Прејди на содржината

Меморијален музеј на Смилевскиот конгрес

Координати: 41°9′12″N 21°6′43″E / 41.15333° СГШ; 21.11194° ИГД / 41.15333; 21.11194
Од Википедија — слободната енциклопедија
Меморијален музеј на Смилевскиот конгрес
Куќата на музејот
Карта
Основан2004
МестоСмилево, Општина Демир Хисар, Македонија Македонија

Меморијален музеј на Смилевскиот конгресмузеј во селото Смилево посветен на Смилевскиот конгрес. Изградбата на музејот започнала во 2003 година по повод 100 години од одржувањето на Смилевскиот конгрес и завршила следната 2004 година кога музејот бил отворен.

Музејот се простира на површина од 130 м2, на којашто музејската поставка е прикажана музејската поставка поделена во пет тематски целини. Поставката била изговена од страна на Народниот музеј во Битола.

Историја[уреди | уреди извор]

Камен-темелник за изградба на музејот бил поставен во 2003 година по повод 100 години од одржувањето на Смилевскиот конгрес, а истиот бил отворен следната 2004 година.

Поставка[уреди | уреди извор]

Музејската поставка е поделена на пет тематски целини: Меморијална соба за Смилевскиот конгрес 1903 година, Смилево во Илинденското востание, Спомен соба за животот и револуционерната дејност на Даме Груев, Спомен соба за Партизанскиот одред „Даме Груев“ и Етнолошка соба за Смилево.

Во Меморијалната соба за Смилевскиот конгрес 1903 година преку текстуални документи и фотографии е претставена содржината и значењето на Смилевскиот конгрес. Во собата има повеќе од 35 фотографии, од кои 27 се од делегатите на Конгресот, а останатите се од револуционерните чети. Овој дел исто така содржи дваесетина документи кои содржат протоколи од заседанијата на Конгресот, фрагменти од Дисциплинскиот востанички устав, портрети од членовиот на Главниот штаб и копија од знамето на II Битолски револуционерен округ. Освен документи, во оваа тематска целина се изложени и два оригинални предмети: револверот на смилевскиот војвода Велјан Илиев - Пенчо и бомба изработена во една од смилевските леарници.

Како посебна тематска целина во истиот простор е прикажано Смилево за време на Илинденското востание преку портрети на смилевски војводи и фотографии за контраофанзивата и нејзините последици врз селото. во портрети на неколку смилевски војводи, како и фото документи за контраофанзивата и последиците од тоа во селото. Во рамки на оваа тематска целина е изложено и оружје од Илинденскиот период.

Во спомен-собата за Даме Груев се прикажани повеќе од триесетина фотографии и 14 документи за животот и делото на овој револуционер. Некои документи, како што се записникот од судењето на Даме Груев и писма од неговата архива се изложени за првпат. Во овој простор е изложен и фонд на книги кои се однесуваат на историјатот на Смилево и за животот и делото на Даме Груев.

Спомен-собата посветена на Битолско-преспанскиот партизански одред „Даме Груев“ содржи материјали за првата воена акција на одредот изведена на 2 август 1942 година во селото Смилево. Целта на оваа акција била спречување на бугарските власти да одржат собир во селото. На простор од 20 м2 се изложени 50 фотографии и документи преку кои се следи развојот на револуционерната дејност во селото во периодот меѓу двете светски војни. На фотографиите се прикажани револуционери од самото село и целиот крај, економската моќ на селото, како и развојот и воената дејност на партизанскиот одред. Освен тоа, изложено се партизанско оружје и воени материјали.

Во етнолошката соба е претставен материјал од материјалната култура во селото, кој главно е истакнат преку народната носија, и тоа: невестинска, носија за постара жена и машка носија. Народната носија по своите одлики припаѓа на мијачко-дебарската носија и се вбројува во најкарактеристичните народни носии. Оваа тематска целина содржи и приказ на функционалноста на куќата преку вградена мусандра, огниште, софра и ковчег. Изложените предмети се од самото село.[1]

Галерија[уреди | уреди извор]

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Меморијален музеј с. Смилево Архивирано на 12 октомври 2016 г.“, Bitola Tourist Info.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]

41°9′12″N 21°6′43″E / 41.15333° СГШ; 21.11194° ИГД / 41.15333; 21.11194