Анархопанк

Од Википедија — слободната енциклопедија

Анархопанк (или анархистички панк)[1]панк-рок што го промовира анархизмот.

Термин[уреди | уреди извор]

Иако сите панкери не ја поддржуваат идејата на анархизмот, тој имал важна улога во развојот на панк музиката, како што и панкот влијаел на модерниот израз на анархизмот. Терминот анархо-панк понекогаш се користи исклучително за музички групи кои биле дел од првото анархо-панк движење во Обединетото Кралство во доцните 70-ти и 80-ти години, како што се Crass, Conflict, Aus Rotten, Flux of Pink Indians, Subhumans, Poison Girls и Oi Polloi. Во поширока смисла, терминот се користи за сите музички групи кои пишуваат песни со анархистичка тематика.

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]