рејно (Émile Reynaud 1844–1918)[2] во 1877 година ја подобрил оптичката играчка зоотроп и го претставил новиот, унапреден изум кој го нарекол Праксиноскоп.

Оптички уреди[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]