Филоскоп

Од Википедија — слободната енциклопедија

Филоскоп (грчки: Φιλος (филос - љубов) и грчки: σκοπέω (скопео- гледа) — љубов кон набљудувањето) е уред за набљудување на слики во различнит фази кои овозможуваат анимација. Тоа всушност е една книшка (кинеограф) која е ставена во механички склоп поради побрз и полесен преглед на слики. Филоскопот го патентирал во 1897 година Хенри Вилијам Краток (Henry William Short)[1] Книшката на која се нацртани различни фази на движења, ставена е и фиксирана во метална рамка, а со помош на метална рачка се вртат страниците од книшката. Иако самиот изум всушност е усовршување или додавање на механички делови на кинеографот, тој е патентиран и има свој назив независен од кинеографот.

Оптички уреди[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]