Сина боја (хералдика)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Сина боја на хералдички штит

Сина боја или азурна боја (скратено b или az) — нијанса на сината боја, која во хералдиката заедно со црвената, пурпурната, црната и зелената боја ѝ припаѓа на групата на „бои“. Во гравирањето, сината боја понекогаш е означена како подрачје на хоризонтални линии. Бојата својот назив го добила по скапоцениот син камен, познат како лапис лазули. Поимот најпрвин бил воведен во старофранцускиот јазик во 12 век, а потоа влегол во употреба при блазонирањето на грбовите.

Сината боја во хералдиката понекогаш се среќава во различни нијанси, кои се вели дека се поврзани со посебните значења на доблестите и претставуваат одредени елементи и скапоцени камења. Ваквото толкување, сепак, не било поддржано од страна на хералдичарите низ вековите.[1] Многу извори укажуваат на различни значења на сината боја, но најчесто се вели дека истата претставува скапоцен камен (сафир) или небесни тела (Јупитер[а]).[2]

Галерија[уреди | уреди извор]

Белешки[уреди | уреди извор]

  • а Планетата Јупитер исто така се поврзува со металот калај во алхемиското/окултното толкување на значењето на планетите.

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Woodcock, Thomas; Robinson, John Martin (1988). The Oxford Guide to Heraldry. Oxford: Oxford University Press. стр. 53. ISBN 0-19-211658-4.
  2. Elvin, Charles Norton (1889). A Dictionary of Heraldry.