Дудинка (хералдика)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Штит со боја на дудинка, колоритно и шпартано

Во хералдиката, дудинка е „нијанса“, ретко употребувана боја, преземена од бојата на дудинките (црниците), некаде помеѓу црвена и пурпурна, најслична на бордо или трула вишна.