Прејди на содржината

Мануел де Фаља

Од Википедија — слободната енциклопедија
Мануел де Фаља

Мануел де Фаља (шпански: Manuel de Falla, полно име: Manuel María de los Dolores Falla y Matheu; Кадис, 23 ноември 1876 - Алта Грасија, Аргентина, 14 ноември 1946), шпански композитор, еден од најзначајните личности на поновата шпанска музика. Неговите дела претставуваат синтеза на андалусискиот музички фолклор на францускиот импресионизам. Автор е на операта „Краток живот“ и на балетите „Трогирска шапка“ и „Љубовната волшебничка“. Пишуваше и клавирски композиции и соло песни.