Список на највисоки планини на Антарктикот

Од Википедија — слободната енциклопедија

Ова е список на сите ултраистакнати врвови (со топографска истакнатост поголема од 1.500 м) на Антарктикот. На крајоте се опфатени и планини на некои од од островите на Јужниот Атлантски Океан.

Антарктик[уреди | уреди извор]

Фостер, остров Смит
Поглед на Еребус (лево) и Терор (десно), Росов Остров
Бр. Врв Земја Надм. висина (м) Истакнатост (м)
1 Винсонов Масив Антарктик 4.892 4.892
2 Еребус Антарктик (Росов Остров) 3.794 3.794
3 Сајпл Антарктик (о. Сајпл) 3.110 3.110
4 Стивенсон Антарктик (Александров Остров) 2.987 2.987
5 Франсе Антарктик (о. Анверс) 2.760 2.760
6 Минто Антарктик 4.165 2.616
7 Керкпатрик Антарктик 4.528 2.601
8 Пери Антарктик (о. Брабант) 2.520 2.520
9 Сидли Антарктик 4.285 2.517
10 Милер Антарктик 4.160 2.354
11 Листер Антарктик 4.025 2.325
12 Годри Антарктик (о. Аделаида) 2.315 2.315
13 Хоуп Антарктик 3.239 2.242
14 Такахе Антарктик 3.460 2.134
15 Фостер Антарктик (o. Смит) 2.105 2.105
16 Маркам Антарктик 4.350 2.103
17 Париз Антарктик (Александров Остров) 2.896 2.058
18 Марфи Антарктик 2.705 2.055
19 Хоксови Висови Антарктик (о. Коулман) 2.000 2.000
20 Ирвинг Антарктик (о. Кларенс) 1.950 1.950
21 Тони Антарктик 3.595 1.946
22 безимена Антарктик (Александров Остров) 2.486 1.939
23 Мерчисон Антарктик 3.501 1.927
24 Супернал Антарктик 3.655 1.804
25 Каплан Антарктик 4.230 1.783
26 Фрејкс Антарктик 3.675 1.780
27 Фризланд Антарктик (о. Ливингстон) 1.700 1.700
28 Мелбурн Антарктик 2.730 1.699
29 Терор Антарктик (Росов Остров) 3.230 1.696
30 Елизабет Антарктик 4.480 1.657
31 Ларс Кристенсен Антарктик (о. Петар I) 1.640 1.640
32 Купола А Антарктик 4.091 1.639
33 Дискавери Антарктик 2.680 1.637
34 Верн Антарктик (о. Пуркуа Па) 1.632 1.632
35 Хадингтон Антарктик (о. Џејмс Рос) 1.630 1.630
36 Меклинток Антарктик 3.490 1.621
37 Брустер Антарктик 2.025 1.598
38 Браун Антарктик (о. Стерџ) 1.524 1.524
39 Морнинг Антарктик 2.725 1.515
40 Андерсон Антарктик 4.254 1.504

Јужен Атлантик[уреди | уреди извор]

Бр. Врв Земја Надм. висина (м) Истакнатост (м)
1 Пејџет  Јужна Џорџија и Јужни Сендвички Острови 2.934 2.934
2 Врв на Кралицата Марија  Света Елена, Вознесение и Тристан да Куња (Тристан да Куња) 2.062 2.062
3 Карс  Јужна Џорџија и Јужни Сендвички Острови 2.330 1.720

Поврзано[уреди | уреди извор]

Извори[уреди | уреди извор]

  • „Antarctica Ultra-Prominences“, peaklist.org, Aaron Maizlish
  • „Australia, New Zealand, Oceania Ultra-Prominence Page“, peaklist.org, Aaron Maizlish