Зелен анархизам

Од Википедија — слободната енциклопедија
Знаме на зелениот анархизам и анархо-примитивизмот.

Зелен анархизам — идеологија која настојува да се спои анархизмот со еколошките содржини, односно става нагласок на заштита на околината со помош на укинување на државата и низна замена би биле анархистичките заедници кои би биле поблиску до природата. Меѓу зелените анархисти постои и струја тн. анархо-примитивци кои сметаат како технологијата е предуслов за постоење на државата и загадување на околината, таа технологија мора да се отфрли. Од нив се разликува струја тн. технолошки позитивни зелени анархисти кои сметаат дека технологијата ќе овозможи создавање анархистички заедници во хармонија со природата.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]