Кавкаски народи

Од Википедија — слободната енциклопедија
Етно-лингвистичка карта на Кавказот од 2009

Кавкасци се луѓе кои потекнуваат или живеат во Кавкаскиот регион. Во регионот има над 50 различни етнички групи.[1]

Кавкасци кои зборуваат кавкаски јазици[уреди | уреди извор]

Кавкасци кои зборуваат турски јазици[уреди | уреди извор]

Кавкасци кои зборуваат индоевропски јазици[уреди | уреди извор]

Кавкасци кои зборуваат семитски јазици[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Caucasian peoples, Encyclopædia Britannica
  2. 2,0 2,1 Понекогаш класифицирани и во групата Аваро-Андо-Дидоанци

Поврзано[уреди | уреди извор]