Веста (божица)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај

Веста (Vesta) е римска божица на оганот и на домот, како и на гневноста, смиреноста, дисциплината.

На 29 декември, 2008 година, во централна Република Македонија откриен е глинен поклопец со испишано писмо на него, стар околу 4000 години. Според македонските научници, ова претставува епохално откритие.

Теми во римската митологија
Важни богови:
Легендарна историја
Римска религија
Грчки/римски мит споредени
Други рустикални богови: