Крап

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Крап
Common carp.jpg
Cyprinus carpio
Научна класификација
Царство: Животни
Колено: Хордови
Класа: Зракоперки
Ред: Краповидни
Семејство: Крапови
Родови

Abramis
Aristichthys
Barbodes
Carassius
Cirrhinus
Ctenopharyngodon
Cyprinus
Epalzeorhynchos
Henicorhynchus
Hypophthalmichthys
Labeo
Mylopharyngodon

Крапот е риба која припаѓа на фамилијата Cyprinidae, живее во бавно проточни или непроточни води, така што претежно живее во долните текови на реките и во езерата. Таквите води (топли, со помало количество на кислород и побавно течение) се нарекуваат крапски или ципринидни води.

Исхрана[уреди | уреди извор]

Според начинот на исхрана краповите се сештојади. Храната ја собираат риејќи по дното, поради што можат да ја подадат устата, а имаат и мустаќи.

Размножување[уреди | уреди извор]

Се размножуваат на пролет, кога возрасните единки патуваат до подрачја погодни за мрестење. Тоа е обично плитка вода во помирни делови на реките или во поплавени зони. Во текот на парењето женката испушта голем број лепливи јајца врз водната вегетација.

Крапот е доста честа риба, а на многу места се одгледува за исхрана. Меѓутоа, голем проблем претставува пуштање на тие одгледувани крапови во природата, бидејќи тој се пари со дивите крапови, со што влијае врз нивната генетска структура.

Крапот како тема во уметноста и во популарната култура[уреди | уреди извор]

  • „Вонземјани и крапови во Охрид“ - кус расказ на македонскиот писател Хигсов Бозон од 2011 година.[1]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Хигсов Бозон, Педерски Катахрезис, Темплум, Скопје, 2011.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]