Пиор

Од Википедија — слободната енциклопедија
{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/Предлошка:Автотаксономија/Phoxinus|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}} |machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}} |machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}
Пиор
Научна класификација [ у ]
Непознат таксон (попр): Phoxinus
Вид: Пиор
Научен назив
Phoxinus phoxinus
(Linnaeus, 1758)
Синоними

Евроазиски пиор,[2] мино,[3] или обичен пиор ( Phoxinus phoxinus) — мал вид слатководни риби од семејството крапови- Ципириниди. Тоа е вид од родот Фоксинус . Тој е сеприсутен низ поголем дел од Евроазија, од Велика Британија и Шпанија до Источен Сибир, претежно на ладно (12 – 20 °C) потоци и добро кислородни езера и бари.

Опис[уреди | уреди извор]

Пиорот припаѓа на семејството Cyprinidae. Има вретенесто тело, прекриено со ситни лушпи, кои имаат скоро кружен облик. Лушпите на стомачниот дел отсуствуваат. Телото од горната страна може да биде од темнокафеаво до темносиво или црно, од страните има посветли нианси на бојата од грбот, а стомачниот дел е жолтеникаво бел. Грбот е ишаран со неправилни потемни ситни шари, а позабележителна е надолжна пруга од стреаните на телото која понекогаш е испрекината и преминува во покрупни неправилни пеги. Пиорот важи за риба која е способна брзо да ги менува боите. Устата е терминална, очите големи. Грбната перка е поместена наназад, почнува зад вертикалата на средината на телото. Го населува езерото и притоките особено изворите околу Езерото.[4] Каудалната перка се состои од 19 меки зраци.[2] Задниот дел е нормално кафеаво-зелен и е одделен од бело-сивата долна страна со страничната лента или дамките опишани погоре.[5]

Распределба[уреди | уреди извор]

Пиорот е пронајден во Северна Евроазија, од Ирска на запад, од исток до дренажата Амур и Кореја. Во Велика Британија се јавил во северен правец, а во Скандинавија и Русија се појавил до најсеверните екстремитети. Во западна Европа јужната граница се чини дека е Гарона и горниот Рона. Снимено е во дренажите на Волга и Урал, како и во езерото Балкхаш и горната дренажа Сир Дарја. Евиденција дека го има на друго место се чека бидејќи овој вид е сличен на голем број други видови. Во Шкотска се смета за воведен нероден вид,[6] и веројатно тоа е случај во Ирска. Воведување најверојатно се случило и на други места, вклучително и Норвешка.[5]

Живеалиште[уреди | уреди извор]

Пиорот се наоѓа во широк спектар на живеалишта кои имаат ладна, добро кислородна вода, често во истите живеалишта како и салмонидите . Тука спаѓаат мали потоци со брзи струи и, во северните делови на неговиот опсег, големи реки на низините. Исто така живее и во мирни разновидни води како мали планински езера до големи, олиготрофни езера. За мрестење, потребни се чисти чакалски области во добро кислородна проточна вода или каде брановите се мијат на езерските брегови. Потребни се и длабоки базени со мала струја за да презимува и овие мора да имаат груба подлога меѓу која рибите можат да се сокријат.[3]

Однесување[уреди | уреди извор]

Мали минијатури во плитките кај паркот Еглинтон во Шкотска

Основни биолошки одлики[уреди | уреди извор]

Пиорот полово созрева во првата до втората година во животот. Се мрести од мај до јули, обично од половината на мај до јуни. Плодноста на женките е мала до 1000 јајца. Икрата е ситна, со пречник 1 - 1,25 мм. и леплива. Во периодот на мрестот, обата пола, а посебно машките риби, добиваат свадбено руво во живи бои. Мажјаците понекогаш може да станат сосема црн, а по стомакот се јавува интензивна црвена боја. На главата се јавуваат крупни црвени џумки. Женката икрата ја положува помеѓу камењата. Развојот на ембрионите трае 5 - 10 дена. Пиорот спаѓа во ситните видови на риби. Просечната големина е од 10 до 12 см. Пиорот населува чисти и студени води со песокливо или каменесто дно.[4] Однесувањето на замавувањето се модифицира во зависност од ситуацијата, како што е присуството на грабливци или достапноста на ресурсите.[7]

Значење[уреди | уреди извор]

Пиорот нема големо значење поради тоа што неговата популација во езерото е многу мала.[4]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Freyhof, J.; Kottelat, M. (2008). Phoxinus phoxinus. Црвен список на загрозени видови. 2008: e.T17067A6795882. doi:10.2305/IUCN.UK.2008.RLTS.T17067A6795882.en.
  2. 2,0 2,1 Фрез, Рене и Поли, Даниел, уред. (2012). "Phoxinus phoxinus"FishBase. May 2012 г.
  3. 3,0 3,1 "Phoxinus phoxinus"
  4. 4,0 4,1 4,2 Службен весник на Р.М. бр.145 2011 година
  5. 5,0 5,1 Phoxinus phoxinus (Linnaeus, 1758)“. US Geological Survey. Посетено на 29 November 2017.
  6. „Minnows (Phoxinus phoxinus)“. RAFTS Invasive Species and Biodiversity Programme. Invasive Species Scotland. Архивирано од изворникот на 1 December 2017. Посетено на 29 November 2017.
  7. Davies, N.B.; Krebs, J.R.; West, S.A. (2012). An Introduction to Behavioral Ecology. Wiley-Blackwell. стр. 147–151. ISBN 9781405114165.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]