Прејди на содржината

Мамутска пештера (национален парк)

Координати: 37°11′13″N 86°06′04″W / 37.18694° СГШ; 86.10111° ЗГД / 37.18694; -86.10111
Од Википедија — слободната енциклопедија
Националнен парк Мамутска пештера
МСЗП — Категорија II (национален парк)
Мамутска пештера
МестоКентаки, САД
Најблизок градБраунсвил
Координати37°11′13″N 86°06′04″W / 37.18694° СГШ; 86.10111° ЗГД / 37.18694; -86.10111
Површина214 km2 (83 sq mi)
Воспоставен(а)1 јули 1941</ref>
Посетители533,206
Управно телоСлужба за национални паркови
Мрежна страницаНационалнен парк Мамутска пештера
Светско наследство на УНЕСКО
КритериумПриродно: vii, viii, x
Навод150
Запис1981 (V заседание)

Националнен парк Мамутска пештера — американски национален парк во западно-централниот дел на Кентаки, опфаќа делови од Мамутската пештера, најдолгиот пештерски систем познат во светот.

Од обединувањето на пештерата Мамут во 1972 година со уште подолгиот систем под Флинт Риџ на север, официјалното име на системот е пештерски систем Мамут – Флинт Риџ. Паркот бил основан како национален парк на 1 јули 1941 година, а прогласен за светско наследство на 27 октомври 1981 година и меѓународен биосферен резерват на 26 септември 1990 година.

Паркот има 21.380 ха се наоѓаат првенствено во округот Едмонсон, со мали области што се протегаат кон исток во окрузите Харт и Бери. Реката Зелена поминува низ паркот, со притока наречена река Нолин, која се влева во Зелена непосредно внатре во паркот. Мамутската пештера е најдолгиот познат пештерски систем во светот со повеќе од 640 км од испитаните патеки,[1][2] што е скоро двојно подолго од вториот по најдолг систем на пештери, подводната пештера Мексико Сак Актун.[2]

Цел на паркот[уреди | уреди извор]

Како што е наведено во документот за основање:[3]

Целта на Националниот парк Мамутска пештера е да ги зачува, заштити, толкува и проучи меѓународно признатите биолошки и геолошки одлики и процеси поврзани со најдолгиот познат пештерски систем во светот, разновидниот пошумен, карстен предел на паркот, реките Зелена и Нолин, и обемни докази за историјата на човештвото; и да обезбеди и промовира уживање во јавноста, рекреација и разбирање.


Геологија[уреди | уреди извор]

Мамутската пештера се развила во густи варовнички слоеви со мисисипска старост покриени со слој песочник, што го направил системот неверојатно стабилен. Познато е дека вклучува повеќе од 640 км патеки.[1] Новите откритија и врски додаваат неколку километри на оваа бројка секоја година. Националниот парк Мамутската пештера е основан за да се зачува системот на пештери.

Горниот член на песочник е познат како Голем Клифти песочник. Тенки, ретки слоеви на варовник прошарани во рамките на песочникот доведуваат до епикарстна зона, во која ситни канали (пештерски премини премногу мали за да влезат) се раствораат од природната киселост на подземните води. Епикарстната зона ги концентрира локалните текови на истекување во изворите со висока височина, кои се појавуваат на рабовите на гребените. Обновената вода од овие извори обично тече накратко на површината пред да потоне под земја повторно при издигнување на контактот помеѓу подножјето на песочник и основните масивни варовници. Токму во овие основни масивни варовнички слоеви природно се развиле пештерите што можат да се истражат во регионот.

Јама без дно во Мамутската пештера, дрворез (1887)

Варовничките слоеви на стратиграфскиот столб под Големиот Клифти, според зголемениот редослед на длабочина под врвовите, се Гиркин формацијата. Варовник од Женивев и варовник од Сент Луис. На пример, големиот премин на Главната пештера што се гледа на Историската турнеја се наоѓа на дното на Гиркин и на врвот на формацијата Женивев.

Секој од примарните слоеви на варовник е поделен понатаму на именувани геолошки единици и подединици. Една област на истражување на пештери вклучува корелација на стратиграфијата со истражувањето на пештерите, произведено од истражувачи. Ова овозможува да се произведат приближни тридимензионални мапи на контурите на различните граници на слоеви без потреба за пробни бунари и вадење на основни примероци.

Горниот отвор за песочник е релативно тешко за продирање на вода: исклучоците се таму каде што се појавуваат вертикални пукнатини. Оваа заштитна улога значи дека многу од постарите, горните премини на системот на пештерите се многу суви, без сталактити, сталагмити или други формации за кои треба да се развива течна вода.

Сепак, слојот на песочник е растворен и еродиран на многу локации во паркот, како што е просторијата замрзната Нијагара. Контактот помеѓу варовник и песочник може да се нашол со пешачење од дното на долината до врвовите: обично, како што се приближува до врвот на гребенот, се гледа изливите на изложени промени на составот на карпите од варовник во песочник на добро дефинирана кота.[4]

На едно долно дно во јужниот регион на паркот, се разви огромна дупка во потопување. Познат како Кедар потоне, во дупката за мијалник има мала река која влегува од едната страна и исчезнува под земја од другата страна.

Мамутската пештера е дом на загрозените пештерски ракчиња, слепи албино ракчиња.

Посети[уреди | уреди извор]

Ренџер-тура низ пештерата

Службата за национални паркови нуди неколку посети низ пештерите за посетителите. Некои забележителни одлики на пештерата, како што се Гранд Авенија, Замрзната Нијагара и Мизеријата на Дебелиот човек, може да се видат на осветлени тури во должина од еден до шест часа. Две обиколки, осветлени само од парафински светилки што ги носат посетителите, се популарни алтернативи на електрично осветлените правци. Неколку „диви“ тури се оддалечуваат од развиените делови на пештерата во калливи индексирање и правливи тунели.

тиТурата на реката Ехо, една од најпознатите атракции на пештерата, ги носела посетителите на брод долж подземната река. Турнејата била прекината од логистички и еколошки причини во раните 90-ти.[5]

Седиштето на Мамутската пештера и центарот за посетители се наоѓа на патот Мамутска пештера. Паркот се поврзува со патот Кентаки 70 од север и патот Кентаки 255 од југ во рамките на паркот.[6]

Историја[уреди | уреди извор]

Праисторија[уреди | уреди извор]

Плакета на светското наследство

Приказната за човечките суштества во однос на Мамутската пештера трае пет илјади години. Неколку комплетни остатоци од Индијанците се пронајдени во Мамутската пештера или други блиски пештери во регионот и во 19 и во 20 век. Повеќето пронајдени мумии претставуваат примери на намерно погребување, со изобилство докази за претколумбовска погребна пракса.

