Христијански анархизам

Од Википедија — слободната енциклопедија

Христијански анархизам — вид на анархизам во кој авторитетот на Господ се задржува како неопходен и задолжителен во сите сфери на влијание. Авторитетот на Господ над другите е постојан и сеприсутен. Всушност и се задржуваат учењата на Христијанството бидејќи тие сметаат дека самите учења на Исус се анархистички во основа. Овој тип на анархизам е цврсто поврзан со анархо - пацифизмот поради учењето на невоено постигнување на анархистичко општество и слични тематики.

Анархистите кои го практикуваат овој тип на анархија се нарекуваат христијански анархисти. Прв и главен претставник на Христијанскиот анархизам е Лав Николаевич Толстој.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]