Прејди на содржината

Стробоскоп

Од Википедија — слободната енциклопедија
Стампферовиот стробоскоп диск - 1830

Стробоскоп (грчки јазик|стробо - се врти и грчки јазик|σκοπέω (скопео - гледа))[1] — оптички уред кој со помош на низа испрекинати и во движење претставени цртежи создава едно движење. Во периодот кога се појавиле механичките анимации, играчки кои се придвижуваат со навивање на пружина со едноставен механизам внатре во кутијата, создаден е и стробоскопот или стробоскопскиот диск. Уредот по големина и начинот на работа е многу сличен со фенакистоскопот, па честопати и се поистоветуваат.[2] Стробоскопот го измислил професорот Симон Стампфер (германски јазик|Simon Ritter von Stampfer) и неговата работа има голема улога во идната примена на синтезата на движењата.

Оптички уреди[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. „Phenakistoscope Part One“. Архивирано од изворникот на 2020-02-25. Посетено на 2020-08-26.
  2. „The History of The Discovery of Cinematography - 1830 - 1849“. Архивирано од изворникот на 2018-10-16. Посетено на 2020-08-26.