Исклучок од намерно погребување бил откриен кога во 1935 година биле откриени остатоци од возрасен маж под голем камен. Столбот се префрлил и се сместил врз жртвата, претколумбовски рудар, кој ги вознемирил урнатините поддржувајќи го. Остатоците од античката жртва биле именувани како „Изгубен Џон“ и биле изложени на јавноста во 70-те години на минатиот век, кога биле закопани на тајна локација во Мамутската пештера од причини на зачувување, како и од појавата на политичка чувствителност во однос на јавното прикажување на остатоци од домородни американци.

Истражувањата што започнале кон крајот на 1950-те години, предводени од Пети Во Вотсон, од универзитетот Вашингтон во Сент Луис, Мисури, направиле многу за да се осветлат животите на доцните архаични и раните народи од народот Вудланд кои истражувале и ги експлоатирале пештерите во регионот. Зачувани од постојаната околина во пештерите, доказите за исхраната дало радиојаглеродно датирање што им овозможило на Вотсон и на другите да ја утврдат староста на примероците. Анализата на нивната содржина, исто така пионер од Вотсон, овозможува утврдување на релативната содржина на растенијата и месото во исхраната на која било од културите во период опфаќа неколку илјади години. Оваа анализа укажува на навремен премин од култура на ловци-собирачи во припитомување и земјоделство на растенијата.

Друга техника користена во археолошките истражувања, во пештерата Мамут, била „експериментална археологија“ во која современите истражувачи биле испраќани во пештерата користејќи ја истата технологија како и оние што ги користеле античките култури, чиишто остатоци биле исфрлени во многу делови од пештерата. Целта била да се добие увид во проблемите со кои се соочуваат античките луѓе кои ја истражувале пештерата, ставајќи ги истражувачите во слична физичка ситуација.

Античките човечки остатоци и артефакти во рамките на пештерите се заштитени со разни федерални и државни закони. Еден од најосновните факти што треба да се утврди во врска со новооткриениот артефакт е неговата прецизна локација и ситуација. Дури и мало поместување на праисторискиот артефакт го контаминира од аспект на истражувањето. Истражувачите се соодветно обучени да не ги уништат археолошките докази, а некои области на пештерата остануваат надвор од границите дури и сезонски истражувачи, освен ако предмет на патувањето не се археолошки истражувања на тоа подрачје.

Покрај остатоците што биле откриени на делот од пештерата достапен преку Историскиот влез на Мамутската пештера, остатоците од факли од трска што ги користеле домородните Американци, како и други артефакти како што се цртежи, фрагменти од тиква и плетени мокасини од трева. Се најде во делот Солт пештера на системот во Флинт Риџ.

Иако има непобитен доказ за нивното постоење и употреба на пештерата, нема докази за понатамошна употреба во текот на архаичниот период. Експертите и научниците немаат одговор зошто е тоа така, што ја прави една од најголемите мистерии на Мамутската пештера до денес.

Најрана напишана историја[уреди | уреди извор]

Делот од 13.000 ха познат како „Истражување Полард“ бил продаден со индензура во 10 септември 1791 година во Филаделфија од Вилијам Полард. 8.052 ха од „Истражувањето Полард“ помеѓу северниот брег на Бејкон Крик и Грин Река ги купил Томас Ланг Џуниор, британско-американски трговец од Јоркшир, Англија на 3 јуни 1796 година, за 4116 фунти. Земјиштето било изгубено при локалното даночно побарување за време на војната во 1812 година.

Историскиот влез на 37°11′14″N 86°06′13″W / 37.18722° СГШ; 86.10361° ЗГД / 37.18722; -86.10361

Легендата вели дека првиот Европеец што ја посетил Мамутската пештера бил или Џон Хоучин или неговиот брат Франсис Хоучин, во 1797 година. Додека ловел, Хоучин бркал ранета мечка до големиот влез на пештерата во близина на реката Зелена. Некои приказни од семејството Хоучин го откриваат Џон Декатур „Џон Дик“ Хоучин како откривач на пештерата, но тоа е многу малку веројатно затоа што Џон Дик имал само 10 години во 1797 година и веројатно немало да лови мечки на толку мала возраст. Неговиот татко Џон е најверојатен кандидат од таа гранка на семејното стебло, но најверојатен кандидат за откривач на Мамутската пештера е Франсис „Франк“ Хоучин, чиешто земјиште било многу поблиску до влезот на пештерата отколку на неговиот брат Џон. Исто така, постои аргумент дека нивниот брат Чарлс Хоучин, кој бил познат како голем ловец, бил човекот што пукал во таа мечка и ја бркал во пештерата. Сомнежот околу тврдењето на Чарлс е фактот дека тој живеел во Илиноис до 1801 година. Наспроти оваа приказна, е најдолгата пештера на Брукер и Вотсон, која тврди дека пештерата била „секако позната пред тоа време“. Пештерите во областа биле познати пред откривањето на влезот во Мамутската пештера. Дури и Френсис Хоучин имал влез во пештерата на својата земја многу близу свиокот во реката Зелена позната како Турнеја, што е на помалку од еден километар од главниот влез на Мамутската пештера.

Земјиштето што го содржи овој историски влез за првпат бил прегледан и регистриран во 1798 година под името Валентин Симонс. Симонс започнал да ја експлоатира Мамутската пештера заради своите резерви на лосос.

Според семејните записи пренесени низ Хоучин, а подоцна и семејствата Хендерсон, Џон Хоучин ловел мечка, а мечката се свртела и започнала да го брка. Тој го пронашол влезот во пештерата кога налетал на пештерата за да се заштити од мечката.

19 век[уреди | уреди извор]

Мапа на Мамутската пештера (1897)

Во соработка со Валентин Симон, разни други лица ја поседувале земјата низ Војната во 1812 година, кога резервите на калиум нитрат во мамутска пештера станале значајни заради Законот за ембарго од 1807 година, со кој се забранува секаква надворешна трговија. Блокадата ја исцрпувала американската војска со калиум нитрат, а со тоа и барут. Како резултат, домашната цена на солта се зголемила и производството засновано на нитрати извлечени од пештери како што е пештерата Мамут станало поисплатливо.

Во јули 1812 година, пештерата била купена од Симон и други сопственици од страна на Чарлс Вилкинс и инвеститор од Филаделфија по име Хајман Грац. Наскоро, пештерата се рудареча за калциум нитрат во индустриска скала, користејќи работна сила од 70 робови за да се изгради и управува со апаратот за истекување на почвата, како и да се пренесе суровата почва од длабоко во пештерата до централното место за обработка.[7]

Кога Вилкинс починал, извршителите на неговиот тестамент го продале неговиот удел во пештерата на Грац. Во пролетта 1838 година, браќата Грац ја продале пештерата на Френклин Горин, кој имал намера да ја управува Мамутската пештера чисто како туристичка атракција, а дното одамна не испаднало од пазарот на солта. Горин бил сопственик на роб и ги користел своите робови како водичи за туризам. Еден од овие робови ќе даде голем број важни придонеси за човечкото знаење за пештерата и ќе стане една од најпознатите историски личности во пештерата Мамут.

