Невреме

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Невреме или бураметеоролошка појава која создава кога се вознемируваат астрономските тела во атмосферата, и најчесто има ефект на површината. Невремето можеме да го означиме како Ветер , Невреме со грмотевици и молњи, тешко невреме (како ледено невреме) или ветер кој пренесува некои супстанци преку атмосферата (прав и слично )


Настанок[уреди | уреди извор]

Невремето се создава, кога нискиот притисок владее, со висок притисок околу него. Ова е формација на непријателски природни сили, што создаваат разни ветрови, бури, тешки снегови, тешки дождови и слично.

Сонцето нерамномерно ја затоплува Земјата. Близу до екваторот, тоа силно грее и го загрева воздухот и океаните. Така, една голема воздушна маса полна со водена пареа се крева високо во небото. На Северниот и Јужниот пол сончевите зраци се послаби. Таму се создава сува студена воздушна маса. Разликите во температурата и ротирањето на Земјата предизвикуваат постојано движење на воздушните маси. Топлиот воздух од екваторот се движи во северен и јужен правец, а студениот воздух се движи од половите кон екваторот.

Видови[уреди | уреди извор]

Имаме повеќе вида на невремиња.

  • Ледена бура

Ледените бури се едни од најпознатите облици на зимското невреме. Температурите се под 0° и е под смрзнувачко на телесната покривка на земјата.

  • Снежна бура

Снежната бура се означува кога паѓа снег со така брзина од 5 цантиметри на час.

  • Океанска бура

Оваа бура се означува кога на океаните дува ветер повеќе од 90 километри на час (km/h).

  • Торнадо

Торнадото е силен ветер што едноставно од облаците се прикачува на земјата со ротација. Најчесто изгледа темно, со форма на циклон. Торнадото е најзастапено во САД (Tornado Alley)

Бурата како тема во уметноста и во популарната култура[уреди | уреди извор]

Бурата се јавува како тема во бројни дела од уметноста и популарната култура, како:

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Arapska poezija. Beograd: Rad, 1977, стр. 6-7.
  2. Đ. Leopardi, Pesme i proza. Beograd: Rad, 1964, стр. 34-35.
  3. Serđo Tukoni, „Euđenio Montale“, во: Euđenio Montale, Leptir iz Dinara i ostali prozni spisi. Beograd: Rad, 1979, стр. 165.
  4. Живко Чинго, Пасквелија. Скопје: Култура, 1968, стр. 143-148.
  5. Bruno Šulc, Cimetaste prodavnice. Beograd: Paidea, 2015, стр. 85-90.
  6. www.pmgrecordings.com (пристапено на 3.12.2017)


Надворешни врски[уреди | уреди извор]