Детска Евровизија 2017

Од Википедија — слободната енциклопедија
Детски избор за песна на Евровизија 2017
Издание 15-то
Датум 26 ноември 2017
Домаќин Грузија Грузија
Локација Tbilisi Sports Palace, Тбилиси
Супервизор Јон Ола Санд
Радиоифузер Georgian Public Broadcaster
Гласачки систем Секоја држава/жири доделува по 12, 10, 8–1 бода за нивните 10 најдобри песни.
Број на земји 16

Детскиот избор за песна Евровизија 2017 ќе биде 15-тото издание на Детската Евровизија, кое ќе се одржи на 26 ноември 2017 година во Tbilisi Sports Palace, во Тбилиси, Грузија.

Локација[уреди | уреди извор]

Во февруари 2017, ЕРД потврди дека Грузија ќе биде домаќин на Детската Евровизија 2017. Грузија за првпат ќе биде домаќин на Детската Евровизија, и покрај тоа што победиле трипати. На 26 февруари 2017, беше објавено дека главниот град, Тбилиси, ќе биде град-домаќин. На 16 март 2017, беше објавено дека натпреварт ќе во Tbilisi Sports Palace.

Список на натпреварувачи[уреди | уреди извор]

До 9 август 2017, 16 земји го потврдиле нивното учествување.

Земја Изведувач Песна Јазик
Белорусија
Кипар
Грузија
Ирска
Малта TBD 10 June 2017 TBD 10 June 2017
Холандија
Русија TBD 3 June 2017 TBD 3 June 2017
Македонија Мина Блажев Dancing Through Life англиски