Стивен Бишоп, афроамерикански роб и водич за пештерата во текот на 1840-тите и 1850-тите, бил еден од првите луѓе што направил обемни мапи на пештерата и именувал многу од одликите на пештерата.

Стивен Бишоп бил претставен во Мамутската пештера во 1838 година од страна на Френклин Горин. Горин, по смртта на Бишоп, напишал: „Ставив водич во пештерата - славниот и великиот Стефан, и тој помогна во откривањето. Тој беше првата личност што некогаш ја преминал јамата без дно, а тој, јас и друга личност чие име го заборавив, бевме единствените лица што некогаш биле на дното на куполата на Горин, според моето знаење “

„Откако Стивен ја преминал јамата без дно, го откривме целиот тој дел од пештерата што сега е познат подалеку од таа точка. Пред тие откритија, целиот интерес бил насочен кон она што е познато како „Старата пештера“... но сега многу од точките се малку познати, иако како што Стивен немаше обичај да каже, тие беа „големи, мрачни и необични“.“[8]

Мамутската пештера во Кентаки: Илустриран прирачник (1897)

Во 1839 година, Џон Кроган од Луисвил го купил пештерскиот имот Мамут, вклучувајќи го и Бишоп и неговите други робови од нивниот претходен сопственик Френклин Горин. Кроган накратко водел болница за туберкулоза во пештерата во периодот 1842-43 година, за чии пареи верувал дека ќе ги излечат неговите пациенти. Широко распространета епидемија од периодот, туберкулозата на крајот ќе го одземе животот на доктор Кроган во 1849 година.

Во текот на 19 век, славата на Мамутската пештера нараснала така што пештерата станала меѓународна сензација. Во исто време, пештерата го привлекла вниманието на писателите од 19 век, како што се Роберт Монтгомери Брд, Роберт Дејвидсон, Хорас Мартин, Александар Кларк Булит, Натаниел Паркер Вилис (кој ја посетил во јуни 1852 година), Бајард Тејлор (во мај 1855 година), Вилијам Стамп Форвуд (во пролетта 1867 година), Џон Муир (почетокот на септември 1867 година), Хорас Картер Хови и други.[9] Како резултат на растечкото реноме на Мамутската пештера, пештерата можеше да се пофали со познати посетители како што се глумецот Едвин Бут (неговиот брат, Џон Вилкс Бут, го убил Абрахам Линколн во 1865 година), пејачката Џени Линд (која ја посетила пештерата на 5 април 1851), и виолинистот Оле Бул кој заедно одржал концерт во една од пештерите. Две комори во пештерите оттогаш се познати како „Амфитеатар на Бут“ и „Концертна сала Оле Бул“.

До 1859 година, кога железничката пруга Луисвил и Нешвил ја отворила својата главна линија помеѓу овие градови, полковник Ларкин Проктер. Проктер го поседувал пештерскиот имот. Тој исто така ја поседуваше патеката што се движела помеѓу Глазгов јаз (Парк Сити) и Мамутската пештера. Оваа линија превезувала туристи во Мамутската пештера сè до 1886 година, кога тој ја основал железничката пруга Мамутската пештера.

Почеток на 20 век: Војни во пештерите во Кентаки[уреди | уреди извор]

Историски потписи на таванот на Готичката авенија

Тешкотиите во земјоделскиот живот во тврдата, слаба почва на земјата-пештера влијаеа на локалните сопственици на помалите блиски пештери да видат можности за комерцијална експлоатација, особено со оглед на успехот на Мамутската пештера како туристичка атракција. „Пештерските војни во Кентаки“ бил период на остра конкуренција меѓу локалните сопственици на пештери за туристички пари. Биле користени широки тактики на измама за да ги намамат посетителите подалеку од нивната намена за други приватни ревии. Поставени се погрешни знаци по патиштата што водат до Мамутската пештера. Типична стратегија за време на раните денови на патување со автомобил вклучувало претставници (познати како „капери“) на други приватни шоу-пештери кои влегувале во автомобили на туристи и ги наведувале патниците да веруваат дека Мамутската пештера е затворена, ставена во карантин, закопана или на друг начин недостапен

Во 1906 година, Мамутската пештера станала достапна со пароброд со изградба на брана во Браунсвил, Кентаки.

Во 1908 година, Макс Кампер, млад германски рударски инженер, пристигнал во пештерата по пат на Њујорк. Кемпер штотуку завршил технички факултет и неговото семејство го испратило на патување во странство како подарок за дипломирање. Првично имал намера да помине две недели во Мамутската пештера, Кампер поминал неколку месеци. Со помош на Стивен Бишоп, Водич за пештери во Мамут, Кампер изработи неверојатно прецизно инструментално истражување на многу километри од пештерата Мамут, вклучително и многу нови откритија. Наводно, Кампер исто така направил соодветно истражување на површината на земјата над пештерата: оваа информација треба да биде корисна при отворање на други влезови во пештерата, штом се случи со влезот на градот Виолет.

Семејството Кроган го потиснал топографскиот елемент на картата на Кампер, и не е познато дали преживеал до денес, иако дел од пештерската мапа во делото на Кампер претставува триумф на точна картографија во пештерите. Сè до раните 1960-ти и доаѓањето на модерниот период на истражување дали овие пасуси ќе бидат прегледани и мапирани со поголема точност. Кампер се вратил во Берлин и од гледна точка на Мамутската пештера, исчезнал целосно. Дури кон крајот на 21 век, група германски туристи, откако ја посетиле пештерата, го истражувале семејството на Кампер и ја утврдиле неговата судбина: младиот Кампер бил убиен во Првата светска војна во Битката кај Сома на 10 декември 1916 година.

