Еналаприл

Од Википедија — слободната енциклопедија
Еналаприл
Enalapril-structural.svg
Enalapril VanDerVals transparent.png
Систематско (IUPAC)
(2S)-1-[(2S)-2-{[(2S)-1-ethoxy-1-oxo-4-phenylbutan-2-yl]amino}propanoyl]pyrrolidine-2-carboxylic acid
Клинички податоци
Заштитени имињаVasotec
AHFS/Drugs.commonograph
MedlinePlusa686022
Бременосна
категорија
  • C,D
Начин на издавање
  • (Само со рецепт)
Начин на
примена
intravenous and by mouth
Фармакокинетички податоци
Биорасположливост60% (oral)
Метаболизамhepatic (to enalaprilat)
Полувреме на елиминација11 hours (enalaprilat)
Екскрецијаrenal
Назнака
CAS-број75847-73-3 Yes check.svgОк
ATC кодC09AA02
DrugBankDB00584 Yes check.svgОк
ChemSpider4534998 Yes check.svgОк
UNII69PN84IO1A Yes check.svgОк
KEGGD07892 Yes check.svgОк
ChEBICHEBI:4784 Yes check.svgОк
ChEMBLCHEMBL578 Yes check.svgОк
Хемиски податоци
ФормулаC20H28N2O5
Моларна маса376.447 g/mol
Физички податоци
Точка на топење143 to 144.5 °C (289.4 to 292.1 °F)
  (провери)

Еналаприлот е инхибитор на ангиотензиниот претворачки ензим (АКЕ) кој се користи во третман на хипертензија. АКЕ го претвори пептидниот хормон ангиотензин I во ангиотензин II. Еден од ефектите на ангиотензин II е вазоконстрикција на крвните садови, што резултира со зголемување на крвниот притисок. АКЕ инхибиторите, како еналаприлот, ја спречуваат тоа претворање а со тоа и ефектите на ангиотензинот II.