Лази

Од Википедија — слободната енциклопедија
Подрачје населено со етничка група Лази

Лазите (грузиски: ლაზი, lazi; or ჭანი, ch'ani; турски: Laz) се картвелска етничка група[1] кои го населуваат црноморското крајбрежје во Турција и Грузија.[2]

Проценките за вкупниот број на Лази денес варира драстично, од 45,000 до 1.6 милиони луѓе, при што мнозинството живее во североисточна Турција. Лазите зборуваат ласки јазик, кој е дел од картвелската јазична фамилија исто како и грузискиот, сванскиот, и мегрелскиот јазик.[3][4] Ласкиот јазик е класифициран како загрозен од страна на УНЕСКО, со вкупна проценкаа од 130,000 до 150,000 говорници во 2001.[5]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. James S. Olson (1994). Lee Brigance Pappas, Nicholas Charles Pappas (уред.). An Ethnohistorical Dictionary of the Russian and Soviet Empires. Greenwood. стр. 436.
  2. 1 Minorsky, V. "Laz." Encyclopaedia of Islam, Second Edition. Edited by: P. Bearman , Th. Bianquis , C.E . Bosworth , E. van Donzel and W.P. Heinrichs. Brill, 2010.
  3. Dalby, A. (2002). Language in Danger; The Loss of Linguistic Diversity and the Threat to Our Future. Columbia University Press. стр. 38.
  4. BRAUND, D., Georgia in antiquity: a history of Colchis and Transcaucasian Iberia 550 BC – AD 562, Oxford University Press, p. 93
  5. „World Language Atlas“. UNESCO. Посетено на 31 January 2015.