Казашки национален универзитет

Од Википедија — слободната енциклопедија
Казашки национален универзитет „Ел-Фараби“
Ál-Farabı atyndaǵy Qazaq Ulttyq Únıversıti
Податотека:Dvorets studentov imeni joldaspekova.jpg
Виддржавен
Основан1934
РекторМутанов Галимкаир Муцанович
Студенти20,000
Додипломци16,000
Постдипломци4,000
МестоАлмати, Казахстан Казахстан
Кампусградско подрачје
www.kaznu.kz

Казашкиот национален универзитет „Ел-Фараби“ (казашки: 'Ál-Farabı atyndaǵy Qazaq Ulttyq Únıversıti'), исто така познат како KazGU или КазНууниверзитет кој се наоѓа во Алмати, Казахстан. Именуван по источниот филозоф и научник Ел-Фараби, универзитетот е еден од најголемите универзитети во земјата.

КазНу е најстариот класичен универзитет на републиката формиран со Уредба на Канцеларијата на Казахстанската Еегионална Комисија (КРЦ) од 13 ноември 1933 година. Една година по прогласувањето на независноста на Казахстан во 1990 година, името било променето во Казашки државен универзитет „Ел-Фараби“.

Во 2001 година, владата го класифицирала како „национален“ универзитет. Повеќе од 20.000 студенти, постдипломци и докторанти студираат во КазНУ, а во КазНУ има повеќе од 2500 членови на факултетот, вклучувајќи 400 доктори на наука, професори и повеќе од 800 кандидати за доктори на наука и вонредни професори. Како и другите универзитети основани под советскиот систем, и тој е многу централизиран.

Кампус[уреди | уреди извор]

Универзитетот има свој кампус, т.н. „Казгуград“, меѓу улицата Тимирјазев, Ел-Фараби, реката „Есентај“ ("Веснавка") и Ботаничката Градина. Главната зграда (ГУК) се состои од 15 спрата и во неа се наоѓа универзитетската администрација, како и на факултетите за историја, економија, право, филологија и новинарство.

Националниот Универзитет „Ел-Фараби“ има најголем кампус во Казахстан со површина од 100 хектари, во една од најубавите области на Алмати. Образовната инфраструктура на кампусот се состои од 13 згради со вкупна површина од 165.000 м2 и научни лаборатории со вкупна површина од 18.940 м2.

Постојат десет домови во кампусот и уште три факултети: географија, биологија, подготвителни и меѓународни односи.

Одделенијата за физика, механика-математика и хемија биле порано во градот но во 2011 година се преселиле во новоизградените згради на кампусот.

Историја[уреди | уреди извор]

15 јануари 1934 година е денот на официјалното отворање на Казахстанскиот државен универзитет, кој бил основан врз основа на Педагошкиот институт со декрет на Советот на народни комесари на СССР и Казахстанскиот регионален комитет на ВКПб. На 2 декември истата година КазГУ бил именуван по познатата советска партија и државен водач Сергеј Киров.

Во јануари 1934 година се одржале првите приемен испит на Факултетите за биологија, физика и математика; во септември се одржале на Факултетот за хемија. Во 1937 година бил основан првиот хуманистички факултет - Факултетот за странски јазици; една година подоцна биде основан и Филолошкиот факултет. Во мај 1941 година, како резултат на здружување со Универзитетот на Казахстанскиот комунистички институт за новинарство, бил формиран Факултетот за новинарство.

По тешките години на војната започнало да се отвораат нови факултети. Во август 1947 година бил формиран Географискиот факултет, а во 1949 година факултетите за филозофија и економија. Како резултат на здружувањето со Алма-Атанскиот институт за право во 1955 година, бил основан Правниот факултет.

Во истиот период на универзитетот се појавила силна научна образовна и методолошка средина. До средината на 1980-тите имало 98 одделенија, 43 научно-истражувачки лаборатории и 9 научно-истражувачки групи. Кадарот на факултет се состоел од 1180 луѓе; меѓу вработените во факултетот имало 30 академици и дописници на AS KazSSR, повеќе од 100 лекари, професори, повеќе од 600 научни кандидати, предавачи.

Факултети[уреди | уреди извор]

 • Машински факултет
 • Физички факултет
 • Биолошки факултет
 • Хемиски факултет
 • Географски факултет
 • Историски факултет
 • Филолошки факултет
 • Факултет за новинарство
 • Факултет за меѓународни односи
 • Факултет за ориентални студии
 • Факултет за политички науки и филозофија
 • Висока школа за економија и бизнис
 • Правен факултет
 • Подготвителен факултет за странски студенти

Наводи[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]