Анархокапитализам

Од Википедија — слободната енциклопедија
Анархокапиталистичко знаме

Анархокапитализам (исто така познат како „слободарска анархија“,[1][2]„пазарен анархизам“[3] или „анархизам на слободниот пазар“[4]) — либертаријанска[5][6] (класично-либерална) и индивидуалистичка[7] политичка филозофија која заговара елиминација на државата во корист на сувереноста на поединецот во слободниот пазар. Творец на поимот е економистот Мареј Ротбард.[8][9]

Во анархокапиталистичкото општество, чувањето на јавниот ред, судовите и другите „јавни служби“ би пружиле доброволно-основани конкуренти како приватни агенции за заштита, итн., а не би биле финансирани од данок наметнат од страна на установите на монополите - државите; и парите би биле приватни и конкуретни во отворениот пазар. Според анархо-капиталистите, личните и економски активности би биле регулирани според природните закони на пазарот т.е. низ приватни закони и поединечни договори, а не низ политика. Значи „злосторство без жртви“ и злосторства против државата не би постоеле.

Анархокапиталистите заговараат друштво кое ќе се темели на доброволна размена, трговија со приватно сопствеништво и услуги (вклучувајќи ги парите, потрошувачката стока, земјата и капиталните добра), а да би се зголемила личната слобода и просперитет. Тие исто така препознаваат хумаанитарна работа и групни општи аранжмани како дел од доброволната етика.[10] Иако анархокапиталиститесепознати по тоа што тргнуваат од начелата на приватното сопствеништво, често се зборува дека е можно не-државно, јавно или заедничко сопствеништво.

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Edward Stringham, Anarchy and the law: the political economy of choice, Transaction Publishers, 2007, p. 268, ISBN 1-4128-0579-1, 9781412805797
  2. David D. Friedman, The machinery of freedom: guide to a radical capitalism, Edition 2, Open Court, 1995, p. 19 ISBN 0-8126-9069-9, 9780812690699
  3. Roderick T. Long, Tibor R. Machan, Anarchism/minarchism: is a government part of a free country?, Ashgate Publishing, Ltd., 2008, Preface, ISBN 0-7546-6066-4, 9780754660668
  4. Edward Stringham, Anarchy and the law: the political economy of choice, p. 504
  5. Ronald Hamowy, Editor, The encyclopedia of libertarianism, SAGE, 2008, p 10-12, p 195, ISBN 1-4129-6580-2, 9781412965804
  6. Edward Stringham, Anarchy and the law: the political economy of choice, p 51
  7. Adams, Ian. 2002. Political Ideology Today. p. 135. Manchester University Press; Ostergaard, Geoffrey. 2003. Anarchism. In W. Outwaite (Ed.), The Blackwell Dictionary of Modern Social Thought. p. 14. Blackwell Publishing
  8. Roberta Modugno Crocetta, Murray Rothbard's anarcho-capitalism in the contemporary debate. A critical defense Архивирано на 27 февруари 2013 г., Ludwig Von Mises Institute.}-
  9. Michael Oliver, 'Exclusive Interview With Murray Rothbard, originally published in "The New Banner: A Fortnightly Libertarian Journal", February 25, 1972.}-
  10. Hess, Karl. The Death of Politics. Interview in Playboy Magazine, March 1969