Јоркшир

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Неофицијалното знаме на Јоркшир

Јоркшир, формално познат како Грофовија Јорк, е историска област од Северна Англија и истовремено најголемата во Велика Британија. Поради нејзината големина во споредба со другите англиски земји, функциите се преземени со време од нејзините субдивизии, кои исто така биле предмет на периодичните реформи. Додека се случувале промените, Јоркшир продолжил да биде познат како географска територија и културен регион. Името е добро познато низ цела Велика Британија и често се користи во медиумите и војската, и исто така се појавува во насловите на денешните области на цивилните администрации како што е Северен Јоркшир, Јужен Јоркшир, Западен Јоркшир и Источен Јоркшир.

Во внатрешноста на границите на историската област Јоркшир се наоѓаат областите кои се широко прифатени како најзелени во Англија, поради многуте недопрени земјишта. Јоркшир некогаш бил именуван како „Божја област“ или „Божја земја“. Амблемот на Јоркшир е белата роза на Англиската кралска куќа на Јорк, а најчесто употребуваното знаме на Јоркшир е белата роза со сина позадина, кое по педесет години уотреба, е прифатен од Институтот за знамиња на 29 јули 2008. Денот на Јоркшир е 1 август, претставува прославување на општата култура на Јоркшир, од неговата историја сè до нивниот дијалект.

Јоркшир денес е поделен помеѓу разни официјални региони. Повеќето од областа паѓа под Јоркшир и Хамбер. Најсевернот дел, како што е Грејт Ајтон, Рунсвик Беј, Мидлсброу и Далтон-он-Тис, паѓа во границите на североисточна Англија. Со промената на границите во 1974, мали области на запад сега се дел од северозападна Англија.