Делчевско архијерејско намесништво

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Црквата „Успение на Пресвета Богородица“ - намесничка и парохиска црква

Делчевско архиерејско намесништво — архиерејско намесништво во Македонската православна црква - Охридска Архиепископија едно од четирите намесништва во Брегалничката епархија. Ова архиерејско намесништво ги опфаќа градовите Делчево и Македонска Каменица, заедно со селата во Пијанец. На чело на Делчевското архиерејско намесништво се наоѓа протојерејот Атанас Поповски (сост. 2016).[1]

Парохии[уреди | уреди извор]

Намесништвото е поделено на неколку парохии:

  • Прва Делчевска парохија - сместена во црквата „Св. Богородица“ во Делчево;
  • Втора Делчевска парохија - со манастирите: „Источен петок-Балаклија“ и „Св. Кирил и Методиј“ во Делчево;
  • Ѕвегорска парохија -парохија со седиште во црквата „Св. Јован Крстител“ во село Ѕвегор. Други позначајни храмови во парохијата се: црквата „Св. Димитриј“ во село Габрово, манастирот „Св. Петка“ во село Селник, црквата „Св. Архангел Михаил“ во село Драмче, црквата „Св. Ѓорѓи“[2] во село Град и други.
  • Прва Каменичка парохија - сместена во црквата „Св. Илија“ во Македонска Каменица. Парохоски свештеник е Димитар Темелков (сос. 2016);
  • Втора Каменичка парохија - сместена во црквата „Св. Илија“ во Македонска Каменица. Парохоски свештеник е Ванчо Џаџовски (сос. 2016);
  • Трета Каменичка парохија - сместена во црквата „Св. Илија“ во Македонска Каменица. Парохоски свештеник е николчо Воиноски (сос. 2016);

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Postolovski, Goran (2013) Historical Aspect of Bregalnitza Dioceses. Masters thesis, University Goce Delcev Shtip.
  2. Ферман за изградба и доградба на црквата св. Ѓорѓија во с. Град, Делчевско, Гласник на ИНИ, XIX/1, Скопје, 197-200