Прејди на содржината

Мурална круна

Од Википедија — слободната енциклопедија
Мурална круна на Кибела (сребрена тетрадрахма издадена од Смирна, 160–150 п.н.е.)

Мурална круна ( латински: corona muralis ) е круна или глава што ги претставува градските ѕидини или кули . Во класичната антика, тоа било амблем на божества чувари над градот, а кај Римјаните воена декорација. Подоцна круната на муралот се развила во симбол на европската хералдика, најмногу за градовите и населбите, а во 19 и 20 век била користена и во некоја републиканска хералдика.

Употреба во античко време[уреди | уреди извор]

Во хеленистичката култура, една мурална круна идентификувала божества како што се божицата Тихе (олицетворение на среќата на градот, познат на Римјаните како Фортуна ) и Хестија (олицетворение на заштита на град, познат на Римјаните како Веста). . Високите цилиндрични поло на Реја / Кибела исто така можеле да бидат прикажани како мурална круна во хеленистичко време, конкретно означувајќи ја мајката божица како покровител на градот.[1]

Антиохиската Тиха, римска верзија на бронза од 3 век п.н.е од Евтихид

Муралната круна станала античка римска воена декорација. Корона муралис (латински „заѕидана круна“) била златна круна, или круг од злато наменета да личи на битка, доделена на војникот кој прв се качил на ѕидот на опколениот град или тврдина за успешно да го постави стандардот (знамето) на напаѓачката војска врз неа.[2][3] Римската мурална круна била изработена од злато и украсена со одбранбени столбови,[4] како што е хералдичката верзија. Бидејќи била меѓу највисоките воени одликувања, таа била доделувана на барателот дури по строга истрага.[5] Круната на муралот на рострата, составена од рострата што укажувало на заробени бродови, му била доделена како поморска награда на првиот од групата за влегување, слично на поморската круна.

Атрибутите на грчко-римската божица Рома на грчките монети обично ја вклучуваат нејзината мурална круна, што го означува статусот на Рим како лојален заштитник на грчките градови-држави.[6]

Хералдичка употреба[уреди | уреди извор]

Хералдичка мурална круна

Римската воена декорација подоцна била употребена во европската хералдика, каде што терминот означува круна направена според ѕидовите на замокот, која може да биде тинктурирана или (златна), аргента (сребрена), ѓуле (црвена) или соодветна (т.е. камен- обоени). Во Германија од 19 век, мурални круни ( Mauerkronen ) почнале да се усвојува за рацете на градовите, со сè поспецифични детали: „Резиденцијалните (т.е. имаат <i id="mwWg">кралска</i> резиденција ) градовите и главните градови обично носат Mauerkrone со пет кули, големи градови еден со четири кули, помали градови еден со три“, забележал Артур Чарлс Фокс-Дејвис, во Целосен водич за хералдиката, додавајќи „Строги прописи за ова прашање сè уште не постојат“ и предупредувајќи дека употребата е не британски.[7]

Во последно време,  мурални круни биле користени, наместо кралски круни, за средновековните и модерните италијански општини . Дама крунисана со мурал, Италија Туррита, ја персонифицира Италија. Во Италија, општини а некои провинции и воени корпуси имаат мурални круни на нивните грбови: златни со пет кули за градовите и сребрени со девет кули за други. Грбот на Втората шпанска република имал мурална круна.

На почетокот на 20 век, Португалија воспоставила строги правила за својата општинска хералдика, во која секој грб содржи мурална круна, со три сребрени кули што означуваат село или урбана парохија, четири сребрени кули што претставуваат град, пет сребрени кули значат град и пет златни кули за главен град. Португалските правила се применуваат и на повеќето општински грбови на Бразил и на некои други членови на Заедницата на земји на португалски јазик.

Романските општински грбови содржат мурална круна, со една или три кули за селата и комуни, пет и седум кули за градовите и општините.

Орелот на грбот на Австрија носи мурална круна за да го означи нејзиниот статус како република. Ова е спротивно на кралските круни кои го украсувале двоглавиот орел (и царската круна поставена над него) во грбот на Австроунгарија до нивниот пораз во Првата светска војна. Орелот крунисан со мурал бил напуштен под свештено-фашистичката Федерална држава Австрија од 1934 година, но бил вратен во Австрија окупирана од сојузниците по Втората светска војна и останал на место до ден-денес.

Примери од хералдиката[уреди | уреди извор]

Поврзано[уреди | уреди извор]

  1. The mural crown as an indicator of the personification of a city was thoroughly explored by: Allègre, Fernand (1889). Étude sur la déesse grecque Tyché (француски). Paris. стр. 187–92.
  2. Aulus Gellius, Noctes Attici, V.6.4; Livy, Ab Urbe Condita, XXVI.48
  3. Valerie A. Maxfield (1 January 1981). The Military Decorations of the Roman Army. University of California Press. стр. 77–. ISBN 978-0-520-04499-9.
  4. muri pinnis according to Aulus Gellius
  5. Livy. l.c.; cf. Suetonius, Lives of the Twelve Caesars, Augustus 25.
  6. Mellor, R., "The Goddess Roma" in Haase, W., Temporini, H., (eds), Aufstieg und Niedergang der romischen Welt, de Gruyter, 1991, pp 60–63.
  7. William Newton, Display of Heraldry (1846, p. 307) however, instances the crest of Viscount Beresford, and notes examples supporting the crest "to be seen over the arms of many of the British officers who distinguished themselves in the late war".