Сталактитите и сталагмитите се формирале од травертин во пештерата Мамут

Познатиот француски истражувач на пештери Едуард-Алфред Мартел ја посетил пештерата три дена во октомври 1912 година. Без пристап до внимателно водените податоци од истражувањето, на Мартел му било дозволено да прави барометриски набудувања во пештерата со цел да утврди релативна кота на различни локации во пештерата. Тој идентификувал различни нивоа на пештерата и правилно забележал дека нивото на реката Ехо во рамките на пештерата е контролирано од нивото на реката Зелена на површината. Мартел изразил жалење за изградбата на браната во Браунсвил во 1906 година, посочувајќи дека со тоа се прави невозможно целосно хидролошко проучување на пештерата. Меѓу неговите прецизни описи на хидрогеолошката поставка на пештерата Мамут, Мартел понудил шпекулативен заклучок дека Мамутската пештера е поврзана со соли и колосални пештери. Ова ќе се докаже точно дури 60 години по посетата на Мартел.[10]

Во раните дваесетти години на минатиот век, Џорџ Морисон создал, преку рударење, голем број влезови во Мамутската пештера на земјиште што не било во сопственост на имотот Кроган. Отсуство на податоци од тајните истражувања на Кроган, извршени од Кампер, Бишоп и други, кои не биле објавени во форма погодна за одредување на географскиот обем на пештерата, сега конечно се покажало дека Кроганите со години ги изложувал делови на Мамутската пештера кои не биле под земја што ја поседувале. Биле покренати тужби и, извесно време, со различни влезови во пештерата биле управувани во директна конкуренција едни со други.

На почетокот на 20 век, Флојд Колинс поминал десет години истражувајќи го системот за пештери Флинт Риџ (најважното наследство од овие истражувања било откривањето на Кристалната пештера на Флојд Колинс и истражувањето во пештерата Солтс) пред да умре во пештерата Сенд, во Кентаки, во 1925 година. Додека ја истражувал пештерата Песок, тој ја заглавил ногата во карпа додека бил во тесна ползавица и не можел да биде спасен пред да умре од глад.[11] Обидите за спасување на Колинс создале сензација за медиумите. Добиената јавна покриеност ќе ги привлече истакнатите Кентакијци да иницираат движење што наскоро ќе резултира со формирање на Националниот парк Мамутската пештера.

Движење на националниот парк (1926–1941)[уреди | уреди извор]

Тура со брод со пештери во реката Стикс

Како што почина последниот наследник на Кроган, се развил интензитетот на застапување кај богатите граѓани на Кентаки за формирање на Националниот парк Мамутската пештера. Приватници го формирале Здружението Националниот парк Мамутската пештера во 1924 година. Паркот бил овластен на 25 мај 1926 година.[12]

Донирани средства биле искористени за купување на некои земјоделски површини во регионот, додека другите трактати во рамките на предложената граница на националниот парк биле стекнати со ескпропријација. За разлика од формирањето на други национални паркови во ретко населениот американски запад, илјадници луѓе биле присилно преместени во процесот на формирање на Националниот парк Мамутската пештера. Честопати постапките за експропријација биле горчливи. Сопствениците на земјиштето биле плаѓани суми што се сметале за несоодветни.[13]

Од правни причини, на федералната влада ѝ било забрането да ги обновува или развива исчистените земјоделски површини додека приватното Здружение го држеше земјиштето: оваа регулатива била избегната со работата на „максимум четири“ ЦЦЦ кампови од 22 мај 1933 до јули 1942 година.[14][15]

Според службата на Националниот парк, „До 22 мај 1936, 27.402 хектари земја биле купени и прифатени од Секретарот за внатрешни работи. Областа била прогласена за национален парк на 1 јули 1941 година кога биле собрани минимум 45.310 хектари (над 600 парцели).“ [16]

Надзорникот Хоскинс подоцна напишал за летен танчер по име Пит, кој пристигнувал во куќата-водичи на или околу секој 20 април почнувајќи од 1938 година. Птицата јадела од храната што ја држеле водичите, за да ги воодушеви посетителите и му давала храна на својот помалку припитомен партнер.[17]

Создавање на националниот парк (1941)[уреди | уреди извор]

Националниот парк Мамутската пештера бил официјално отворен на 1 јули 1941 година. Случајно, истата година бил основано Националното спелеолошко друштво. Р. Тејлор Хоскинс, вториот вршител на должноста надзорник под старото здружение, станал првиот официјален надзорник, позиција што ја извршувал до 1951 година.

Новиот влез, затворен за посетители од 1941 година, бил повторно отворен на 26 декември 1951 година, станувајќи влез што се користел за почетокот на турнејата замрзната Нијагара.[18]

Најдолгата пештера (1954–1972)[уреди | уреди извор]

Кула со скали во куполата Мамут

До 1954 година, земјиштето на Националниот парк Мамутската пештера ги опфати сите земји во неговата надворешна граница, со исклучок на два приватни трактати. Една од нив, старата фарма Ли Колинс, била продадена на Хари Томас од коњската пештера, Кентаки, чиј внук Вилијам „Бил“ Остин управувал со Кристалната пештера Колинс како ревијална пештера во директна конкуренција со националниот парк, кој бил присилен да ги одржува патиштата што водат кон имотот. Осудата и купувањето на имотот на Кристалната пештера се чинела само прашање на време.

Во февруари 1954 година, на покана на Остин била организирана двонеделна експедиција под покровителство на Националното спелеолошко друштво: оваа експедиција стана позната како Ц-3 или експедицијата на пештерата Колинс Кристал.[19]

Експедицијата Ц-3 привлекла интерес кај јавноста, најпрво од фото-есејот објавен од Роберт Халми во јули 1954 година во издание на „Вистински магазин“, а подоцна и од објавувањето на двојна сметка од прва личност за експедицијата „Пештерите надвор: приказната за Експедицијата „Колинс Кристал Пештера“ од eо Лоренс, униор (тогашен претседател на Националното спелеолошко друштво) и Роџер Брукер. Експедицијата убедливо докажала дека пасажите во Кристалната пештера се протегале соодветно кон Мамутската пештера, барем надминувајќи ги границите на имотот на Кристалната пештера. Сепак, оваа информација внимателно ја држеле истражувачите: се стравувало дека службата на Националниот парк може да забрани истражување да бидат познати.[20]

Во 1955 година Кристалната пештера била поврзана со истражување со Непозната пештера, прва врска во системот Флинт Риџ.

Некои од учесниците во експедицијата Ц-3 сакале да ги продолжат своите истражувања покрај заклучокот на експедицијата Ц-3 и биле организирани како откритие на Флинт Риџ под водство на Остин, Џим Дајер, Џон Лербергер и Е. Роберт Пол. Оваа организација била основана во 1957 година како Фондација за истражување на пештери. Организацијата се обидела да ја легитимира активноста на истражувачите во пештерите преку поддршка на оригинални академски и научни истражувања. Познати научници кои ја проучувале пештерата Мамут во овој период ја вклучуваат Пети Вотсон (видете го делот за праисторијата).

Во март 1961 година, имотот на Кристалната пештера бил продаден на Националната служба за национални паркови за 285.000 американски долари.[21] Во исто време, имотот на Пештерата Голем Оникс, единствениот друг преостанат приватен имот, бил купен за 365.000 американски долари. На Фондацијата за истражување на пештери им било дозволено да продолжат со истражувањето преку Меморандум за разбирање со Службата за национален парк.

