Црвена боја (хералдика)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Црвена боја на штит, колоритна и шпартана
Земскиот грб на Македонија од 1595 г. со крунисан буен лав на црвено поле. Од грбовникот Корениќ-Неориќ

Во хералдиката, црвената (меѓународно: gules) е боја која ѝ припаѓа на класата темни бои. Во графиката, оваа боја се прикажува со вертикални пруги, или обележана со кратенката Ц [1].

Во полската хералдика, црвената е најупотребувана боја за полето. Во текот на XVI век, речиси половина од сите благороднички грбови во Полска имале црвено поле со по барем една сребрена фигура на него.

Симболика[уреди | уреди извор]

Се смета дека црвената боја во хералдиката ги претставува следиве нешта:

Наводи[уреди | уреди извор]

  • Brault, Gerard J. (1997). Early Blazon: Heraldic Terminology in the Twelfth and Thirteenth Centuries, (II изд). Woodbridge, UK: The Boydell Press. ISBN 0-85115-711-4.

Поврзано[уреди | уреди извор]