Крапови

Од Википедија — слободната енциклопедија

Краповисемејство на слатководни риби, колективно наречени циприниди, во кои спаѓа крапот и неговите роднини. Краповите се најголемото и најразновидното семејство риби и најголемото семејство на ’рбетници во целина, со околу 3.000 видови, поделени на околу 370 родови.[1] Тие се движат од околу 12 mm до 3 m во должина (Catlocarpio siamensis).[2] Семејството припаѓа на остариофизискиот ред Краповидни, од чии родови и видови ципринидите сочинуваат повеќе од две третини.[3] Името на семејството потекнува од старогрчкиот збор кипринос (κυπρῖνος, „крап“).

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Eschmeyer, W.N.; Fong, J.D. (2015). „Species by family/subfamily“. Catalog of Fishes. California Academy of Science. Посетено на 2 July 2015.
  2. Fishbase-Catlocarpio-siamensis
  3. Nelson, Joseph (2006). Fishes of the World. Chichester: John Wiley & Sons. ISBN 0-471-25031-7.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]