Колосалната пештера била поврзана со истражување со пештерата Солтс во 1960 година и во 1961 година пештерата Колосал-Солт била слично поврзана со пештерата Кристал-Непознат, создавајќи единствен систем на пештери под голем дел од Флинт Риџ. До 1972 година, бил испитуван пештерскиот систем Флинт Риџ, во должина од 139 км, што ја прави најдолгата пештера во светот.

Врската Флинт-Мамут (1972)[уреди | уреди извор]

Реката Стикс, еден од полуподземните текови на пештерата, излегува на површината во паркот.

Во текот на 1960-тите, тимовите за истражување и мапирање на Фондацијата за истражување на пештери (CRF) пронашле патеки во пештерскиот систем Флинт Риџ, кои продираа под долината на Хоукинс и се наоѓаа на 240 метри од познати пасуси во Мамутската пештера. Во 1972 година, главниот картограф на ЦРФ, Џон Вилкокс, спровел агресивна програма за конечно поврзување на пештерите, спроведувајќи неколку експедиции од страната на Флинт Риџ, како и истражување на олово во Мамутската пештера.

На едно патување во јули 1972 година, длабоко во пештерскиот систем Флинт Риџ, Патриша Кроутер се провлекла низ тесниот кањон, кој подоцна го нарекол „Тесно место“, кој делувал како филтер за поголемите пештери. Следно патување покрај тесното место во 30 август 1972 година, од Вилкокс, Кроутер, Ричард Зопф и Том Брукер го откриле името „Пит Х“, испишано на ѕидот на речниот премин со стрелка насочена кон Мамутската пештера.[22] За името се верува дека е врежан од Ворнер П. „Пит“ Хансон, кој бил активен во истражувањето на пештерата во 30-тите години на минатиот век. Хансон бил убиен во Втората светска војна. Истражувачите го нерекле преминот Изгубената река на Хансон.

Конечно, на 9 септември 1972 година, тим со CRF од шест лица, составен од Вилкокс, Кроутер, Зопф, Гери Елер, Стивен Велс и Кливленд Пиникс (ренџер на службата за национален парк) ја следеле изгубената река на Хансон низводно за да ја открие поврзаноста со реката Ехо во Каскадската сала на Мамутската пештера. Со ова поврзување на системите Флинт Риџ и Мамутската пештера, се искачи на „спелеологијата Еверест“. Интегрираниот систем на пештери содржи 232,4 км од прегледани пасуси и имаа четиринаесет влеза.[23]

Неодамнешни откритија[уреди | уреди извор]

Пештерски систем на Мамутската пештера и површината

Следувале понатамошни врски помеѓу Мамутската пештера и помалите пештери или пештерски системи, особено до пештерата Проктор/Морисон под блискиот гребен Јопа во 1979 година. Пештерата Проктор била откриена од Jonонатан Дојл, дезертер од Армијата на Унијата за време на Граѓанската војна, а подоцна бил во сопственост на железничката пруга Мамут, пред да биде истражена од ЦРФ. Пештерата Морисон е откриена од Џорџ Морисон во дваесеттите години на минатиот век. Оваа врска ја турка границата на истражувањето на Мамутската пештера југоисточно.

Во исто време, откритијата направени надвор од паркот од независна група нареле во истражување на десетици милји во пештерата Ропел источно од паркот. Откриена во 1976 година, пештерата Ропел накратко се нашла на списокот на најдолгите пештери на нацијата пред да се поврзе со делот Проктора/Морисон во системот на Мамутската пештера на 10 септември 1983 година. Врската бил направена од две мешани страни на истражувачи на ЦРФ и ЦККЦ. Секоја група влезе преку посебен влез и се сретнала на средина пред да продолжи во иста насока да излезе на спротивниот влез. Како резултат на вкупната истражена должина била близу 480 км.

На 19 март 2005 година, истражувањето на врската со дел од пештерата Ропел бил спроведен од мала пештера под гребенот Еудора, додавајќи приближно 4,5 км на познатата должина на системот на Мамутската пештера. Новооткриениот влез во пештерата, сега наречен „Влез Хувер“, бил откриен во септември 2003 година од Алан Канон и Џејмс Велс.[24] Зголемените откритија од тогаш го поместиле вкупниот број на повеќе од 640 км.[1]

Сигурно е дека уште многу километри од пештерските премини чекаат откривање во регионот. Откривањето нови природни влезови е редок настан: примарниот начин на откривање вклучува потрага по странични пасажи идентификувани за време на рутинско систематско истражување на пештерските пасажи влезени од познати влезови.

Поврзани и блиски пештери[уреди | уреди извор]

Најмалку два други масивни пештерски системи лежат на кратко растојание од пештерата Мамут: Пештерскиот систем Фишер Риџ и Пештерскиот систем Мартин Риџ. Пештерскиот систем Фишер Риџ бил откриен во јануари 1981 година од група пештери во Мичиген, поврзани со Урбан грот во Детроит од Националното спелеолошко друштво.[25] Досега, пештерскиот систем Фишер Риџ е мапиран на 201 км.[2] Во 1976 година, Рик Шварц открил голема пештера јужно од границата на паркот Мамутската пештера. Оваа пештера станала позната како Мартин Риџ Пештерски Систем во 1996 година, бидејќи ново истражување ги поврза трите пештери во близина на Пештерата Вигпистл (оригиналниот влез на Шварц), Пештерата Мартин Риџ и Пештерата pек Пот. Почнувајќи од 2018 година, Мартин Риџ Пештерниот систем бил мапиран во должина од 55 км, а истражувањето продолжило.[26]

Клима[уреди | уреди извор]

Според системот на Кепеновата класификација на климата, Националниот парк Мамутска пештера има влажна суптропска клима (Cfa). Според Министерството за земјоделство на САД, зоната на цврстина на растенијата во Центарот за посетители на Националниот парк Мамутска пештера на кота од 220 м е 6b со просечна годишна екстремна минимална температура од -19,6 °C.[27]

