Прејди на содржината

Знаме на Антарктикот

Од Википедија — слободната енциклопедија

Знамето на Антарктикот е знаме или ликовно решение на знаме што го претставува континентот Антарктик. Како кондоминиум без единствено раководно тело, нема свое официјално знаме. Сепак, создадени се неколку визуелни решенија со цел да се претставува континентот[1].

Амблем на Антарктичкиот договор[уреди | уреди извор]

Амблем Договор за антарктикот

Консултативните членови на Антарктичкиот договорен систем официјално усвоен амблем во 2002 година кој понекогаш се користи во форма на знаме. Официјално овој амблем го претставува Антарктичкиот договор, а не самиот континент. Членовите на Антарктичкиот договор го користеле амблемот најмалку 30 години пред неговото официјално усвојување, откако го користеле на комеморативен печат од 1971 година.

Предлози[уреди | уреди извор]

Бело знаме за Антарктикот[уреди | уреди извор]

Британската австралиска (и) новозеландска истражувачка експедиција на Антарктикот носела целосно бело знаме од нивниот брод Откривање кога пловеле кон Антарктикот во 1929 година. Било импровизиран како знаме за континент . Знамето било развеано од бродот само двапати.

Предлогот на Витни Смит[уреди | уреди извор]

Во 1978 година, познатиот вексилолог Витни Смит предложил портокалово знаме со бел амблем во дигалката. Буквата А означува Антарктик, полусферата ја претставува областа под Антарктичкиот круг, а рацете ја претставуваат човечката заштита на животната средина. Тој избрал портокалова за неговата видливост.

Предлогот на Греам Бартрам[уреди | уреди извор]

Во 1996 година, Греам Бартрам го предложил знамето на Обединетите нации како свој модел. Обична бела карта на континентот на сина позадина ја симболизира неутралноста. Ова знаме било развеано на антарктичкиот континент во 2002 година кога Тед Кеј (тогаш уредник на „Равен“, научното списание на Северноамериканско вексилолошко здружение довел екипа на крстарење на Антарктикот. На ова патување, летале во бразилската база Командант Фераз и британскиот музеј во Порт Локрој.

Предлогот Вистински Југ[уреди | уреди извор]

Предлогот Вистински Југ бил дизајниран од Еван Таунсенд во 2018 година.Знамето го имало следново значење:хоризонтални ленти - морнарицата и белата боја ги претставуваат долгите денови и ноќи на екстремната географска ширина на Антарктикот. Во центарот, осамен бел врв избива од поле со снег и мраз, повторувајќи ги оние на бергите, планините и гребените под притисок што го дефинираат хоризонтот на Антарктикот. Долгата сенка што ја фрла формира непогрешлива форма на стрелка на компас насочен кон југ, почит на наследството на истражувањето на континентот. Заедно, двата централни мотиви создаваат дијамант, симболизирајќи ја надежта дека Антарктикот ќе продолжи да биде центар на мирот, откривањето и соработката за генерациите што доаѓаат.

Знамето брзо се здобило со популарност од неговото воведување. Прифатено е од некои Национални програми на Антарктикот , Антарктичките непрофитни организации и тимови за експедиција.

Наводи[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]