Индиска одбрана

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај
Индиска одбрана
Chess zhor 26.png
Chess zver 26.png
Chess rdl44.png Chess ndd44.png Chess bdl44.png Chess qdd44.png Chess kdl44.png Chess bdd44.png Chess l44.png Chess rdd44.png
Chess pdd44.png Chess pdl44.png Chess pdd44.png Chess pdl44.png Chess pdd44.png Chess pdl44.png Chess pdd44.png Chess pdl44.png
Chess l44.png Chess d44.png Chess l44.png Chess d44.png Chess l44.png Chess ndd44.png Chess l44.png Chess d44.png
Chess d44.png Chess l44.png Chess d44.png Chess l44.png Chess d44.png Chess l44.png Chess d44.png Chess l44.png
Chess l44.png Chess d44.png Chess l44.png Chess pld44.png Chess l44.png Chess d44.png Chess l44.png Chess d44.png
Chess d44.png Chess l44.png Chess d44.png Chess l44.png Chess d44.png Chess l44.png Chess d44.png Chess l44.png
Chess pll44.png Chess pld44.png Chess pll44.png Chess d44.png Chess l44.png Chess pld44.png Chess pll44.png Chess pld44.png
Chess rld44.png Chess nll44.png Chess bld44.png Chess qll44.png Chess kld44.png Chess bll44.png Chess nld44.png Chess rll44.png
Chess zver 26.png
Chess zhor 26.png
Потези 1.d4 Sf6
ЕШО А45-A79, D70-D99
Предотворање Отворање со дамин пешак
На Chess Games

Индиска одбрана е шаховско отворање кое настанува со потезите:

1. d4 Sf6

Транспозициите се особено значајни и многу позиции може да се добијат по неколку редови на одиграни потези. Сите такви позиции се хипермодерни, каде црниот го повикува белиот да ја покаже воведната појава во центарот, со цел да го натера да се повлече, напушти и сакајќи да го уништио центарот на противникот. Иако варијантите во Индиска одбрана се компонирани во дваесеттите години на 20. век од играчи од хипермодерната школа, тие биле целосно прифатени од советските шахисто во четириесеттите како системи кои му одговараат на црниот. Оттогаш, Индијската одбрана е најпопуларен одговор на црниот на 1.d4, бидејќи многу варијанти од ов отворање нудат нерамнотежа и шанси за двете страни.

Варијантите во Индиска одбрана се сметаат за поамбициозни и остри за двете страниц за разлика од симетричниот одговор 1...d5. Во Одбиен дамин гамбит, Сцента позиција е тесна, пасивна со план за изедначување и можност за контраигра. Во спротивно, рушењето на симетричноста во позицијата доведува до брза борба во центарот, каде црниот може да развие контраигра потребата пред тоа да ја изедначи позицијата.