Климатски податоци за Центар за посетители во Националниот парк Мамутска пештера. Надморска висина: 303 м
Месец Јан Фев Мар Апр Мај Јун Јул Авг Сеп Окт Ное Дек Годишно
Прос. висока °F (°C) 44.1
(6.7)
49.0
(9.4)
58.7
(14.8)
69.7
(20.9)
77.4
(25.2)
84.5
(29.2)
88.1
(31.2)
87.5
(30.8)
81.4
(27.4)
70.6
(21.4)
58.9
(14.9)
47.2
(8.4)
68.2
(20.1)
Сред. дневна °F (°C) 34.6
(1.4)
38.6
(3.7)
46.9
(8.3)
57.0
(13.9)
65.4
(18.6)
73.2
(22.9)
77.0
(25)
76.0
(24.4)
69.1
(20.6)
58.1
(14.5)
47.9
(8.8)
37.8
(3.2)
56.9
(13.8)
Прос. ниска °F (°C) 25.2
(−3.8)
28.2
(−2.1)
35.1
(1.7)
44.2
(6.8)
53.4
(11.9)
61.8
(16.6)
65.9
(18.8)
64.4
(18)
56.8
(13.8)
45.5
(7.5)
36.9
(2.7)
28.4
(−2)
45.6
(7.6)
Прос. врнежи ин (мм) 3.52
(89.4)
4.02
(102.1)
4.59
(116.6)
4.20
(106.7)
5.67
(144)
4.23
(107.4)
4.49
(114)
3.86
(98)
3.87
(98.3)
3.46
(87.9)
4.23
(107.4)
4.78
(121.4)
50,92
(1.293,4)
Прос. релативна влажност (%) 72.9 68.1 61.1 59.4 68.3 71.7 73.3 71.0 69.7 67.5 68.7 73.2 68.8
Извор: PRISM Climate Group[28]

Биологија и екосистем[уреди | уреди извор]

Следните видови лилјаци се населуваат во пештерите: лилјак од Индијана (Myotis sodalis), сив лилјак (Myotis grisescens), мала кафеава палка (Myotis lucifugus), голема кафеава палка (Eptesicus fuscus) и источен пипистрелски лилјак (Pipistrellus subflavus).

Сите заедно, овие и поретки видови лилјаци, како што е источната малонога лилјак, има проценето население од 9-12 милиони само во Историскиот оддел. Додека овие видови сè уште постојат во пештерата Мамут, нивниот број сега е во најдобар случај не повеќе од неколку илјади. Еколошката обнова на овој дел од пештерата Мамут и олеснувањето на враќањето на лилјаците е постојан напор. Не сите видови лилјаци тука живеат во пештерата. Црвената палка (Lasiurus borealis) е жител на шума, која се наоѓа под земја ретко.

Другите животни кои се населуваат во пештерите вклучуваат: два рода штурци (Hadenoecus subterraneus) и (Ceuthophilus stygius) (Ceuthophilus latens), пештерен саламандер (Eurycea lucifuga), два рода пештерска риба без очи (Typhlichthys subterraneus) и (Amblyopsis spelaea), пештерски рак (Orconectes pellucidus) и пештера ракчиња (Palaemonias ganteri).

Покрај тоа, некои површински животни можат да се засолнат во влезовите на пештерите, но генерално не се впуштаат во длабоките делови на пештерскиот систем.

Делот од Зелената река што тече низ паркот е легално назначен како „Дива река Кентаки“ од страна на Генералното собрание на Кентаки, преку програмата за диви реки на Канцеларијата на зачувувањата на природата Кентаки.

Според потенцијалните типови на природна вегетација на САД, Националниот парк Пештера Мамут има потенцијален вид вегетација од даб/Хикорија (100) со потенцијална вегетативна форма со умерено дрво и умерено дрво (25).[29]

Вообичаени фосили на пештерата вклучуваат криноиди, бластоиди и гастроподи.[30] Варовникот од Мисисипи донел фосили на повеќе од десетина видови ајкули. Во 2020 година, научниците известиле за откривање на дел од Saivodus striatus, вид споредлив по големина со модерна голема бела ајкула.[31]

Име[уреди | уреди извор]

Името на пештерата се однесува на големата ширина и должина на пасажите што се поврзуваат со Ротонда веднаш внатре во влезот.[32] Името било користено долго пред пошироко истражениот и мапиран обемниот систем на пештери, за да се открие должината на мамутските патишта. Никогаш не се пронајдени фосили на волнениот мамут во пештерата Мамут, а името на пештерата нема никаква врска со овој изумрен цицач.

Културни референци[уреди | уреди извор]

 • Значителен дел од творештвото на американскиот поет Доналд Финкел произлегува од неговите искуства кои пештерале во Националниот парк пештера Мамут. Примерите вклучуваат „Одговор назад“ од 1968 година и книгата долга „ Одење под“, објавена во 1978 година.[33]
 • Изгледот за една од најраните компјутерски игри, Колосалната пештерска авантура на Вил Кроутер од 1976 година, се базираше делумно на системот Мамот пештера.[34]
 • Видео играта Кентаки рута нула има самостојна експанзија, поставена меѓу нејзините Дела III и IV, наречена Тука и таму заедно со ехото, што е измислен број на телефонска линија што обезбедува информации за реката Ехо за „лебдат“ и „аџии“. Самиот трет чин на играта, исто така, делумно се одвива во рамките на системот Пештера Мамут, и се повикува на Колосалната пештерска авантура.[35][36]
 • Расказот „Beверот во пештерата “ на ХП Ловкрафт од 1918 година е сместен во „Пештерата Мамут“.[37]
 • Американската рок-група Водена од Војсис се повика на пештерата во песната „Пештера Мамут“ од 1990 година од нивниот албум Same Place the Fly Got Smashed.[38]
 • „Пештерата Кентаки мамут“ се користи како метафора за стомакот на сперматозоидите во поглавје 75 од романот на Моман-Дик на Херман Мелвил од 1851 година.[39]
 • Писателката фантастика Лили Деверо Блејк пишувајќи за списанието Кникербокер во 1858 година раскажала измислена приказна за една жена, Мелиса, која го убила својот учител кој не ѝ ја возвратил љубовта, напуштајќи го во пештерата без ламба. Според приказната, Мелиса се враќа во пештерата петнаесет години подоцна за да стави крај на својата мизерија. Истражувач Џо Никел пишување за Скептични Inquirer списание објаснува дека ова му дава "лековерен веруваат во духови... потврда на нивните суеверни верувања" кои раскажуваат на слухот Мелиса плач и повик за неа убиени учител. Никел наведува дека вообичаено е да се слушаат звуци во пештерите кои „мозокот ги толкува (како зборови и плачење)... се нарекува пареидолија“. Мелиса е чиста фантастика, но авторката Блејк ја посетила Пештерата Мамут со нејзиниот сопруг Френк Умстед, „патувајќи со воз, пароброд и тренер“.[40]

Надзорници на паркот[уреди | уреди извор]

