Прејди на содржината

Внатрешни гласови

Од Википедија — слободната енциклопедија

Внатрешни гласови е збирка на песни од Виктор Иго објавена во 1837 година.

Во оваа збирка, Иго, мотивски бил разновиден, доминираат чувството за боја и живописни детали.[1], [2]

Ако човекот има свој внатрешен глас, ако природата има исто така свој глас, случувањата исто така го имаат својот. Авторот отсекогаш сметал дека мисијата на поетот е да ги спои овие состојби, низ песни кои содржат тројно учење, бидејќи првата состојба се однесува особено на срцето, втората на душата, третата на умот.[3]

  1. „Les Voix intérieures“. Архивирано од изворникот на 2021-02-10. Посетено на 2021-01-05.
  2. Les-Chants-du-crepuscule
  3. Si l'homme a sa voix