Песни од улиците и шумите

Од Википедија — слободната енциклопедија

Песни од улиците и шумите е збирка на песни од Виктор Иго објавена во 1866.

Оригиналното издание на ова дело било публикувано во Белгија, каде што бил во егзил во Лекроа и Вербуковен во Брисел.[1],[2]

„Во одреден момент од животот, колку и да човек преокупиран со сегашноста, се јавува одредена желба, да се погледне наназад, таа желба понекогаш е скоро неодолива. Нашата рана младост, оваа „шармантна мртва жена, ни се појавува и сака да мислиме на неа“. Покрај тоа, тоа е сериозна и меланхолична лекција да се соберат две возрасти во ист човек, возраста на почетокот и возраста на крајот - едната се надева на животот, другата на смртта. Полезно е да ги спротивставиме почетната точка со точката на завршувањето, студот на утрото со смиреноста на вечерта и илузијата со заклучокот. Човечкото срце има преден дел на кој е напишана Младост, и грб на кој е напишана Мудрост. Токму овој преден и заден дел е мотивот на ова збирка. Реалноста е во книгата, изменета од сè во човекот што оди подалеку од реалноста. Оваа книга е напишана многу со соништа, малку со меморија. Сонувањето им е дозволено на победените; сеќавањето е дозволено на осамените “[3].

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Dans la première partie de ces Chansons
  2. „Les Chansons des rues et des bois“. Архивирано од изворникот на 2016-07-12. Посетено на 2021-01-05.
  3. Les Chansons des rues et des bois

Надворешни врски[уреди | уреди извор]