 • Роберт П.Холанд; 2 септември 1936 - 21 јуни 1938 ; ВД
 • Р. Тејлор Хоскинс; 22 јуни 1938 - 30 јуни 1941 ; ВД
 • Р. Тејлор Хоскинс; 1 јули 1941 - 31 март 1951
 • Томас Ц. Милер; 1 април 1951 - 30 јуни 1954
 • Пери Е. Браун; 1 јули 1954 - 14 септември 1963
 • Пол МекГ. Милер; 15 септември 1963 - 30 декември 1965
 • A.он Аубухон; 2 јануари 1966 година - 7 септември 1968
 • Роберт Х. Бендт; 8 септември 1968 година - 23 јануари 1971;
 • Josephозеф Кулеса; 21 февруари 1971 - 31 мај 1976
 • Алберт А. Хокинс; 4 јули 1976 - 11 август 1979
 • Роберт Л. Декинс; 12 август 1979 - 1 септември 1984
 • Ричард Н. Стрејнџ; 2 септември 1984 - 8 декември 1984; ВД
 • Франклин Д.Прајдемор; 9 декември 1984 - 2 јануари 1988
 • Дејвид А. Михалиќ; 3 јануари 1988 - јули 1994 [41]
 • Роналд Р. Свицер; март 1995 - јануари 2005
 • Брус Пауел; јануари 2005 - јануари 2006 ; ВД
 • Патрик Рид; јануари 2006 - 2012 година [42]
 • Сара Крегхед; ноември 2012 - јули 2017 [43][44]
 • Баркли Тримбл; јули 2017 година - сегашност[44]

Списокот е нецелосен.[45][46]

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. 1,0 1,1 1,2 „A Grand, Gloomy and Peculiar Place“. nps.gov. National Park Service. May 22, 2018. Посетено на May 29, 2018.
 2. 2,0 2,1 2,2 Bob Gulden (јануари 7, 2018). „Worlds longest caves“. Geo2 Committee on Long and Deep Caves. National Speleological Society (NSS). Архивирано од изворникот на 2021-05-09. Посетено на мај 29, 2018.
 3. „Foundation Document Mammoth Cave National Park“ (PDF). National Park Service. Архивирано од изворникот (PDF) на 2016-12-09. Посетено на 23 March 2021.
 4. In some cases, slump blocks of sandstone have broken off the ridgetops and tumbled down the limestone slopes below, rendering the local contact layer less clearly defined.
 5. Mammoth Cave National Park – Frequently Asked Questions
 6. National Park Service – Mammoth Cave, Directions & Transportation
 7. „...And Pass The Ammunition - Mammoth Cave National Park (U.S. National Park Service)“. www.nps.gov (англиски). Посетено на 2017-10-29.
 8. Brucker and Watson 1976, pp. 272–73
 9. „Thompson, Bob: Early Writers Flocked To Mammoth Cave (2000)“. Архивирано од изворникот на 2016-03-14. Посетено на 2021-04-23.
 10. Watson 1981 pp. 15–16
 11. Brucker and Murray 1983
 12. David Rains Wallace; United States. National Park Service. Division of Publications (2003). Mammoth Cave: Mammoth Cave National Park, Kentucky. Government Printing Office. стр. 35. ISBN 978-0-912627-72-4.
 13. Doug Ramsay; Rhonda Koster; Guy M. Robinson (2010). Geographical Perspectives on Sustainable Rural Change. Rural Development Institute. стр. 405–06. ISBN 978-1-895397-81-9.
 14. Bridwell 1952, p. 60.
 15. „Civilian Conservation Corps at Mammoth Cave National Park“. Архивирано од изворникот на 2006-08-19. Посетено на 2021-04-23.
 16. „Mammoth Cave NP: Master Plan“. National Park Service.
 17. Hoskins 1941
 18. Bridwell 1952, p. 60
 19. Lawrence and Brucker 1955
 20. Brucker and Watson 1976 p. 31
 21. Bridwell 1952, p. 59.
 22. Brucker and Watson 1976, p. 208.
 23. Wells, Steve G.; DesMarais, David J (February 1973). „The Flint–Mammoth Connection“. NSS News. National Speleological Society. 21 (2): 18–22. Архивирано од изворникот на 2012-03-17.
 24. James Wells. „The Great Symmetry: Cave Exploration“.
 25. Hobbs III, Horton H.; Olson, Rickard A.; Winkler, Elizabeth G.; Culver, David C., уред. (2017). Mammoth Cave: A Human and Natural History. Springer. стр. 4. ISBN 9783319537184. Посетено на 24 July 2018.
 26. Gulden, Bob (July 11, 2011). „USA Longest Caves“. Архивирано од изворникот на 2010-04-05. Посетено на 24 July 2018.
 27. „USDA Interactive Plant Hardiness Map“. United States Department of Agriculture. Архивирано од изворникот на 2019-07-04. Посетено на 2019-07-15.
 28. „PRISM Climate Group, Oregon State University“. www.prism.oregonstate.edu. Посетено на July 15, 2019.
 29. „U.S. Potential Natural Vegetation, Original Kuchler Types, v2.0 (Spatially Adjusted to Correct Geometric Distortions)“. Data Basin. Посетено на 2019-07-15.
 30. „Fossils - Mammoth Cave National Park (U.S. National Park Service)“ (англиски). MACA. Посетено на 2 February 2020.
 31. Williams, David. „Scientists have found a 330-million-year-old shark's head fossilized in a Kentucky cave“. CNN (англиски). Посетено на 2 February 2020.
 32. „Mammoth Cave“. Архивирано од изворникот на 2012-06-07.
 33. Fox, Margalit (November 20, 2008).
 34. Montfort 2005
 35. „Here and There Along the Echo“. Kentucky Route Zero. Cardboard Computer.
 36. „Jake Elliott, writer and designer of Kentucky Route Zero“. The Gameological Society. A. V. Club. Архивирано од изворникот на 2019-09-15. Посетено на 2021-04-23.
 37. "The Beast in the Cave". hplovecraft.com.
 38. „Same Place The Fly Got Smashed at the Guided By Voices Database“. gbvdb.com.
 39. Melville, Herman (1985). Moby Dick or The Whale. London, Great Britain: Chancellor Press. стр. 340. ISBN 1851520112.
 40. Nickell, Joe (2017). „Murder by Darkness: Does Mammoth Cave's Specter Harbor a Secret?“. Skeptical Inquirer. Committee for Skeptical Inquirer. 41 (4): 12–13.
 41. Mihalic Named Superintendent of Yosemite National Park
 42. Glasgow (KY) Times: Park super enjoying scenery change Архивирано на 5 јуни 2012 г.
 43. http://www.nps.gov/maca/parknews/craigheadisnewmacasupt.htm
 44. 44,0 44,1 „архивски примерок“. Архивирано од изворникот на 2019-06-11. Посетено на 2021-04-23.
 45. „National Park Service: Historic Listings of NPS Officials“. Архивирано од изворникот на 2006-05-22. Посетено на 2021-04-23.
 46. Bridwell 1952 (inside back cover)

Библиографија[уреди | уреди извор]

Општи извори[уреди | уреди извор]

