Кединген

Од Википедија — слободната енциклопедија
Утока помеѓу Вишхафен (лево) и Дрохтерсен-Краутзанд (десно)

Кединген (германски: Kehdingen) — предел во округот Штаде, северна Германија. Сместен е по долното течение на реката Елба. Се протега од устието на реката Осте на север до градот Штаде на југ. Ова блатно подрачје се вбројува во Елпските Мочуришта. Сè до 1932 г. постоел пруски округ наречен Кединген, а до 1975 г. евангелско-луеаранско деканство Кединген со седиште во Дрохтерсен, кое на 1 јануари 1976 г. е припоено кон деканството Штаде.

Поважни села[уреди | уреди извор]

Острови[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]