Папа (Иго)

Од Википедија — слободната енциклопедија

Папа е збирка песни од Виктор Иго објавена во 1878.

Le Pape („Папа“) претставува политички тракт во стихови од Виктор Иго, кој го поддржувал христијанството, но ја напаѓал крутата организација на Католичката црква. Иако е напишана во 1874–5 година, таа била објавена дури на 29 април 1878 година, два месеци по почетокот на папството на папата Лав XIII. Претходникот на Лав, папата Пиј IX, создал длабоки поделби во црквата со неговата дефиниција за догмата на папската непогрешливост во јули 1870 година. На Иго долго време не му се допаѓал Пиј, заради неговата поддршка на Наполеон III.

Пиј IX ги ставил Клетници (1862) на Индексот на забранетите книги во 1864 година, каде што останала до 1959 година, а Богородичната црква во Париз била забранета во 1834 година.[1], [2]

Наводи[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]