Знаме на Обединетите Нации

Од Википедија — слободната енциклопедија
Маслиновите гранчиња го симболизираат мирот
Првобитното знаме од 1945.

Знамето на Обединетите Нации е усвоено на 20 октомври 1947 година.

Знамето е официјален амблем на Обединетите Нации. На него е прикажана планетата Земја во бела боја на сина позадина опкружена со маслинови гранчиња, кои го симболизираат мирот. СИната позадина ги симболизира сите луѓе на светот. Знаме слично на ова првпат е употребено во 1945, со разлики во прикажувањето на планетата земја [1]. Белата и сината боја се официјалните бои на Обединетите Нации.

Знамиња изведени од знамето на ОН[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]