Кромвел (пиеса)

Од Википедија — слободната енциклопедија

Кромвел е драма од Виктор Иго, напишана во 1827 г. Драмата е создадена под влијание на литературниот кружок на Иго, кој се сметал како романтичарски и како модел-драматург го следеле Шекспир наместо класичарите Жан Расин и Пјер Корнеј (кои биле поддржани од Француската Академија).

Поради должината од 6920 стиха, и логистичките проблеми со апсурдно големиот број ликови во драмата на Иго, претставата не била изведена до 1956 година.[1][2] Се раскажува за чувствата на Оливер Кромвел кога му била понудена англиската круна. Позната е по предговорот, кој денес се смета за манифест на романтичарското движење .[3]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Remshardt, Ralf (2004). Staging the Savage God: The Grotesque in Performance. Southern Illinois University. стр. 74.
  2. Grundmann, Heike (2005). Ferber, Michael (уред.). A Companion to European Romanticism. Malden: Blackwell Publishing, Ltd. стр. 41.
  3. Coulet du Gard, Rene (1976). „Victor Hugo's "Cromwell". Literary Onomastics Studies. University of Delaware. 3: 94–101. Посетено на 3 January 2015.