 • Bridwell, Margaret M. (Bridwell 1952) The Story of Mammoth Cave National Park Kentucky: A Brief History 11th Edition 1971. (First edition copyright 1952.) No ISBN.
 • Hoskins, R. Taylor Faithful Visitor First Park Superintendent R. Taylor Hoskins describes the yearly visits of "Pete" a tame summer tanager (Piranga rubra). In The Regional Review, Vol VII, 1 and 2 (July–August 1941)
 • Hovey, Horace Carter (Hovey 1880) One Hundred Miles in Mammoth Cave in 1880: an early exploration of America's most famous cavern. with introductory note by William R. Jones. Golden, Colorado: Outbooks. (Copyright 1982) ISBN 0-89646-054-1
 • Hovey, Horace Carter Hovey's Handbook of The Mammoth Cave of Kentucky: A Practical Guide to the Regulation Routes. (John P. Morton & Company, Louisville, Kentucky, 1909). Full text transcription.
 • Montfort, Nick (2005). Twisty Little Passages: An Approach To Interactive Fiction. Cambridge: The MIT Press. ISBN 0-262-13436-5.
 • Watson, Richard A., ed. (Watson 1981) The Cave Research Foundation: Origins and the First Twelve Years 1957–1968 Mammoth Cave, Kentucky: Cave Research Foundation.

Серија Брукер[уреди | уреди извор]

Роџер В.Бракер е соавтор на четири книги за белетристика и автор е на еден историски роман за историјата и истражувањето на системот за пештери Мамут. Тие се претставени овде не по редоследот на објавување, туку според редоследот по кој се одвивале настаните од главните наративи на книгите:

 • Brucker, Roger W. (2009) Grand, Gloomy, and Peculiar: Stephen Bishop at Mammoth Cave. Cave Books. ISBN 978-0-939748-72-3ISBN 978-0-939748-72-3 (hbk) ISBN 978-0-939748-71-6 (pbk). Based on the true story of Stephen Bishop, the slave who gained fame as a guide and explorer at Mammoth Cave from 1838 until his death in 1857, this historical novel is written from the perspective of Bishop's wife, Charlotte. Although it is a novel, Brucker has claimed the book does not alter any known historical facts.
 • Brucker, Roger W. and Murray, Robert K. (Brucker and Murray 1983) Trapped: The Story of Floyd Collins. University of Kentucky Press. Told by a scholar of early 20th century journalism and a veteran of the modern period of Mammoth Cave exploration, this book details the events of the entrapment and attempted rescue of Floyd Collins, who was trapped in a cave near Mammoth Cave in January 1925.
 • Lawrence, Jr, Joe and Brucker, Roger W. (Lawrence and Brucker 1955) The Caves Beyond: The story of the Floyd Collins' Crystal Cave Expedition New York: Funk and Wagnalls. Reprinted, with new introduction, by Zephyrus Press ISBN 0-914264-18-4 (pbk.) Details the story of the 1954 week-long C3 expedition from the separate points of view of the leader and an ordinary participant in the expedition, who went on to become one of the leaders of the then-nascent modern period of exploration.
 • Brucker, Roger W. and Watson, Richard A. "Red" (Brucker and Watson 1976) The Longest Cave. New York : Knopf (reprinted 1987, with afterword: Carbondale, Illinois: Southern Illinois University Press) ISBN 0-8093-1322-7 (pbk.) A comprehensive story of the exploration of Mammoth Cave told by two of the founders of the Cave Research Foundation. An invaluable appendix, "Historical Beginnings", outlines the story of the cave from prehistory to the mid-1950s, where the main narrative begins. The formation of the Cave Research Foundation is described from an insider perspective. A highly personal telling, this work is sometimes jokingly or with irony referred to by cavers as Roger and Red Go Caving, though its revered status in the literature and the reputations of the authors are hardly in doubt. The 1989 reprint includes an Afterword by the authors referring to the 1983 Roppel–Mammoth connection and other subsequent events.
 • Borden, James D. and Brucker, Roger W. (Borden and Brucker 2000) Beyond Mammoth Cave: A Tale of Obsession in the World's Longest Cave. Carbondale and Edwardsville, Illinois: Southern Illinois University Press. ISBN 0-8093-2346-XISBN 0-8093-2346-X. Taking up where The Longest Cave leaves off, carries the story of Mammoth Cave Exploration from September 10, 1972 to September 10, 1983, when a connection was surveyed between Roppel Cave and the southern reaches of Mammoth Cave. Details the origins of the Central Kentucky Karst Coalition (CKKC).

Археологија[уреди | уреди извор]

 • Meloy, Harold (Meloy 1968) Mummies of Mammoth Cave: An account of the Indian mummies discovered in Short Cave, Salts Cave, and Mammoth Cave, Kentucky Shelbyville, Indiana: Micron Publishing Co., 1990 (Original copyright 1968, 1977).
 • Watson, Patty Jo (ed.) (Watson 1974) Archaeology of the Mammoth Cave Area. Reprinted 1997 by St. Louis: Cave Books ISBN 0-939748-41-X. 31 chapters by the foremost worker in the field of Mammoth Cave archaeology and several of her colleagues. The reprinted edition includes a brief new introduction and a brief updated bibliography.

Carstens, Kenneth C (1980) Archaeological Investigations in the Central Kentucky Karst, 2 vols., Doctoral dissertation, Dep't of Anthropology, Washington University, St.Louis. Carstens, Kenneth C (1973) Archaeological Reconnaissance in Mammoth Cave National Park. Master's thesis, Department of Anthropology, Washington University, St. Louis.

Геологија[уреди | уреди извор]

 • Brown, Richmond F. (Brown 1966). Hydrology of the Cavernous Limestones of the Mammoth Cave Area, Kentucky [Geological Survey Water-Supply Paper 1837]. Washington, D.C.: United States Government Printing Office.
 • Livesay, Ann, and McGrain, Preston (revised) (Livesay and McGrain 1962). Geology of the Mammoth Cave National Park Area. Kentucky Geological Survey, Series X, 1962. Special Publication 7, College of Arts and Sciences, University of Kentucky. Lexington, Kentucky: University of Kentucky.
 • Palmer, Arthur N. (Palmer 1981) A Geological Guide to Mammoth Cave National Park. Teaneck, New Jersey: Zephyrus Press. ISBN 0-914264-28-1ISBN 0-914264-28-1. 196 pp. From the "blurb" on the back cover: "How did Mammoth Cave form? How old is it? Why does it look the way it does? What do the rocks tell us? These and many other questions are answered in this book about America's most popular cave." Written for the lay reader, but with much technical information of interest to those with greater scientific literacy, by a retired professor of geology at SUNY Oneonta.
 • White, William B. and Elizabeth L., eds. (White and White 1989) Karst Hydrology: Concepts from the Mammoth Cave Area. New York: Van Nostrand Rheinhold. ISBN 0-442-22675-6ISBN 0-442-22675-6.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]